Home » Știință » „O ceață extraterestră”, preparată în laborator, ne permite să vedem lumi îndepărtate

„O ceață extraterestră”, preparată în laborator, ne permite să vedem lumi îndepărtate

Publicat: 01.12.2023

Oamenii de știință au simulat condițiile care permit formarea de ceață pe exoplanetele bogate în apă, un pas crucial pentru a determina modul în care ceața încurcă observațiile telescoapelor terestre și spațiale.

Cercetarea oferă noi instrumente pentru a studia chimia atmosferică a exoplanetelor și va ajuta oamenii de știință să descopere modul în care se formează și evoluează exoplanetele cu apă, descoperiri care ar putea ajuta în căutarea vieții dincolo de Sistemul Solar.

„Imaginea de ansamblu este dacă există viață în afara Sistemului Solar, dar încercarea de a răspunde la acest tip de întrebare necesită o modelare cu adevărat detaliată a tuturor tipurilor diferite, în special în cazul planetelor cu multă apă”, a declarat co-autorul Sarah Hörst, profesor asociat la Johns Hopkins de științe ale Pământului și planetare.

„Aceasta a fost o provocare uriașă, deoarece pur și simplu nu avem munca de laborator pentru a face acest lucru, așa că încercăm să folosim aceste noi tehnici de laborator pentru a obține mai mult din datele pe care le preluăm cu toate aceste telescoape mari și sofisticate.”

Ceața încurcă observațiile telescoapelor terestre și spațiale

Echipa și-a publicat descoperirile în revista Nature Astronomy.

Dacă atmosfera unei planete conține brumă sau alte particule are o influență marcantă asupra temperaturilor globale, a nivelurilor de lumină stelară care intră și a altor factori care pot împiedica sau favoriza activitatea biologică, au declarat cercetătorii.

Echipa a efectuat experimentele într-o cameră concepută special în cadrul laboratorului lui Hörst. Ei sunt primii care determină cât de multă ceață se poate forma în planetele acvatice din afara Sistemului Solar, a spus Hörst.

Ceața constă în particule solide suspendate în gaz și modifică modul în care lumina interacționează cu acel gaz. Diferitele niveluri și tipuri de ceață pot afecta modul în care particulele se răspândesc într-o atmosferă, modificând ceea ce oamenii de știință pot detecta cu ajutorul telescoapelor în legătură cu planetele îndepărtate.

,,Apa este primul lucru pe care îl căutăm atunci când încercăm să vedem dacă o planetă este locuibilă și există deja observații interesante ale apei în atmosferele exoplanetelor. Dar experimentele și modelarea noastră sugerează că aceste planete conțin cel mai probabil și ceață”, a declarat Chao He, un cercetător planetar care a condus cercetarea la Johns Hopkins.

Ceața constă în particule solide suspendate în gaz

„Această ceață complică cu adevărat observațiile noastre, deoarece ne întunecă vederea chimiei atmosferice și a caracteristicilor moleculare ale unei exoplanete”.

Echipa a conceput două amestecuri de gaze care conțin vapori de apă și alți compuși despre care se presupune că sunt obișnuiți în exoplanete. Ei au expus aceste amestecuri cu lumină ultravioletă pentru a simula modul în care lumina de la o stea ar declanșa reacțiile chimice care produc particule de ceață. Apoi au măsurat câtă lumină absorbită și reflectată de particule pentru a înțelege cum ar interacționa acestea cu lumina din atmosferă.

Noile date s-au potrivit cu semnăturile chimice ale unei exoplanete bine studiate, numită GJ 1214 b, mai exact decât cercetările anterioare, demonstrând că brumele cu proprietăți optice diferite pot duce la interpretări greșite ale atmosferei unei planete, scrie Phys.org.

Atmosferele extraterestre pot fi foarte diferite de cele din Sistemul Solar, a declarat Hörst, adăugând că există peste 5.000 de exoplanete confirmate cu chimii atmosferice diferite.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cum apare „ceața creierului”? Noi dovezi ar putea elucida misterul COVID-19

Cum se formează ceața?

Noi cercetări arată că folosirea țigărilor electronice poate cauza „ceață cerebrală”

Oamenii de știință au descoperit cum ar putea mașinăriile să vadă prin nori și ceață

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase