Obiceiul care te va face să te simți mereu tânăr

05 04. 2024, 12:00

This browser does not support the video element.

Dacă vrei să te simți mereu tânăr, chiar și pe măsură ce îmbătrânești, atunci un somn bun pe timp de noapte este esențial. Un nou studiu a descoperit că între 7 și 9 ore de somn pe noapte te pot face să te simți mai tânăr cu ani întregi atunci când te trezești.

Iar această percepție ar putea să nu existe doar în imaginație. Studiile au arătat că pur și simplu a te simți mereu tânăr este asociat cu o sănătate mintală și fizică mai bună și cu o durată de viață mai lungă.

„În timp ce literatura anterioară a arătat că a te simți mai în vârstă este asociat cu o calitate mai proastă a somnului, datele noastre indică faptul că somnul poate fi mai important pentru vârsta subiectivă decât invers”, scriu neurocercetătorii clinici Leonie Balter și John Axelsson, de la Karolinska Institute (Suedia).

„Aceste descoperiri susțin că somnul, un fenomen biologic vital, ar putea deține cheia pentru a te simți tânăr”, subliniază aceștia.

Este cunoscut faptul că deficitul de somn poate lua bucuria din viață. Poate să tulbure emoțiile, să facă ca totul să doară mai mult decât de obicei și să schimbe modul în care vedeți alte persoane, scrie Science Alert.

Pentru a investiga cum schimbă somnul percepția asupra sinelui, Balter și Axelsson au efectuat două experimente.

Cum te ajută somnul să te simți mereu tânăr?

Primul studiu a inclus 429 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani, care au fost chestionați cu privire la aspecte ale vieții lor cum ar fi senzația de tinerețe, câte zile au dormit insuficient în ultima lună și cât de somnoroși se simțeau.

Cei care au dormit suficient în toate cele 30 de zile anterioare, în medie, s-au simțit cu 5,8 ani mai tineri decât vârsta lor reală. Fiecare noapte de somn insuficient a făcut ca participantul mediu să se simtă cu 0,23 de ani mai în vârstă.

Mai departe, Balter și Axelsson au testat 186 de adulți cu vârste de până la 46 de ani pentru a vedea cum s-au descurcat cu doar patru ore de somn timp de două nopți. Pentru alte două nopți, participanților li s-a permis să doarmă nouă ore.

În comparație cu o noapte completă de somn, nopțile de somn restricționat i-au făcut pe participanți să se simtă, în medie, cu 4,4 ani mai în vârstă. Mai mult, senzațiile de somnolență și de vigilență au fost strâns legate de percepțiile asupra vârstei.

Somnul are o importanță vitală în percepția propriei vârste

Nivelurile ridicate de vigilență au fost legate de senzația că oamenii sunt cu patru ani mai tineri, în medie, în timp ce cei mai somnoroși participanți s-au simțit în mod obișnuit cu șase ani mai în vârstă decât vârsta lor reală.

„Asta înseamnă că trecerea de la starea de vigilență la cea de somnolență adaugă în mod remarcabil 10 ani la cât de bătrân te simți”, explică Balter.

O altă constatare interesantă a fost că participanții care s-au identificat ca fiind persoane matinale, în opoziție cu cei care preferă seara sau un alt moment între acestea, s-au simțit relativ mai tineri atunci când au dormit toate cele nouă ore pe noapte. În același timp, totuși, au fost loviți mai tare de percepții negative ale vârstei atunci când au avut o noapte proastă de somn.

Autorii solicită studii viitoare pentru a investiga de ce somnul este legat de cât de bătrâni ne simțim. Între timp, însă, cei doi cercetători argumentează că „protejarea somnului este probabil un factor cheie pentru a te simți mereu tânăr”.

Studiul a fost publicat în Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

Vă recomandăm să citiți și:

Oamenii care trăiesc în orașe cu multă verdeață au o sănătate mintală mai bună

Oamenii care mănâncă mulți carbohidrați rafinați sunt mai puțin atrăgători

Descoperire neașteptată! Pierderea în greutate crește riscul de cancer

Boala Alzheimer ar putea fi cauzată de o particulă din aer