Home » Știință » O treime dintre bărbați ar vrea să aibă mai multe partenere în același timp

O treime dintre bărbați ar vrea să aibă mai multe partenere în același timp

Publicat: 15.12.2023

Un nou sondaj efectuat în Marea Britanie a dezvăluit că unul din trei bărbați este deschis la ideea de a avea mai multe partenere (soții sau prietene) pe termen lung.

Studiul, realizat de cercetători de la Universitatea Swansea, a întrebat 147 de bărbați și 246 de femei dacă ar fi deschiși la ideea unei căsătorii poligame (cu mai mult de un soț sau soție) dacă aceasta ar fi legală și consensuală. În general, ideea nu a fost extrem de populară, dar 30% dintre bărbați au exprimat deschidere, în comparație cu doar 11% dintre femei.

Participanților li s-a mai cerut și să își exprime disponibilitatea de a fi implicați în poliginie, unde un bărbat are relații cu mai multe femei, și poliandrie, unde o femeie are relații cu mai mulți bărbați. Ideea de a fi cel care trebuie să împartă, în loc de cel care este împărțit, nu a fost întâmpinată cu mult entuziasm, deși bărbații erau cu aproximativ 4% mai interesați decât femeile să împartă un partener. Conceptul ca participanții să aibă mai mulți parteneri a fost mai popular decât cel al celor care împart un partener, scrie IFLScience.

Bărbații cu mai multe partenere nu sunt ceva neobișnuit de-a lungul istoriei

„Comparând direct poliginia și poliandria, bărbații aveau de trei ori și jumătate mai multe șanse să spună ‘da’ la primul tip decât la al doilea, în timp ce femeile aveau de două ori mai multe șanse să spună ‘da’ la a avea mai mulți parteneri, în comparație cu ideea de a împărți partenerul cu altcineva”, a declarat autorul principal, Andrew Thomas.

Poligamia la oameni nu este ceva nou, un studiu a arătat că pare să fi fost prezentă în familiile din Epoca Bronzului, în timp ce multe culturi din întreaga lume au practicat poliginia și poliandria în trecut, dar și în prezent. Cu toate acestea, fenomenul a atras multă atenție în ultimii ani.

„Este o tendință puternică, cu tot mai multe cupluri care discută despre deschiderea relațiilor lor pentru a include mai multe partenere sau parteneri. Cu toate acestea, aceste tipuri de relații nu sunt deloc noi”, a explicat Thomas.

Majoritatea oamenilor caută relații monogame

„În timp ce majoritatea caută relații monogame, o mică parte a oamenilor a fost implicată în relații cu mai mulți parteneri de-a lungul istoriei umane, în special în cazul căsătoriilor poligine, unde un soț este împărțit între mai multe soții”, a continuat cercetătorul.

„Acest studiu arată că o minoritate semnificativă de oameni sunt deschiși la astfel de relații, chiar și în Marea Britanie, unde astfel de căsătorii sunt interzise. Interesant este că mult mai mulți bărbați sunt deschiși la idee decât femeile, cu toate că există interes din ambele părți”, a concluzionat el.

Oamenii nu sunt singurele animale deschise la non-monogamie, se crede că aceasta există în întregul regn animal, de la un trio de bufnițe care cresc un pui și până la gâsca din Noua Zeelandă care a petrecut 12 ani cu doi parteneri.

Studiul a fost publicat în Archives of Sexual Behavior.

Vă recomandăm să citiți și:

Gândirea optimistă a fost asociată cu abilități cognitive mai slabe

Utilizarea rețelelor sociale, legată de comportamente riscante în cazul tinerilor

Cum afectează cofeina abilitatea creierului uman de a învăța?

Au fost construiți roboți biologici din celule umane

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase