Home » Știință » Oamenii de știință au descoperit că obezitatea dezmembrează mitocondriile

Oamenii de știință au descoperit că obezitatea dezmembrează mitocondriile

Oamenii de știință au descoperit că obezitatea dezmembrează mitocondriile
Foto: UC San Diego Health Sciences/Eurek Alert
Publicat: 14.02.2024

Numărul persoanelor care suferă de obezitate aproape s-a triplat începând cu anul 1975, rezultând într-o epidemie la nivel mondial. În timp ce factorii de stil de viață, cum ar fi dieta și exercițiul fizic, joacă un rol în dezvoltarea și progresia obezității, oamenii de știință au înțeles că obezitatea este, de asemenea, asociată cu anormalități metabolice intrinseci. Acum, cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității din California, San Diego (SUA), au adus noi informații despre modul în care obezitatea dezmembrează mitocondriile, structurile vitale care produc energie în celulele umane.

Într-un studiu publicat în Nature Metabolism, cercetătorii au descoperit că atunci când șoarecii au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi, mitocondriile din celulele grase s-au fragmentat în mitocondrii mai mici cu capacitate redusă de ardere a grăsimilor.

Mai mult, oamenii de știință au descoperit că acest proces este controlat de o singură genă. Prin ștergerea acestei gene de la șoareci, cercetătorii au reușit să-i protejeze de creșterea excesivă în greutate, chiar și atunci când animalele au consumat aceeași dietă bogată în grăsimi ca ceilalți șoareci.

Obezitatea dezmembrează mitocondriile

„Supraîncărcarea calorică din alimentație excesivă poate duce la creșterea în greutate și declanșează o cascadă metabolică care reduce arderea energiei, făcând obezitatea chiar mai rea. Gena pe care am identificat-o este o parte critică a acelei tranziții de la o greutate sănătoasă la obezitate”, a declarat Alan Saltiel, profesor în Departamentul de Medicină al Școlii de Medicină UC San Diego.

Obezitatea, care afectează mai mult de 40% dintre adulții din Statele Unite, apare atunci când corpul acumulează prea multă grăsime, care este depozitată în principal în țesutul adipos. Țesutul adipos furnizează în mod normal beneficii mecanice importante, amortizând organele vitale și oferind izolare termică. De asemenea, are funcții metabolice importante, cum ar fi eliberarea hormonilor și a altor molecule de semnalizare celulară care instruiesc alte țesuturi să ardă sau să stocheze energie.

În cazul dezechilibrelor calorice, cum este și obezitatea, abilitatea celulelor grase de a arde energie începe să cedeze, ceea ce este unul dintre motivele pentru care poate fi dificil pentru persoanele obeze să scadă în greutate. Modul în care încep aceste anomalii metabolice este printre cele mai mari mistere în legătură cu obezitatea.

Pentru a răspunde la această întrebare, cercetătorii le-au oferit șoarecilor o dietă bogată în grăsimi și au măsurat impactul acestei diete asupra mitocondriilor din celulele lor grase, structuri din interiorul celulelor care ajută la arderea grăsimilor.

Astfel, oamenii de știință au descoperit un fenomen neobișnuit: obezitatea dezmembrează mitocondriile. După consumarea unei diete bogate în grăsimi, mitocondriile din părți ale țesutului adipos al șoarecilor au suferit o fragmentare, divizându-se în multe mitocondrii mai mici, ineficiente, care ardeau mai puțină grăsime.

Molecula vinovată

Pe lângă descoperirea acestui efect metabolic, s-a descoperit, de asemenea, că acesta este condus de activitatea unei singure molecule, numite RaIA. RaIA are multe funcții, ajutând inclusiv la descompunerea mitocondriilor atunci când acestea funcționează defectuos. Noul studiu sugerează că atunci când această moleculă este supra-activată, interferează cu funcționarea normală a mitocondriilor, declanșând problemele metabolice asociate cu obezitatea, scrie Eurek Alert.

„În esență, activarea cronică a RaIA pare să joace un rol critic în suprimarea cheltuielilor de energie în țesutul adipos obez. Înțelegând acest mecanism, suntem mai aproape de a dezvolta terapii țintite care ar putea aborda creșterea în greutate și disfuncțiile metabolice asociate prin creșterea arderii grăsimilor”, a spus Saltiel.

Ștergând gena asociată cu RaIA, cercetătorii au reușit să îi protejeze pe șoareci de creșterea în greutate indusă de dietă. Săpând mai adânc în biochimie, cercetătorii au descoperit că unele dintre proteinele afectate de RaIA la șoareci sunt analoge ale proteinelor umane asociate cu obezitatea și rezistența la insulină, sugerând obezitatea umană poate fi determinată de mecanisme similare.

„Comparația directă dintre biologia fundamentală pe care am descoperit-o și rezultatele clinice reale subliniază relevanța descoperirilor pentru oameni și sugerează că am putea ajuta la tratarea sau prevenirea obezității prin direcționarea căii RaIA cu noi terapii. Abia începem să înțelegem metabolismul complex al acestei boli, dar perspectivele viitoare sunt încurajatoare”, a spus Saltiel.

Vă recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință au distrus 99% dintre celulele canceroase într-un experiment inovator

Ce s-a întâmplat după ce oamenii fără adăpost au primit câte 750 de dolari pe lună?

Descoperire majoră: Ce efecte are postul intermitent asupra creierului uman?

Ochii copiilor ar putea dezvălui dacă aceștia au autism

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase