Home » Știință » Descoperire neașteptată! Pierderea în greutate crește riscul de cancer

Descoperire neașteptată! Pierderea în greutate crește riscul de cancer

Descoperire neașteptată! Pierderea în greutate crește riscul de cancer
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 08.03.2024

Excesul de greutate este legat de multe probleme de sănătate, inclusiv de cancer. Studiile au arătat că obezitatea este asociată cu cel puțin 13 tipuri de cancer.

Iar în unele regiuni, cum ar fi America de Nord, Europa și Orientul Mijlociu, obezitatea contribuie la 9% din toate cazurile de cancer.

Ea ar putea chiar să devină principala cauză de cancer la femeile din Marea Britanie în următorii 25 de ani. Așadar, pierderea în greutate este în mod clar un obiectiv important pentru sănătate.

Cu toate acestea, un studiu recent a produs un rezultat neașteptat. Acesta a constatat că pierderea în greutate a fost asociată cu o rată semnificativ mai mare de cancer în cele 12 luni care au urmat pierderii în greutate, în comparație cu cei care nu au slăbit.

Studiul a folosit date de la aproape 160.000 de profesioniști din domeniul sănătății care au fost studiați în medie timp de 28 de ani. Aceste persoane și-au raportat detaliile privind sănătatea și stilul de viață la fiecare doi ani, până în 2016. Cercetătorii au acordat o atenție deosebită schimbărilor lor de greutate.

Obezitatea este asociată cu cel puțin 13 tipuri de cancer

Participanții au fost împărțiți în trei grupuri în funcție de cât de intenționată a fost pierderea lor în greutate: ,,mare” pentru cei care au îmbunătățit atât dieta, cât și exercițiile fizice, ,,medie” pentru îmbunătățiri în ceea ce privește dieta sau exercițiile fizice și ,,scăzută” pentru că nu au avut îmbunătățiri notabile în niciuna dintre ele.

Dintre participanți, a reieșit o constatare izbitoare: persoanele care au pierdut mai mult de 10% din greutatea corporală au avut un risc semnificativ mai mare de diagnosticare a cancerului în anul următor.

Dar nu toate cancerele au fost legate în mod egal de pierderea în greutate. Studiul a constatat o legătură puternică între pierderea în greutate și cancerele din sistemul digestiv superior (gât și stomac), ficat, pancreas și canale biliare.

Pentru aceste tipuri, riscul era mult mai mare, șansele crescând de la trei la peste șapte ori. Legătura a fost însă mai slabă în cazul cancerului colorectal și pulmonar și nu părea să afecteze probabilitatea de a face cancer de sân, de prostată și cancere care afectează doar femeile, scrie ScienceAlert.

Cancerele din sistemul digestiv superior

Autorii studiului știu însă că cercetarea lor are anumite limite. În primul rând, ei s-au bazat pe propriile rapoarte ale oamenilor cu privire la greutatea lor, care ar putea să nu fie întotdeauna exacte.

De asemenea, au verificat participanții doar o dată la doi ani, ceea ce înseamnă că unele detalii ar putea fi omise.

În special, riscul a fost cel mai mare în cazul celor care au făcut cel mai puțin efort pentru a pierde în greutate (cei clasificați ca fiind ,,cu intenționalitate scăzută pentru pierderea în greutate”). Așadar, la o examinare mai atentă, acest studiu ar putea confirma ceea ce știam deja: dacă slăbești fără să încerci, este important să cercetezi de ce.

Ceea ce este nou aici este că studiul ajută la evidențierea cancerelor care ar putea fi motivul acestei pierderi neașteptate de greutate. Acest lucru înseamnă că atunci când cineva pierde în greutate fără un motiv clar, medicii s-ar putea concentra mai mult pe verificarea anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cele din zona stomacului sau a ficatului, pentru a afla ce se întâmplă.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cercetătorii au anunțat o descoperire importantă în lupta împotriva cancerului!

Terapia cu fructe coapte ar opri creșterea celulelor canceroase

Vata de zahăr, interzisă în India din cauza unei substanțe cancerigene

Renunțarea la fumat la orice vârstă reduce apariția cancerului

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase