Home » Știință » Brian Cox, cel mai iubit fizician al Marii Britanii. Cum a ajuns de la vedetă pop la profesor de fizica particulelor?

Brian Cox, cel mai iubit fizician al Marii Britanii. Cum a ajuns de la vedetă pop la profesor de fizica particulelor?

Publicat: 07.12.2023

Brian Edward Cox, fizician și profesor de fizica particulelor la Universitatea din Manchester, Regatul Unit al Marii Britanii, este cel mai bine cunoscut pentru emisiunile de știință pe care le-a prezentat de-a lungul timpului pentru canalul BBC. Brian Cox a reușit prin intermediul acestor emisiuni să facă știința mai accesibilă pentru publicul general, în special fizica și astronomia.

Brian Cox s-a născut la 3 martie 1968 în Oldham, Greater Manchester, într-o familie de bancheri. A avut o copilărie fericită ce a inclus activități extracurriculare precum gimnastică și dans. Totuși, la vârsta de 12 ani, Cox a citit „Cosmos” de Carl Sagan, iar de atunci a devenit un adevărat împătimit al fizicii.

Între 1979 și 1986, Cox a studiat la Hulme Grammar School, însă nu a fost un elev strălucit la matematică, având note destul de proaste. Potrivit acestuia, existau două motive pentru rezultatele slabe la matematică: pasiunea pentru muzică și lipsa de interes pentru subiectul în sine. Îi plăcea muzica și cânta la clape pentru două trupe de muzică pop în anii 1980 și 1990, anume Dare și D:ream.

Și-a finalizat doctoratul în 1998

Din fericire, rezultatele slabe la matematică nu l-au împiedicat să ajungă la facultate, iar la vârsta de 23 de ani Cox a început un program de studii științifice. În același timp, Cox încerca să combine ambițiile muzicale cu studiile. Trupa sa D:Ream a avut chiar o piesă care a ajuns pe locul 1 în 1994, „Things Can Only Get Better”, în topurile din Marea Britanie.

„Atunci când ai 18, 19, 20 de ani, nu te gândești: muzica pop este o risipă pentru intelectul meu. Te gândești: asta este fantastic”, declara într-un interviu pentru The Guardian. Întrebat dacă era cea mai isteață persoană din autocarul de turneu, Cox a glumit „bineînțeles, într-o trupă rock” și a mai povestit cum avea mereu cărți de știință cu el, fiind sigur că asta va fi menirea sa în cele din urmă.

Cox a primit o diplomă în fizică de la Universitatea din Manchester în 1997, același an în care membrii trupei D:Ream s-au despărțit. Și-a finalizat doctoratul în fizica particulelor de înaltă energie la Universitatea din Manchester în 1998, potrivit Famous Scientists.

În 2005, Brian Cox a fost numit profesor de fizica particulelor la Universitatea din Manchester, poziție pe care o mai ocupă și astăzi. A fost, de asemenea, Royal Society University Research Fellow între 2005 și 2013.

Are abilități naturale de prezentator

Având abilități naturale de prezentator, Cox a apărut în numeroase programe de științe de la BBC și radio, inclusiv „In Einstein’s Shadow”, seria „Horizon” de la BBC și a fost vocea pentru programele educaționale pentru copii „Bitesize” de la BBC. Cox a prezentat în mod regulat programul de știință „The Infinite Monkey Cage” alături de comedianul englez Robin Ince.

A prezentat, de asemenea, seria BBC Two „Wonders of the Solar System” în 2010 și seria următoarea „Wonders of the Universe” în 2011. În 2012, Cox a prezentat seria BBC „Wonders of Life” în care este descrisă viziunea unui fizician asupra istoriei naturale. A mai prezentat și seriile BBC „Human Universe” în 2014 și „Forces of Nature” în 2016.

Brian Cox a semnat mai multe cărți de fizică

Alături de comedianul irlandez Dara O Briain, Cox a fost gazda programului de astronomie „Stargazing Live” de la BBC. Primul episod a apărut în 2011, atunci când Brian Cox a explicat de ce planetele sunt sfere și cum este folosit telescopul.

A avut mai multe apariții la conferințele TED (Technology, Entertainment, and Design), acolo unde a vorbit despre particule și proiectul Large Hadron Collider.

În afară de numeroasele apariții la TV, Cox a semnat mai multe cărți de fizică, cum ar fi „The Quantum Universe” și „Why does E=mc2”.

Știința nu poate răspunde la toate întrebările

A primit distincția Ordinul Imperiului Britanic pentru contribuțiile aduse științei în 2010, Medalia Președintelui de la Institutul de Fizică din Regatul Unit în 2012 și Premiul Royal Society Michael Faraday în 2012.

În 2003, s-a căsătorit cu prezentatoarea de emisiuni științifice Gia Milinovich, iar primul lor copil, un băiat, s-a născut în 26 mai 2009. Numele mijlociu al fiului său este „Eagle”, împrumutat de la modulul selenar din misiunea Apollo 11.

De-a lungul timpului, Brian Cox a evitat să se descrie drept „ateu” și a preferat să spună că nu aparține niciunei religii. În 2019, profesorul a explicat, pentru BBC Radio 5, că nu poate fi sigur că nu există Dumnezeu și că știința nu poate răspunde la toate întrebările.

Brian Cox vine și în România!

Cel mai recent turneu al lui Brian Cox, „Horizons – A 21st Century Space Odyssey”, îl va aduce la Sala Palatului din București pe 3 aprilie 2024. Situat la antipodul unor conferințe pedante, turneul Horizons este o excursie unică prin istoria Universului și a legilor fizicii, printre galaxii îndepărtate, găuri negre și lumi extraterestre.

Astfel, fizicianul încearcă să răspundă la întrebări precum: care este natura spațiului și a timpului, cum a apărut viața pe Pământ și ce semnificație are aceasta la scară cosmică.

Spectacolul se va desfășura exclusiv în limba engleză.

Spectacolul din România este parte dintr-o serie de 8 evenimente co-organizate de Livehouse și Phil McIntyre Live în Europa de Est și Turcia, iar turneul include până acum date în Sofia, Belgrad, Zagreb, Praga, Varșovia, Poznan și Istanbul.  

Biletele se găsesc în format electronic pe www.iabilet.ro, în magazinele Flanco, Muzica, IQ BOX și pe terminalele Selfpay. Online se poate plăti cu cardul, prin Paypal, cu carduri de tichete culturale Sodexo și Edenred, dar și pe factură la Vodafone sau Orange, respectiv prin Fan Courier oriunde în țară.

DESCOPERĂ.ro este partener media pentru acest eveniment.

Vă mai recomandăm să citiți și:

SPECTACOLUL CUNOAȘTERII CU PROFESSOR BRIAN COX ÎN BUCUREȘTI HORIZONS – A 21ST CENTURY SPACE ODYSSEY

Descoperirea făcută de medicii mexicani care au efectuat teste pe „cadavrele extraterestre”

Un profesor de la Harvard are planuri mari. Vrea să realizeze „imagini de înaltă rezoluție” cu un OZN

„Vânătorul de extratereștri de la Harvard” pretinde că a colectat tehnologie extraterestră de pe fundul Pacificului

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase