Home » Știință » Chiar și bărbații trec prin „menopauză”. Cum se manifestă?

Chiar și bărbații trec prin „menopauză”. Cum se manifestă?

Publicat: 01.01.2024

Schimbările hormonale sunt o parte naturală a procesului de îmbătrânire, însă experiența este diferită la bărbați față de femei. Spre deosebire de scăderea mai dramatică care apare la femei în timpul menopauzei, modificările hormonale legate de sex în cazul bărbaților apar treptat. Acest fenomen este uneori numit „menopauza” la bărbați.

La femei, menopauza semnifică încheierea ciclurilor menstruale din cauza declinului natural al hormonilor reproductivi, a extirpării chirurgicale a ovarelor, a schimbărilor cauzate de chimioterapie sau radioterapie sau din cauza unei condiții numite insuficiență ovariană primară. Ovulația încetează, iar producția de hormoni scade rapid într-o perioadă relativ scurtă de timp.

Când apare „menopauza” la bărbați, producția de testosteron și a altor hormoni scade pe parcursul mai multor ani, iar consecințele nu sunt întotdeauna clare. Această scădere graduală a nivelurilor de testosteron este numită hipogonadism târziu sau scădere a testosteronului legată de vârstă.

Ce este „menopauza” la bărbați?

Nivelurile de testosteron ale unui bărbat scad în medie cu aproximativ 1% pe an după vârsta de 40 de ani. Cu toate acestea, majoritatea bărbaților mai în vârstă își mențin în continuare nivelurile de testosteron în limitele normale, doar aproximativ 10% până la 25% având niveluri considerate scăzute.

Nivelurile scăzute de testosteron la bărbații mai în vârstă de multe ori nu sunt observate. Nivelurile de testosteron pot fi aflate printr-un test de sânge, dar acestea nu sunt efectuate ca o rutină. Iar mulți bărbați cu niveluri scăzute de testosteron nu experimentează simptome. În plus, semnele și simptomele asociate cu nivelurile scăzute de testosteron nu sunt specifice acestei condiții. Ele pot fi, de asemenea, cauzate de vârsta persoanei, de utilizarea anumitor medicamente sau de alte condiții, cum ar fi un indice de masă corporală de 30 sau mai mare.

Semnele și simptomele sugestive ale unui nivel scăzut de testosteron includ:

  • Dorința și activitatea sexuală reduse;
  • Scăderea erecțiilor spontane sau disfuncție erectilă;
  • Disconfort sau umflare la nivelul sânilor;
  • Infertilitate;
  • Pierdere în înălțime, fracturi ușoare sau densitate osoasă scăzută;
  • Bufeuri sau transpirații nocturne.

Simptome ale nivelurilor scăzute de testosteron

Alte posibile simptome includ scăderea energiei, a motivației și a încrederii; stare de spirit depresivă; concentrare redusă; somnolență crescută; tulburări de somn; anemie ușoară, inexplicabilă; reducerea masei musculare și a forței; și creșterea grăsimii corporale.

Experții recomandă testarea bărbaților mai în vârstă pentru nivelurile scăzute de testosteron doar dacă aceștia prezintă semne sau simptome. Dacă un test inițial indică un nivel scăzut de testosteron, acesta ar trebui repetat pentru a confirma rezultatele.

Dacă se confirmă nivelul scăzut de testosteron, se recomandă efectuarea unor teste suplimentare ale glandei pituitare pentru a determina cauza și a exclude alte deficiențe hormonale. Glanda pituitară este o glandă de mărimea unei boabe de fasole situată la baza creierului și face parte din sistemul endocrin al organismului, care cuprinde toate glandele care produc și reglează hormonii.

Recomandările privind terapia cu testosteron pentru bărbații cu nivel scăzut de testosteron legat de vârstă variază. În 2020, Colegiul American de Medici a sugerat că profesioniștii din domeniul sănătății să ia în considerare începerea tratamentului cu testosteron la bărbații cu disfuncție sexuală care doresc să-și îmbunătățească funcția sexuală, după ce le sunt expuse riscurile și beneficiile, specifică Medical Xpress.

În 2018, Societatea Endocrină a recomandat terapia cu testosteron pentru bărbații cu nivel scăzut de testosteron legat de vârstă care prezintă semne și simptome asociate cu nivelul scăzut de testosteron.

Unii experți recomandă, de asemenea, oferirea terapiei cu testosteron bărbaților cu nivel scăzut de testosteron legat de vârstă fără prezența semnelor sau simptomelor.

„Menopauza” la bărbați – alegerea tratamentului

Pentru cei care decid să înceapă terapia cu testosteron, medicul va explica diferitele modalități prin care testosteronul poate fi administrat, nivelurile țintă și testele ulterioare.

Pentru unii bărbați, terapia cu testosteron ameliorează simptomele deranjante ale deficienței acestui hormon. În cazul altora, beneficiile nu sunt clare și există și unele riscuri.

Deși sunt necesare cercetări suplimentare, terapia cu testosteron ar putea stimula creșterea cancerului metastatic de prostată și de sân. Terapia cu testosteron poate, de asemenea, crește riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral și poate contribui la formarea cheagurilor de sânge în vene.

Medicul poate recomanda să nu se înceapă terapia cu testosteron dacă fertilitatea este importantă în viitorul apropiat sau dacă există condiții precum cancer de sân sau de prostată, apnee severă în timpul somnului netratată, insuficiență cardiacă necontrolată sau trombofilie sau dacă bărbatul a avut recent un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Dacă credeți că ați putea avea niveluri scăzute de testosteron, discutați cu medicul dumneavoastră despre semnele și simptomele, testele și opțiunile de tratament posibile. Acesta vă pot ajuta să cântăriți avantajele și dezavantajele tratamentului.

Vă recomandăm să citiți și:

O treime dintre bărbați ar vrea să aibă mai multe partenere în același timp

A fost creată o nouă metodă de imprimare 3D în corpul uman

O Inteligență Artificială făcută din celule cerebrale umane a recunoscut vorbirea

Lumina solară simulată ar putea ameliora simptomele de Alzheimer

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase