Home » Știință » Test de cultură generală. Cât de veche este apa de pe Pământ?

Test de cultură generală. Cât de veche este apa de pe Pământ?

Publicat: 07.02.2024

Toate ființele au nevoie de apă pentru a supraviețui, dar v-ați întrebat vreodată cât de veche este apa de pe Pământ?

Cât de veche este apa de pe Pământ? Aceasta este foarte, foarte veche, cel puțin o parte importantă din ea.

Se crede că mai mult de jumătate din apa de pe Pământ precedă crearea Soarelui, sosind din spațiul cosmic cu peste 4,6 miliarde de ani în urmă, conform Britannica.

Originile apei de pe Pământ au fost de mult timp subiectul unor investigații și dezbateri științifice. Inițial, oamenii de știință credeau în teoria asteroizilor. Cu toate acestea, studiile recente sugerează că apa de pe Pământ ar putea să-și fi avut originea în nebuloasa solară.

Cum a apărut apa pe Pământ?

Prima este teoria Asteroizilor. Mulți oameni de știință credeau că asteroizii, care transportau apă în mineralele lor, au adus apa pe Pământ. Această teorie a fost susținută de ideea că conținutul ridicat de apă grea al asteroizilor se aliniază mai aproape de raportul actual al apei pe Pământ.

Apoi a fost dezvoltată teoria Cometelor. O perioadă, cometele au fost, de asemenea, considerate o posibilă sursă a apei de pe Pământ. Această teorie a apărut când sonda europeană Giotto a observat Cometa lui Halley și conținutul său ridicat de apă grea. Cu toate acestea, investigațiile ulterioare au arătat că raporturile de apă grea din majoritatea cometelor erau prea mari în comparație cu cele de pe Pământ, ceea ce a dus la îndoieli cu privire la rolul lor în aducerea apei pe planeta noastră, potrivit Discover Magazine.

O altă teorie este cea a Nebuloasei Solare. Astronomul Karen Meech și colegii săi s-au concentrat pe examinarea apei din mantaua Pământului. Ei au studiat mostre din locuri precum Insula Baffin, unde mantaua profundă a Pământului este accesibilă. Aceste studii au implicat analizarea rapoartelor de deuteriu-fier (D/H) din mostre pentru a înțelege originea apei de pe Pământ.

Mostrele au arătat cu aproximativ 25% mai puțină apă grea decât apa normală, sugerând că condritele carbonacee (o clasă de meteoriți) ar putea să nu fie sursa principală a apei de pe Pământ. Aceste constatări sugerează că apa de pe Pământ ar putea să-și fi avut originea în nebuloasa solară, norul de gaz și praf din care s-au format Soarele și planetele.

Cât de veche este apa de pe Pământ?

Vârsta apei de pe Pământ este de aproximativ 4,5 miliarde de ani, apa fiind la fel de veche ca însuși Sistemul Solar. Aceasta a început în spațiu, formându-se pe particule mici de praf.

Pe măsură ce se forma Sistemul Solar, această apă a trecut prin cicluri de transformare în gaz și apoi înapoi în gheață, devenind în cele din urmă parte a planetelor precum Pământul, dar și a asteroizilor și a cometelor. Faptul că găsim un tip special de apă, cunoscută sub numele de apă grea, atât pe Pământ, cât și în aceste obiecte spațiale, ne indică faptul că o mare parte din apa noastră a provenit din aceste procese spațiale timpurii.

Vă recomandăm să citiți și:

Apă veche de 6 milioane de ani, găsită adânc sub munții din Sicilia

Ce au descoperit cercetătorii în rocile din Groenlanda, vechi de 3,7 miliarde de ani?

Pământul are un „sistem de apărare ascuns” ce protejează împotriva asteroizilor

Test de cultură generală. De câte ori Pământul a orbitat Soarele?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase