O procedură revoluționară, pentru cei care suferă un stop cardiac, ar putea salva vieți

18 02. 2024, 13:00

Începând cu luna ianuarie a acestui an, Noua Zeelandă a devenit doar a doua țară din lume (după Canada) care a adoptat o nouă procedură revoluționară pentru pacienții care suferă un stop cardiac.

Cunoscută sub numele de „defibrilare externă dublu secvențială” (DSED), aceasta va schimba strategiile inițiale de răspuns la urgențe și va îmbunătăți potențial ratele de supraviețuire pentru unii pacienți.

Supraviețuirea la un stop cardiac depinde în mod esențial de o resuscitare eficientă. Atunci când inima funcționează normal, impulsurile electrice se deplasează prin pereții săi musculari, creând contracții regulate și coordonate.

Dar dacă ritmurile electrice normale sunt perturbate, bătăile inimii pot deveni necoordonate și ineficiente sau pot înceta complet, ducând la stop cardiac.

Defibrilarea este o metodă de resuscitare fundamentală. Aceasta aplică inimii un șoc electric puternic pentru a pune capăt activității electrice anormale. Acest lucru permite inimii să își restabilească ritmul regulat.

Supraviețuirea la un stop cardiac depinde de o resuscitare eficientă

Succesul său depinde de ritmul cardiac disfuncțional care stă la bază și de poziționarea corectă a plăcuțelor de defibrilare care administrează șocul. Noua procedură va oferi o a doua opțiune atunci când poziționarea standard nu este eficientă.

În timpul defibrilării standard, o placă este plasată pe partea dreaptă a pieptului, chiar sub claviculă. Un al doilea tampon este plasat sub axila stângă. Se administrează șocuri la fiecare două minute.

Defibrilarea timpurie poate îmbunătăți dramatic probabilitatea de a supraviețui unui stop cardiac. Cu toate acestea, aproximativ 20% dintre pacienții al căror stop cardiac este cauzat de „fibrilație ventriculară” sau „tahicardie ventriculară fără puls” nu răspund la abordarea standard de defibrilare. Ambele afecțiuni sunt caracterizate de o activitate anormală în ventriculii inimii.

DSED este o metodă nouă care oferă șocuri secvențiale rapide la nivelul inimii, utilizând două defibrilatoare. Tampoanele sunt atașate în două locații diferite: una în partea frontală și laterală a pieptului, cealaltă în partea frontală și în spate.

Un singur operator activează defibrilatoarele în secvență, cu o singură mână trecând de la primul la al doilea. Potrivit unui studiu randomizat recent efectuat în Canada, această abordare ar putea mai mult decât dubla șansele de supraviețuire pentru pacienții cu fibrilație ventriculară sau tahicardie ventriculară fără puls care nu răspund la șocurile standard, scrie ScienceAlert.

O metodă nouă care oferă șocuri secvențiale rapide la nivelul inimii

Se crede că al doilea șoc îmbunătățește șansele de a elimina activitatea electrică anormală persistentă. Acesta furnizează mai multă energie totală inimii, călătorind pe o cale diferită, mai aproape de ventriculul stâng al inimii.

Datele ambulanțelor din Noua Zeelandă din 2020 până în 2023 au identificat aproximativ 1 390 de persoane care ar putea beneficia de metode noi de defibrilare. Acest grup are o rată de supraviețuire actuală de numai 14%.

Recunoscând potențialul DSED de a îmbunătăți dramatic supraviețuirea acestor pacienți, Grupul de lucru clinic al sectorului național de ambulanță a actualizat procedurile clinice și orientările pentru personalul serviciilor medicale de urgență.

Dintr-un total de 261 de pacienți, 30,4% tratați cu această strategie au supraviețuit, comparativ cu 13,3% atunci când au fost urmate protocoalele standard de resuscitare.

Designul studiului a minimizat riscul ca alți factori să confunde rezultatele. Acesta oferă încrederea că îmbunătățirile în materie de supraviețuire s-au datorat abordării defibrilării și nu diferențelor regionale în ceea ce privește resursele și pregătirea.

De asemenea, studiul coroborează și se bazează pe dovezile științifice teoretice și clinice existente. Cu toate acestea, deoarece studiul a fost întrerupt mai devreme din cauza pandemiei COVID-19, cercetătorii au putut recruta mai puțin de jumătate din numărul planificat pentru studiu.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Inteligența artificială poate prezice dacă și când un pacient va intra în stop cardiac

Un medicament folosit de majoritatea românilor care creşte semnificativ riscul unui stop cardiac

Un defibrilator cardiac a fost instalat la Mitropolia Moldovei

Noi mutaţii genetice asociate cu bolile cardiace