Home » Știință » Unele stele ar putea avea găuri negre la interior, crede un astrofizician

Unele stele ar putea avea găuri negre la interior, crede un astrofizician

Publicat: 27.12.2023

În timp ce asculta melodia emblematică din anii 1990 „Black Hole Sun” de la Soundgarden, astrofizicianul Earl Bellinger a avut o idee interesantă: cum ar fi dacă ar exista găuri negre în interiorul stelelor?

Într-un nou studiu publicat în The Astrophysical Journal, Bellinger și echipa sa au examinat mai atent această idee aparent fantasmagorică. Prin studierea vibrațiilor de la suprafața stelelor îndepărtate, ei spun că am putea detecta existența găurilor negre captive înăuntru, un experiment de gândire interesant pornit de la dragostea lui pentru hitul radio din 1994.

„Mi s-a părut că ar fi amuzant să pun o gaură neagră în interiorul unei stele și să văd ce se întâmplă”, a declarat Bellinger.

Ar putea exista găuri negre în interiorul stelelor?

Conform modelului convențional al evoluției stelelor, găurile negre sunt rezultatul colapsului stelelor masive în ele însele. Densitatea lor imensă atrage chiar și lumina către interior, explică Futurism.

Pentru cercetarea lor, Bellinger și echipa sa au examinat o teorie existentă care sugerează că Universul este plin de mici găuri negre primordiale care ar putea explica materia întunecată, misteriosul „liant” care constituie aproximativ 85% din materia din Univers.

Datorită abundanței lor în univers, se crede că aceste găuri negre microscopice ar putea să rămână capturate în norii de stele, în cele din urmă fiind prinse în interiorul stelelor noi. Aceste găuri negre în interiorul stelelor ar trebui să fie extrem de dense, având aproximativ masa unui asteroid compactat în diametrul unui atom de hidrogen. Acest lucru le-ar determina să derapeze în nucleul stelei.

O descoperire neașteptată

Surprinzător, ele ar putea fi stabile acolo. Pentru ca gaura neagră mică să „mănânce efectiv steaua” ar fi nevoie de „mai mult decât durata de viață a Universului”, a declarat Bellinger.

Cu toate acestea, găurile negre mai mari ar putea consuma o stea în doar câteva sute de milioane de ani, transformându-se în ceea ce echipa a denumit „stele Hawking”, care se bazează pe puterea găurii negre în loc de fuziunea atomilor de hidrogen.

Teoria astrofizicienilor ar putea ajuta la explicarea descoperirii a sute de gigante roșii neobișnuit de reci, o fază târzie a evoluției unei stele. Prin studierea vibrațiilor de la suprafața lor, cercetătorii sugerează că am putea afla dacă există o gaură neagră care pândește în interiorul lor. Desigur, aceasta este doar o teorie în prezent, iar un expert și-a exprimat scepticismul pentru publicația Science.

Dar Bellinger nu este îngrijorat.

„M-am distrat cu unii oameni, spunându-le că ar fi cel mai ușor Premiu Nobel primit vreodată, să descoperi materia întunecată pentru că ești inspirat de ‘Black Hole Sun’”, a spus el pentru Science.

Vă recomandăm să citiți și:

O galaxie dispărută a reapărut și a răsturnat tot ce știam despre evoluția galactică

O stea misterioasă aflată în centrul Căii Lactee ar fi ajuns aici dintr-o altă galaxie

Test de cultură generală. Ce viteză are Pământul în jurul Soarelui?

După o absență de peste 50 de ani, americanii se întorc pe Lună

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase