Home » Știință » NASA vrea să construiască nava spațială care va distruge ISS

NASA vrea să construiască nava spațială care va distruge ISS

Foto: Shutterstock
Publicat: 17.03.2023

Stația Spațială Internațională (ISS) a continuat să funcționeze timp de peste două decenii, depășind durata de viață operațională estimată, de 15 ani. Dar chiar și cea mai stabilă prezență a omenirii în spațiu trebuie să se încheie la un moment dat, iar pentru asta este nevoie de nava spațială care va distruge ISS.

Ca atare, NASA gândește un nou plan de retragere a ISS până în 2030: folosirea unui „remorcher spațial” pentru a o deorbita și pentru a face ca ISS să ardă în atmosferă și să cadă într-o zonă sigură cunoscută sub numele de Punctul Nemo.

Primele semne ale planului au apărut în bugetul solicitat de NASA pentru 2024, publicat recent de Casa Albă. Dacă președintele Joe Biden și NASA se vor înțelege, agenția spațială va primi un buget de 27,2 miliarde de dolari, cu aproape 2 miliarde de dolari mai mult decât anul acesta.

Cum va arăta nava spațială care va distruge ISS?

În timpul unei conferințe de presă, oficialii NASA au dezvăluit că agenția vrea să folosească aproximativ 180 de milioane de dolari pentru a „iniția dezvoltarea” planului său de remorcher spațial, care nu va implica și construirea și desfășurarea propriu-zisă a acestuia; acestea din urmă ar costa mult mai mult, potrivit Futurism.

„O estimare a costurilor pe care am făcut-o era puțin mai mică de aproximativ 1 miliard de dolari”, a declarat conducătoarea pentru zborul spațial uman la NASA, Kathy Lueders, la conferința de presă.

Potrivit lui Lueders, planul actual este ca nava spațială care va distruge ISS să fie una deja existentă: nava spațială Progress a Rusiei, o navă de marfă care aprovizionează ISS.

„Continuăm să lucrăm cu omologii noștri ruși cu privire la modul în care vom deorbita în siguranță folosind vehiculele spațiale Progress”, a spus Lueders.

Elemente de redundanță

Ea a adăugat că deși alți parteneri ISS au deja capabilități de deorbitare, SUA doresc să dezvolte propriul plan „pentru a introduce redundanță”.

Acest lucru pare prudent, deoarece relațiile diplomatice dintre SUA și Rusia s-au deteriorat de când cea din urmă a invadat Ucraina, punând o presiune majoră asupra eforturilor de a menține cooperarea celor două națiuni în spațiu.

În vara anului 2022, agenția spațială Roscosmos, a Rusiei, a anunțat că se va retrage de pe ISS după 2024, având planuri de a-și construi propria sa stație spațială.

În plus, navele spațiale Progress și Soyuz cu echipaj ale Rusiei au fost ambele afectate de scurgeri, punând sub semnul întrebării fiabilitatea platformelor în ultimii ani.

„După cum ați văzut în trecut și în ultimul an, redundanța a fost foarte, foarte importantă atât pentru noi, cât și pentru partenerii noștri”, a spus Lueders.

Vă recomandăm să citiți și:

Apa de pe Pământ este mai veche decât Soarele, au descoperit astronomii

Supernova Tycho este un accelerator de particule cosmic gigantic

Astronomii au observat noi dune circulare ciudate pe planeta Marte

Lansarea pentru prima rachetă printată 3D a fost amânată din nou

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase