Home » Știință » Roboții controlați de Inteligență Artificială care ucid oameni, tot mai aproape de realitate

Roboții controlați de Inteligență Artificială care ucid oameni, tot mai aproape de realitate

Roboții controlați de Inteligență Artificială care ucid oameni, tot mai aproape de realitate
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 28.11.2023

Dronele controlate de Inteligență Artificială care pot decide în mod autonom să ucidă oameni sunt tot mai aproape să devină realitate, transmit jurnaliștii de la The New York Times.

Armele letale autonome, care își pot alege țintele cu ajutorul Inteligenței Artificiale, sunt în curs de dezvoltare în țări precum SUA, China și Israel. Acești așa-numiți „roboți ucigași” ar reprezenta o situație îngrijorătoare, sunt de părere criticii, situație în care decizii de viață sau moarte ar ajunge la latitudinea mașinăriilor, fără niciun fel de intervenție umană.

Mai multe guverne încearcă să convingă Națiunile Unite să restricționeze printr-o rezoluție utilizarea de drone ucigașe controlate de Inteligența Artificială (AI), însă Statele Unite ale Americii (alătură de Rusia, Australia și Israel) se numără printre țările care opun rezistență, fiind în schimb în favoarea unei rezoluții fără caracter obligatoriu, potrivit NYT.

Pentagonul vrea să folosească „roiuri de mii de drone AI”

„Acesta este cu adevărat unul dintre cele mai semnificative puncte de inflexiune pentru omenire. Care este rolul ființelor umane în uzul de forță; este o problemă fundamental de securitate, o problemă legală și o problemă de etică”, a spus Alexander Kmentt, negociator-șef al Austriei în cazul de față.

Pentagonul are în plan să folosească „roiuri de mii de drone AI”, potrivit unui anunț publicat la începutul anului 2023.

În timpul unui discurs susținut în luna august a.c., Kathleen Hicks, secretar-adjunct al Apărării în SUA, a spus că tehnologia precum dronele controlate de AI ar permite Statelor Unite să contrabalanseze avantajul numeric de arme și personal al Armatei Republicii Populare Chineze.

Dronele controlate prin AI, deja folosite pe câmpul de luptă

Frank Kendall, secretar al Forțelor Aeriene ale SUA, că dronele AI vor trebui să aibă capabilitatea de a lua decizii letale sub supraveghere umană, potrivit Yahoo!News.

„Deciziile individuale versus să nu iei decizii individuale este diferența dintre victorie și înfrângere, și tu nu vei pierde. Nu cred că oamenii pe care îi vom înfrunta vor face asta, iar dacă impunem această limitare asupra noastră le vom oferi un avantaj uriaș”, a precizat Kendall.

Dronele controlate prin AI au fost deja folosite pe câmpul de luptă din Ucraina, în lupta cu invazia Rusiei, deși nu este clar dacă acțiunile de acest fel au rezultate în victime umane.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un om de știință crede că omenirea va atinge singularitatea până în anul 2031

Când va atinge omenirea singularitatea? Inteligența Artificială Generală, mai aproape decât credem

OpenAI dezvolta Inteligență Artificială atât de avansată, înainte de concedierea lui Sam Altman, încât unii angajați s-au panicat

Cât a cheltuit Microsoft pentru construirea unui supercomputer folosit de OpenAI?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase