Home » Știință » Cercetătorii au creat în premieră ţesut cardiac funcţional din celule stem

Cercetătorii au creat în premieră ţesut cardiac funcţional din celule stem

Publicat: 06.04.2018
Cercetători de la Universitatea din Columbia au realizat primul muşchi cardiac ce funcţionează precum cel al unui adult. Spre deosebire de cele nouă luni necesare pentru ca inima unui făt să se dezvolte, specialiştii au reuşit să creeze ţesut cardiac funcţional din celule stem în patru săptămâni.

Deşi anterior specialiştii din diferite universităţi au mai reuşit să realizeze muşchi cardiaci din celule stem, abordarea recentă reprezintă o noutate deoarece este pentru prima oară când a fost creat un muşchi suficient de matur pentru a putea fi utilizat în cadrul cercetărilor medicale

Mail Online notează că reuşita specialiştilor din cadrul Universităţii din Columbia reprezintă un pas înainte privind studierea fiziologiei umane. Prin intermdiul muşchiului matur, specialişii vor putea testa tratamente pentru afecţiuni precum insuficienţa cardiacă

Pentru a realiza noul ţesut cardiac, specialiştii au utilizat celule stem aflate în faze incipiente ce sunt mult mai uşor de prelucrat, pe care l-au supus diferiţilor stimuli pentru a-i accelera creşterea. Aceştia au utilizat pulsaţii electrice pentru a stimula inima să bată. ”Am descoperit că fiecare celulă în fază incipientă, ce însă are plasticitatea dezvoltării, va răspune mult mai bine la semnalele externe pe care le efectuăm pentru a accelera maturizarea,” a declarat dr. Ronaldson-Bouchard. 

De asemenea, specialiştii au reuşit să dezvolte metode şi software pentru a măsura frecvenţa, amplitudinea, forţa de contracţie şi răspunsul ţesutului la medicamente. Reuşita le mai oferă specialiştilor şi posilitatea de a manipula ţesutul pentru a imita diferite boli pentru ca în viitor să poată observa afecţiunile ce duc la încetarea activităţii organului. Pentru a aduce muşchiul la maturitate, specialiştii au supus ţesutul unor şocuri electrice cu intensitate diferită timp de o lună de zile. După această perioadă, muşchiul a început să arate şi să se comporte precum cel al unui om matur. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase