Home » D:News » Un medicament folosit de majoritatea românilor care creşte semnificativ riscul unui stop cardiac

Un medicament folosit de majoritatea românilor care creşte semnificativ riscul unui stop cardiac

Publicat: 26.03.2017
Ibuprofenul, medicamentul cel mai des utilizat împotriva durerilor şi a inflaţiilor, creşte cu 31% riscul provocării unui stop cardiac dacă este administrat în cantităţi mari şi fără indicaţii de la medic, arată un nou studiu realizat de cercetătorii din Damenarca, scrie The Guardian.

Alte medicamente din aceeaşi gamă de analgezice, cunoscute drept medicamente antiinflamatorii şi nesteroidiane (NSAIDs), prezintă un risc şi mai mare, potrivit aceluiaş studiu. Diclofenacul, de exemplu, este considerat cel mai periculos, întrucât creşte riscul de stop cardiac cu 51%.

Profesorul Gunnar Gislason de la Universitatea din Copenhaga, care a coordonat studiul, a cerut să se realizeze mai multe controale legate de vânzările de ibuprofen şi alte medicamente NSAIDs.

El spune că permiterea ca aceste medicamente să fie cumpărate fără prescripţie medicală, fără sfaturi de la doctori şi fără restricţii ar trebui să tragă un semnal de alarmă publicului.

“Descoperirile ne reamintesc că medicamentele NSAIDs nu sunt tocmai inofensive. Diclofenacul şi ibuprofenul, două dintre cele mai comune medicamente, sunt asociate cu un risc semnificativ de producere a unui stop cardiac”, adaugă Gunnar Gislason.

Cercetarea a fost realizată pe aproximativ 29.000 de pacienţi care au făcut un stop cardiac între anii 2001 şi 2010 în Danemarca.

Profesorul a mai afirmat că doza maximă de ibuprofen trebuie să fie de maximum 1.200 mg pe zi.

Studiul făcut de cercetătorii din Danemarca nu este singurul care atrage atenţia asupra medicamentelor NSAIDs. În luna semprembrie a anului trecut, un studiu publicat în revista British Medical Journal a arătat că ele sunt asociate şi cu riscul apariţiei unor boli cardiovasculare.

Citeşte în continuare pe Ziarul Financiar.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase