Home » Știință » NASA a pierdut contactul cu Stația Spațială Internațională

NASA a pierdut contactul cu Stația Spațială Internațională

NASA a pierdut contactul cu Stația Spațială Internațională
Stația Spațială Internațională (ISS). Sursa foto: AP/ROSCOSMOS /Profimedia
Publicat: 26.07.2023

O pană de curent de la clădirea NASA din Houston, Texas, SUA a perturbat comunicațiile dintre controlori și Stația Spațială Internațională (ISS), marți, 25 iulie, astfel că agenția spațială americană a fost forțată să folosească sistemele de control de rezervă pentru prima dată.

Pana de curent a avut loc în timp ce aveau loc lucrări de mentenanță în clădirea de la Centrul Spațial Johnson din Houston. Echipajul de pe stația spațială a fost anunțat despre problemă prin intermediul sistemului de comunicații rusesc, la 20 de la minute de la declanșarea penei de curent.

Managerul de proiect al stației spațiale Joel Montalbano a declarat că astronauții și stația spațială nu au fost în niciun pericol și că sistemele de rezervă au reușit să restabilească comunicațiile după 90 de minute. „Nu a fost o problemă la bord. A fost o problemă la sol. Echipajul nu a fost în vreun pericol în niciun moment”, a spus Montalbano.

Controlorii misiunii au rămas la Centrul Johnson

„Știam că au loc lucrări, iar pentru orice eventualitate avem sistemul de control și de comandă de rezervă pe care putem să-l folosim dacă trebuie să închidem centrul din cauza unei urgențe meteorologice, mai ales în timpul sezonului de uragane”, a adăugat Montalbano.

Aceasta a fost prima oară când NASA a trebuit să folosească sistemele de rezervă, potrivit lui Montalbano. Agenția spațială dispune de un centru de control de rezervă la câțiva kilometri de Houston în cazul unui dezastru care ar necesita evacuare. Dar în cazul de față, controlorii de zbor ai misiunii au rămas la Centrul Johnson al NASA, având în vedere că luminile și aerul condiționat încă funcționau.

„Vom înțelege mai bine ce s-a întâmplat și vom învăța”

„Vom înțelege mai bine ce s-a întâmplat și vom învăța” de pe urma acestui eveniment, a mai precizat Montalbano, potrivit The Guardian.

Tensiunile dintre SUA și Rusia pe Pământ nu împiedică agențiile spațiale ale celor două țări să coopereze, deși Moscova a transmis că se va retrage de pe ISS după 2024 și va construi propria stație spațială.

Rusia are de gând să se retragă de pe Stația Spațială Internațională

În februarie, Moscova a lansat o navă de salvare la bordul ISS pentru a aduce înapoi pe Pământ trei membri de echipaj, după ce capsula lor inițială a fost lovită de un meteoroid.

Anul trecut, unii cosmonauți ajunși la bordul ISS purtau costume spațiale colorate în galben și albastru, culorile drapelului ucrainean, la scurt timp după ce Rusia și-a început invazia în Ucraina.

Mesajul nu a fost tocmai clar. Câteva luni mai târziu, agenția spațială a Rusiei a publicat fotografii ce arătau cosmonauți care țineau în mână steagurile regiunilor ocupate Lugansk și Donețk.

Vă mai recomandăm să citiți și:

NASA a reciclat 98% din sudoarea și urina astronauților de pe Stația Spațială Internațională

NASA a cerut ajutorul SpaceX. „Avem o problemă gravă pe stația spațială”

Aurore spectaculoase deasupra Pământului, surprinse de astronauții de pe Stația Spațială Internațională

Sfârșitul unei ere! Rusia părăsește Stația Spațială Internațională

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase