Home » Știință » Implanturile mamare au salvat viața unui bărbat cu o infecție la plămâni

Implanturile mamare au salvat viața unui bărbat cu o infecție la plămâni

Publicat: 10.11.2023

Medicii lui Davey Bauer aveau o dilemă. Plămânii pacientului în vârstă de 34 de ani erau atât de grav infectați cu o tulpină de bacterii rezistente la medicamente încât nu puteau fi înlocuiți printr-o simplă intervenție chirurgicală. Așa se face că implanturile mamare au salvat un bărbat.

Deși specialiștii medicali de la Spitalul Northwestern Memorial din Chicago (SUA) dispuneau de un aparat care putea prelua funcțiile plămânilor absenți pentru câteva zile în timp ce organismul elimina infecția rămasă, nu exista o modalitate convențională de a umple spațiul imens pe care îl lăsau plămânii în urma lor în cavitatea toracică a pacientului.

Norocul lui Bauer a fost că chirurgii săi au găsit o soluție perfectă: implanturile mamare au salvat un bărbat au ocupat locul lăsat gol de plămânii săi.

Iată cum implanturile mamare au salvat un bărbat

„O persoană care se află într-o stare atât de gravă, ca David, în mod obișnuit nu ar avea opțiunea unui transplant și, în mod obișnuit, ar muri. A trebuit să găsim o strategie pentru a face ceva ce nu am mai făcut niciodată înainte”, a declarat chirurgul Ankit Bharat.

Fumător a câte un pachet pe zi încă de la 20 de ani, Bauer a schimbat tutunul cu vapatul în 2014, crezând, ca mulți, că este alternativa mai sănătoasă. Atunci când a luat gripă în luna aprilie a acestui an, plămânii lui nu erau capabili să facă față, făcând rapid loc unei infecții secundare pe care niciun antibiotic nu părea să o poată elimina.

Cu respirația grav afectată, Bauer s-a prezentat la un spital din St. Louis, unde gravitatea stării sale a fost rapid înțeleasă. Bărbatul a fost conectat la un sistem ECMO (oxigenare cu membrană extracorporală) pentru a prelua funcția plămânilor de a echilibra gazele din sânge, dar era evident că timpul era limitat.

„Plămânii lui Davey erau atât de grav infectați încât au început să se lichefieze”, a spus pulmonologul Rade Tomic, de la Northwestern Medicine.

„Dacă ați fi privit radiografia sa, nu mai rămăsese nimic, plămânii erau complet umpluți de puroi. Când am primit un apel de la medicii lui Davey din St. Louis, am crezut că îl putem ajuta, dar era clar că nu va supraviețui unui transplant în starea în care era. Era nevoie să elimine infecția înainte să îl putem înregistra pentru transplant, dar singura modalitate de a face acest lucru a fost să îi îndepărtăm ambii plămâni. Aceasta era o zonă necunoscută pentru noi, dar echipa noastră știa că dacă noi nu îl puteam ajuta pe Davey, nimeni altcineva nu ar fi putut”, continuă Tomic.

De ce a fost nevoie de această procedură bizară?

Anatomia umană internă este asemănătoare cu o valiză bine strânsă, fiecare organ susținând pozițiile vecinilor săi. Unele sisteme ale corpului pot face față spațiului suplimentar, în timp ce altele, cum ar fi sistemul cardiovascular, depind de presiunea din jur pentru a funcționa, explică Science Alert.

Fără un precedent pentru plămâni artificiali, echipa medicală a fost nevoită să gândească dincolo de cutia toracică. Era nevoie de ceva maleabil, steril și făcut dintr-un material puțin probabil să reacționeze cu sistemul imunitar deja solicitat al corpului.

În mod surprinzător, implanturile mamare păreau să îndeplinească toate cerințele, cele de mărimea DD fiind cele mai potrivite.

Din fericire, Bauer avea câteva avantaje. Era relativ tânăr și, ca peisagist, pasionat de skateboarding și golf, era, în rest, în formă și sănătos. A fost, de asemenea, norocos: la o zi după ce i-au fost îndepărtați plămânii săi vechi pe 26 mai, echipei i s-a oferit o pereche de la un donator.

Pe 28 mai, lui Bauer i-au fost îndepărtate implanturile mamare temporare și în locul lor i-au fost puți plămâni noi și sănătoși. După mai multe luni de recuperare și terapie de reabilitare, viața arată mult mai bine pentru destinatarul de transplant dublu de plămâni, care nu doar că și-a recăpătat sănătatea, dar are și un nou nume de gamer.

„Plănuiesc să-mi fac un tricou cu inscripția ‘DD Davey’ și să îmi schimb toate profilurile de gaming”, a spus Bauer.

„Dar acum serios, sunt mândru să fiu primul pacient al Northwestern Medicine care a fost supus acestei proceduri inovatoare și sper că această premieră medicală va deschide calea pentru ca mai mulți pacienți grav bolnavi să primească transplant de plămâni în viitorul apropiat”, a încheiat bărbatul.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. De câte ori bate inima pe zi?

Efectul surprinzător al căpșunilor asupra creierului pe măsură ce îmbătrânim

Inteligența Artificială ar putea ajuta la prevenirea morții cardiace subite

Test de cultură generală. Din ce sunt făcute unghiile și părul?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase