Home » Știință » Gândirea optimistă a fost asociată cu abilități cognitive mai slabe

Gândirea optimistă a fost asociată cu abilități cognitive mai slabe

Publicat: 06.12.2023

Gândirea optimistă a fost mult timp imortalizată în cărțile de dezvoltare personală drept cheia către fericire, sănătate și longevitate, dar poate duce și la luarea de decizii proaste, cu consecințe deosebit de grave pentru bunăstarea financiară a oamenilor.

Cercetarea de la Universitatea din Bath (Anglia), publicată în revista Personality and Social Psychology Bulletin, arată că optimismul excesiv este de fapt asociat cu abilități cognitive mai scăzute, cum ar fi fluiditatea verbală, raționamentul fluid, raționamentul numeric și memoria. În schimb, cei cu o abilitate cognitivă ridicată tind să fie atât mai realiști, cât și mai pesimiști în așteptările lor legate de viitor.

„Previzionarea viitorului cu exactitate este dificilă și din acest motiv am putea să ne așteptăm ca cei cu o abilitate cognitivă scăzută să facă mai multe erori în judecăți, atât pesimiste, cât și optimiste. Dar rezultatele sunt clare: abilitatea cognitivă scăzută duce la mai multe părtiniri auto-măgulitoare, oamenii se păcălesc pe ei înșiși într-o oarecare măsură”, a declarat dr. Chris Dawson, de la Școala de Management a Universității.

De ce gândirea optimistă nu ne este benefică?

„Acest lucru indică ideea că, în timp ce oamenii pot fi pregătiți de evoluție să se aștepte la ce e mai bun, cei cu o abilitate cognitivă ridicată sunt mai capabili să anuleze acest răspuns automat atunci când vine vorba de decizii importante. Planurile bazate pe gândirea optimistă duc la decizii proaste și sunt condamnate să aibă rezultate mai proaste decât ar avea ideile realiste”, a adăugat dr. Dawson.

Deciziile privind evenimentele financiare majore, cum ar fi angajarea, investițiile sau economiile, și orice alegere implicând risc și incertitudine, erau deosebit de predispuse la acest efect și aveau consecințe serioase pentru indivizi, subliniază Medical Xpress.

Așteptările financiare nerealiste optimiste pot duce la niveluri excesive de consum și de datorie, precum și la economii insuficiente. De asemenea, pot duce la intrări excesive în afaceri și eșecuri ulterioare. Șansele de a începe o afacere de succes sunt mici, dar optimiștii cred întotdeauna că au o șansă și vor începe afaceri sortite eșecului”, a declarat dr. Dawson.

Un mod de gândire înrădăcinat în cultura umană

Studiul a folosit date dintr-un sondaj britanic la nivel național cu peste 36.000 de gospodării și a analizat așteptările oamenilor cu privire la bunăstarea lor financiară și le-a comparat cu rezultatele financiare reale. Cercetarea a arătat că cei cu cea mai înaltă abilitate cognitivă au experimentat o creștere cu 22% a probabilității de „realism” și o scădere cu 35% a probabilității de „optimism extrem”.

„Problema cu faptul că suntem programați să gândim pozitiv este că poate afecta negativ calitatea deciziilor noastre, în special atunci când trebuie să luăm decizii serioase. Trebuie să fim capabili să anulăm această gândire și cercetarea arată că oamenii cu abilitate cognitivă ridicată gestionează acest lucru mai bine decât cei cu abilitate cognitivă scăzută”, a spus el.

„Optimismul nerealist este una dintre trăsăturile umane cele mai persistente și cercetările au arătat că oamenii subestimează constant negativul și accentuează pozitivul. Conceptul de ‘gândire pozitivă’ este aproape întipărit în cultura noastră și ar fi bine să ne gândim de două ori înainte să-l folosm”, a adăugat dr. Dawson.

Vă recomandăm să citiți și:

Implanturile mamare au salvat viața unui bărbat cu o infecție la plămâni

Copiii care beau sucuri cafeinizate, mai predispuși să consume alcool în anul următor

Test de cultură generală. De câte ori bate inima pe zi?

Efectul surprinzător al căpșunilor asupra creierului pe măsură ce îmbătrânim

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase