Home » Știință » Descoperire-cheie în lumea medicală: testul care poate detecta 18 tipuri de cancer

Descoperire-cheie în lumea medicală: testul care poate detecta 18 tipuri de cancer

Descoperire-cheie în lumea medicală: testul care poate detecta 18 tipuri de cancer
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 16.01.2024

O echipă de oameni de știință din SUA a pus la punct un test simplu care poate identifica până la 18 tipuri de cancer în stadiu incipient, despre care experții spun că ar putea reprezenta un punct de cotitură în domeniul medical.

Cancerul este responsabil pentru unul din șase decese la nivel mondial, dar  s-a dovedit faptul că depistarea timpurie poate îmbunătăți semnificativ viața pacienților.

Testele de depistare existente în prezent prezintă dezavantaje, printre care și costul și nivelurile scăzute de precizie pentru stadiul incipient al bolii.

Un singur test acoperă toate organele omului

Cercetătorii americani au conceput până acum un test care analizează proteinele din sânge și care poate detecta 18 tipuri de cancer în stadii incipiente, fiind acoperite toate organele principale din corpul uman.

De altfel, proteinele specifice din sânge ar putea fi deja folosite pentru detectarea și monitorizarea precoce, dar până acum testele nu au avut precizia de a identifica persoanele cu cancer, spune echipa de cercetare.

Echipa face parte din firma americană de biotehnologie Novelna. Membrii acesteia au declarat că testul lor a fost mai performant decât cele care se bazează pe ADN-ul tumoral din sânge și a avut „o sensibilitate mult mai mare” decât testul Galleri, care este folosit în cadrul NHS în Marea Britanie, potrivit The Guardian.

Testul ar putea fi inclus în consultațiile de rutină

Analizând proteinele din plasma sanguină, experții au reușit să diferențieze probele de cancer de cele normale și chiar să facă distincția între diferite tipuri de cancer „cu o precizie ridicată”, au spus ei. Analiza a găsit, de asemenea, dovezi potrivit cărora semnalele proteice ale cancerului sunt susceptibile de a fi specifice sexului.

Această descoperire reprezintă baza pentru un test de screening multi-cancer pentru detectarea timpurie a 18 tumori solide care acoperă toate organele umane majore de origine pentru astfel de cancere în stadiul cel mai timpuriu al dezvoltării lor, cu o acuratețe ridicată. Acest lucru ar putea remodela orientările de screening, făcând din acest test de plasmă o parte standard a controalelor de rutină”, se arată într-o declarație comună a echipei.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință au distrus 99% dintre celulele canceroase într-un experiment inovator

Chimicalele eterne declanșează răspândirea cancerului, a demonstrat un studiu

O pastilă anti-cancer a avut rezultate promițătoare într-un experiment pe oameni

Ryan O’Neal, actorul care a trăit cu leucemie și cancer peste 20 de ani. „Sunt nepăsător. Este unul dintre farmecele mele”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase