Home » Știință » În sfârșit, știm cum ar fi apărut primele celule de pe Pământ!

În sfârșit, știm cum ar fi apărut primele celule de pe Pământ!

Publicat: 05.03.2024

Povestea despre cum a început viața pe Pământ este una pe care oamenii de știință sunt dornici să o descopere. Cercetătorii ar putea fi în pragul dezvăluirii unui detaliu important din desfășurarea primului capitol: o explicație despre modul în care bulele de grăsime au ajuns să formeze primele celule de pe Pământ.

O parte cheie a noilor descoperiri, făcute de o echipă de la Institutul de Cercetare Scripps din California (SUA), este că un proces chimic numit fosforilare s-ar fi putut produce mai devreme decât se credea anterior.

Acest proces adaugă grupuri de atomi care includ fosfor la o moleculă, aducând cu sine funcții suplimentare, funcții care pot transforma colecțiile sferice de grăsimi numite protocelule în versiuni mai avansate ale lor, capabile să fie mai versatile, stabile și chimic active.

Cum au apărut primele celule de pe Pământ?

Se crede în mod larg că aceste protocelule au fost blocuri de construcție vitale pentru biochimie acum mai bine de 3,5 miliarde de ani, poate apărând din izvoare fierbinți de sub ocean pe parcursul evoluției către structuri biologice mai complexe, scrie Science Alert.

„La un moment dat, cu toții ne întrebăm de unde venim. Această descoperire ne ajută să înțelegem mai bine mediile chimice ale Pământului timpuriu, astfel încât să putem dezvălui originile vieții și modul în care viața poate evolua pe Pământul timpuriu”, spune chimistul Ramanarayanan Krishnamurthy, de la Institutul de Cercetare Scripps.

Krishnamurthy și colegii săi au avut ipoteza că, deoarece procesul este atât de răspândit în funcțiile biologice ale corpului, fosforilarea ar trebui să fi fost implicată în stadiile timpurii ale formării protocelulelor.

Recreând condiții susceptibile să se potrivească zilelor timpurii ale Pământului în laborator, echipa a combinat substanțe chimice precum acizii grași și glicerol pentru a încerca să creeze vezicule mai complexe, adică structuri asemănătoare bulelor de aer protocelulare care facilitează procesele celulare.

Studiul ne-ar putea ajuta să identificăm viața de pe alte planete

Cu ajustarea temperaturii și acidității, cercetătorii au reușit să obțină reacțiile chimice dorite, dovedind că fosforilarea ar fi putut să acționeze în timp ce protocelulele se dezvoltau în mlaștinile primordiale.

„Veziculele au reușit să treacă de la un mediu de acid gras la un mediu de fosfolipide în timpul experimentelor noastre, sugerând că un mediu chimic similar ar fi putut exista acum patru miliarde de ani”, spune chimistul Sunil Pulletikurti, de la Institutul de Cercetare Scripps.

Echipa descrie acest lucru ca o „cale plauzibilă” pentru crearea fosfolipidelor, tipul mai complex de membrană de veziculă. Cu toate acestea, mai este mult de studiat înainte să fim siguri despre cum a apărut viața pe Pământ.

Să privim în urmă cu miliarde de ani la primele celule de pe Pământ nu este ușor, desigur, dar oamenii de știință continuă să facă descoperiri despre ce s-a întâmplat imediat după formarea Pământului, și toate acestea contribuie la investigațiile asupra vieții și pe alte planete.

„Este incitant să descoperim modul în care chimia timpurie ar fi făcut tranziția pentru a permite viața pe Pământ. Descoperirile noastre sugerează, de asemenea, o bogăție de fizică intrigantă care ar fi putut juca roluri funcționale cheie în evoluția către celulele moderne”, spune biofizicianul Ashok Deniz, de la Institutul de Cercetare Scripps.

Studiul a fost publicat în revista Chem.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce nu simțim că se învârte Pământul?

Test de cultură generală. Cât de veche este apa de pe Pământ?

Cercetătorii au descoperit sursa primelor continente

Un fost cercetător NASA are o predicție sumbră pentru următoarele 12 luni

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase