Home » Știință » Bărbații din Statele Unite mor mai devreme decât femeile. Dar de ce?

Bărbații din Statele Unite mor mai devreme decât femeile. Dar de ce?

Publicat: 15.11.2023

Decalajul dintre speranța de viață la bărbații și la femeile americane este acum cel mai mare de la mijlocul anilor 1990: aproape șase ani. De ce bărbații mor mai devreme decât femeile?

Pandemia și supradozele de opioide sunt factori cheie în diferența de gen în ceea ce privește longevitatea, au declarat cercetătorii de la University of California, San Francisco (UCSF) și Harvard University T.H. Chan School of Public Health.

„Au fost realizate o mulțime de cercetări privind declinul speranței de viață în ultimii ani, dar nimeni nu a analizat sistematic de ce decalajul dintre bărbați și femei s-a lărgit începând cu 2010”, a declarat dr. Brandon Yan, prim autor al studiului și rezident în medicină internă la UCSF.

Bărbații mor mai devreme decât femeile. Care este decalajul?

În 2021, decalajul de gen în speranța de viață a crescut la 5,8 ani, cel mai mare din 1996, au raportat el și colegii săi. În 2010, decalajul a fost cel mai mic din istoria recentă, de 4,8 ani. Speranța de viață în Statele Unite a fost de 76,1 ani în 2021. A scăzut față de 78,8 ani în 2019 și 77 de ani în 2020.

De ce bărbații mor mai devreme decât femeile? Cercetătorii au indicat pandemia ca fiind cel mai mare factor în lărgirea decalajului de gen; aceasta a avut un impact mai mare asupra bărbaților. Rănile accidentale și intoxicațiile (în principal supradozele de droguri), accidentele și sinuciderea au fost și ele contribuitori.

Un alt factor în reducerea speranței de viață a americanilor sunt așa-numitele „decese din disperare”. Acest lucru indică creșterea deceselor cauzate de sinucidere, de tulburările de consum de droguri și de boala hepatică alcoolică. Acestea sunt adesea legate de dificultăți economice, depresie și stres, subliniază Medical Xpress.

„În timp ce ratele de deces cauzate de supradoze și de omucidere au crescut atât pentru bărbați, cât și pentru femei, este clar că bărbații reprezintă o proporție din ce în ce mai mare a acestor decese”, a spus Yan într-un comunicat de presă comun de la UCSF și Harvard.

Care sunt cauzele decalajului în ceea ce privește speranța de viață?

El și colegii săi din întreaga țară au folosit date de la National Center for Health Statistics pentru a se concentra asupra cauzelor de deces care contribuiau cel mai mult la scăderea speranței de viață. Ulterior, au examinat cât de mult au contribuit diferitele cauze la decalaj.

Din mai multe motive, bărbații aveau mai multe șanse să moară de COVID-19 în timpul pandemiei. Cercetătorii au indicat diferențele din comportamentele de sănătate, precum și riscul de expunere la locul de muncă, reticența de a căuta îngrijire medicală, detenție și instabilitatea locuințelor. Au mai fost luate în considerare și tulburările metabolice cronice, bolile mintale și violența armată.

Concluziile au fost publicate în jurnalul JAMA Internal Medicine.

„Am adus perspective asupra unei tendințe îngrijorătoare. Viitoarele cercetări ar trebui să ajute la concentrarea intervențiilor de sănătate publică pentru a ajuta la inversarea acestei scăderi a speranței de viață”, a spus Yan.

„Trebuie să facem investiții semnificative în prevenție și îngrijire”

El a declarat că rezultatele ridică întrebări cu privire la necesitatea dezvoltării de îngrijiri specializate, cum ar fi în domeniul sănătății mintale, pentru bărbați.

Autorul principal, dr. Howard Koh, profesor la Harvard, a declarat că este necesară o monitorizare pentru a vedea dacă tendințele se schimbă după 2021.

„Trebuie să monitorizăm îndeaproape aceste tendințe pe măsură ce pandemia se retrage. Și trebuie să facem investiții semnificative în prevenție și îngrijire pentru a ne asigura că această disparitate nu crește”, a spus el.

Vă recomandăm să citiți și:

Un nou material ar putea reconecta nervii secționați

Test de cultură generală. Câți atomi are corpul uman?

Medicii testează terapia genică pentru a vindeca un tip de surditate

Test de cultură generală. Care este cel mai rapid mușchi din corpul uman?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase