Home » Știință » Microsoft a folosit miliarde de litri de apă pentru Inteligența Artificială în 2022

Microsoft a folosit miliarde de litri de apă pentru Inteligența Artificială în 2022

Microsoft a folosit miliarde de litri de apă pentru Inteligența Artificială în 2022
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19.09.2023

În cele mai recente rapoarte de mediu, atât Microsoft, cât și Google au dezvăluit creșteri semnificative ale consumului de apă din cauza utilizării tehnologiei de Inteligență Artificială, arată un articol Associated Press.

Primul raport prezintă o creștere de 34% din 2021 până în 2022, ceea ce a însemnat aproape 6,4 miliarde de litri de apă, în timp ce al doilea a raportat o creștere de 20% în aceeași perioadă de timp.

„Este corect să spunem că cea mai mare parte a creșterii se datorează AI”, inclusiv ,,investiția sa masivă în AI generativă și parteneriatul cu OpenAI”, a declarat pentru AP Shaolei Ren, un om de știință de la Universitatea din California, Riverside (SUA) care a avut misiunea de a evalua impactul AI generativă asupra mediului.

Un raport din aprilie 2023 a dezvăluit că numai antrenamentul lui ChatGPT-3 a consumat un volum uriaș de apă de 700.000 de litri. Cercetarea a estimat, de asemenea, că ChatGPT, care a urmat GPT-3, ar fi trebuit să consume echivalentul unei sticle de apă de 500 de mililitri pentru a executa o discuție cu un utilizator de aproximativ 25-50 de întrebări.

Creșteri semnificative ale consumului de apă

Soluții de răcire pe scară largă sunt necesare în centrele de date, unde se execută calculele AI, pentru a evita supraîncălzirea serverelor și a altor echipamente care alimentează tehnologia. Sistemele HVAC (încălzire, ventilație și aer condiționat) și turnurile de răcire utilizează o cantitate semnificativă de apă.

În plus, calculele de inteligență artificială pot fi mari consumatoare de energie. În unele locuri, producerea energiei electrice necesare pentru aceste operațiuni poate duce la utilizarea unei cantități mari de apă, în special atunci când se folosesc tehnologii de generare a energiei precum centralele termoelectrice, care se bazează foarte mult pe apă pentru răcire.

AP a contactat Microsoft, care a răspuns cu o declarație în care afirmă că firma ,,lucrează la modalități de a face sistemele mari mai eficiente, atât în ceea ce privește formarea, cât și în ceea ce privește aplicațiile”.

Pentru a-și atinge obiectivele de sustenabilitate de a deveni negativă în ceea ce privește emisiile de carbon, pozitivă în ceea ce privește apa și fără deșeuri până în 2030, firma a declarat că va continua să își analizeze emisiile, să stimuleze utilizarea de energie curată pentru alimentarea centrelor de date, să achiziționeze energie regenerabilă și să investească în alte inițiative ecologice.

Calculele de inteligență artificială, mari consumatoare de energie

Între timp, Open AI a declarat pentru agenția de știri că firma „recunoaște că modelele de formare de mari dimensiuni pot fi mari consumatoare de energie și apă” și că lucrează în mod activ pentru a îmbunătăți eficiența.

Una dintre soluțiile explorate este reducerea cerințelor energetice ale calculelor. Aceste eforturi pot face ca aceasta să fie mai eficientă din punct de vedere energetic prin construirea unor algoritmi și hardware mai buni, ceea ce poate reduce indirect consumul de apă.

Există, de asemenea, o opțiune mai creativă. În 2018, Microsoft a scufundat unul dintre centrele sale de date în largul coastei Orkney și i-a studiat performanța timp de doi ani. S-a constatat că centrul a funcționat cu o eficiență crescută în acea perioadă de timp, scrie InterestingEngineering.

O parte din motiv ar fi putut fi faptul că apa din jurul său l-a menținut rece, Microsoft a declarat la momentul recuperării sale în 2020 că procesul a avut beneficii pentru mediu.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Câți ani ai, de fapt? Inteligența Artificială îți dezvăluie adevărata vârstă

Arta generată de Inteligența Artificială nu poate fi protejată prin drepturi de autor

Cum va impacta Inteligența Artificială industria de călătorii?

Meta intră în competiție cu Google și Microsoft și lansează propriul program de Inteligenţă Artificială

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase