Home » Știință » Oamenii de știință vor să declare o nouă epocă pe Lună

Oamenii de știință vor să declare o nouă epocă pe Lună

Publicat: 16.12.2023

În anii următori, misiunile și proiectele deja planificate vor schimba fața Lunii în moduri extreme. Acum, potrivit antropologilor și geologilor de la Universitatea din Kansas, SUA este timpul să recunoaștem că oamenii au devenit forța dominantă care modelează mediul lunar, declarând o nouă epocă geologică pentru Lună: Antropocenul selenar.

Într-un comentariu publicat în revista Nature Geoscience, aceștia susțin că noua epocă ar fi putut începe în 1959, datorită Luna 2. „Ideea este foarte asemănătoare cu discuția despre Antropocen pe Pământ – explorarea modului în care oamenii au avut un impact asupra planetei noastre”, a declarat autorul principal Justin Holcomb, cercetător postdoctoral la Kansas Geological Survey din cadrul KU.

„Consensul este că, pe Pământ, Antropocenul a început la un moment dat în trecut, fie cu sute de mii de ani în urmă, fie în anii 1950. În mod similar, pe Lună, noi susținem că Antropocenul selenar a început deja, dar vrem să prevenim daune masive sau o întârziere a recunoașterii sale până când vom putea măsura un halou selenar semnificativ cauzat de activitățile umane, ceea ce ar fi prea târziu.”

Misiunile viitoare vor schimba fața Lunii

Holcomb a colaborat la realizarea lucrării cu coautorii Rolfe Mandel, profesor universitar distins de antropologie, și Karl Wegmann, profesor asociat de științe marine, ale pământului și ale atmosferei la North Carolina State University.

Holcomb a declarat că speră că acest concept de Antropocen selenar ar putea ajuta la înlăturarea mitului conform căruia Luna este un mediu neschimbător, abia influențat de umanitate.

„Procesele culturale încep să depășească fondul natural al proceselor geologice de pe Lună”, a spus Holcomb. „Aceste procese implică sedimentele în mișcare, pe care noi le numim regolit, pe Lună. În mod obișnuit, aceste procese includ, printre altele, impactul cu meteoriți și evenimente de mișcare în masă. Cu toate acestea, atunci când luăm în considerare impactul roverelor, al lander-elor și al mișcărilor umane, acestea perturbă în mod semnificativ regolitul. În contextul noii curse spațiale, peisajul lunar va fi complet diferit peste 50 de ani. Vor fi prezente mai multe țări, ceea ce va duce la numeroase provocări. Scopul nostru este de a risipi mitul statorniciei lunare și de a sublinia importanța impactului nostru, nu numai în trecut, ci și în prezent și în viitor.”

Deșeuri provenite din misiunile umane pe Lună

Potrivit autorilor, deșeurile provenite din misiunile umane pe Lună includ „componente de nave spațiale aruncate și abandonate, saci cu excremente umane, echipamente științifice și alte obiecte”.

„Știm că, deși Luna nu are o atmosferă sau magnetosferă, are o exosferă delicată compusă din praf și gaze, precum și gheață în interiorul zonelor permanent umbrite, iar ambele sunt susceptibile la propagarea gazelor de eșapament”, au scris autorii.

„Misiunile viitoare trebuie să ia în considerare atenuarea efectelor dăunătoare asupra mediului selenar”.

În timp ce Holcomb și colegii săi doresc să folosească Antropocenul selenar pentru a evidenția potențialul impact negativ al umanității asupra mediului pe Lună, ei speră, de asemenea, să atragă atenția asupra vulnerabilității siturilor selenare cu valoare istorică și antropologică, ce în prezent nu beneficiază de niciun fel de protecție legală sau politică, scrie EurekAlert.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Test de cultură generală. Ce formă are Luna?

A murit comandantul primului zbor cu echipaj uman care a înconjurat Luna

Astronauții Artemis vor revoluționa fotografia pe Lună cu cea mai performantă cameră de până acum

Praful de pe Lună ar putea fi topit „cu o lentilă uriașă” pentru a construi străzi

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase