Home » Știință » Noi cercetări arată că folosirea țigărilor electronice poate cauza „ceață cerebrală”

Noi cercetări arată că folosirea țigărilor electronice poate cauza „ceață cerebrală”

Sursa foto: Unsplash/ Elsa Olofsson/CBD Oracle.com
Publicat: 10.01.2021

Două noi studii de la Centrul Medical al Universității din Rochester (URMC) au dezvăluit o legătură între folosirea țigărilor electronice și „ceața cerebrală”.

Atât adulții cât și copiii care folosesc astfel de țigări au fost mai predispuși la dificultăți de concentrare, memorie sau decidere față de persoanele care nu fumează niciun tip de țigări. Totodată, studiul a arătat că cei mici erau mai predispuși la dezvoltarea „ceții cerebrale” dacă încep să folosească țigări electronice (vaping) înaintea împlinirii vârstei de 14 ani.

Deși studiile anterioare au descoperit o legătură între vaping și deficiențe mintale în cazul animalelor, echipa de cercetători de la URMC este prima care arată această legătură în cazul oamenilor. Coordonată de Dongmei Li, conferențiar universitar la URMC, echipa a analizat date de la două sondaje naționale majore.

Țigările electronice nu ar trebui considerate o alternativă sigură pentru fumători

„Studiul nostru oferă și mai multe dovezi că folosirea țigărilor electronice nu ar trebui considerată o alternativă sigură la consumul de tutun”, a spus Li.

Cercetările au fost publicate în jurnalele Tobacco Induced Diseases (Boli induse de tutun) și Plos One. Studiul a analizat peste 18.000 de răspunsuri de la elevi și studenți din cadrul sondajului National Youth Tobacco Survey, precum și peste 886.000 de răspunsuri de la adulți din SUA obținute în cadrul sondajului telefonic Behavioral Risk Factor Surveillance System. Ambele sondaje au folosit întrebări similare despre fumat și vaping, dar și despre problemele de memorie, atenție și funcții mintale.

Cercetările au arătat că oamenii care fumează țigări normale și electronice, indiferent de vârstă, sunt mai predispuși la probleme ale funcțiilor mintale. Totodată, oamenii care folosesc doar țigări electronice sau normale s-au plâns de „ceață cerebrală” la niveluri similare, acestea fiind considerabil mai mari decât cele ale oamenilor care nu fumează niciun tip de țigări, potrivit MedicalXpress.

Rezultatele studiului sunt foarte îngrijorătoare

Studiul desfășurat asupra tinerilor a descoperit că studenții care au spus că au început să folosească țigări electronice între vârstele 8 și 13 ani au fost mai predispuși la dificultăți de concentrare, memorie sau decidere față de cei care au început să folosească țigări electronice după vârsta de 14 ani.

„Având în vedere creșterea numărului adolescenților care folosesc țigări electronice, rezultatele studiului sunt foarte îngrijorătoare și sugerează că trebuie să intervenim cât mai devreme cu putință. Ar putea fi chiar prea târziu pentru ca programele de prevenție să înceapă cu școlile generale și licee”, a explicat Li.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Norii de la țigările electronice nu sunt doar„vapori”. Cuvântul a fost ales pentru că sună inofensiv

Studiile arată că țigările electronice nu îi ajută pe fumători să renunțe la viciu

Ţigările eliberează substanţe în aer chiar şi după ce au fost stinse

Şoarecii de laborator au făcut cancer la plămâni din cauza expunerii la fumul rezultat din ţigările electronice

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase