Home » Știință » Oamenii de știință au descoperit efectul ciudat al sarcinii asupra vârstei biologice

Oamenii de știință au descoperit efectul ciudat al sarcinii asupra vârstei biologice

Publicat: 29.03.2024

Nu există nicio îndoială că a avea copii impune un stres considerabil, influențând practic fiecare parte a corpului. Care este efectul ciudat al sarcinii asupra vârstei biologice?

În ciuda acestui adevărur universal privind costurile de sănătate ale faptului de a fi părinte, nu există un standard pentru măsurarea cerințelor biologice ale unei mame în timpul sarcinii.

Un nou studiu condus de cercetătorii de la Universitatea Yale (SUA) ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine ce stă în spatele îmbătrânirii celulare în timpul și după sarcină.

Care este efectul ciudat al sarcinii asupra vârstei biologice?

Cercetările asupra ADN-ului uman și a acumulărilor de modificări moleculare în timp, un fenomen numit îmbătrânire biologică, au arătat efortul considerabil al sarcinii asupra celulelor corpului. Acest efort este în concordanță cu evenimente înfricoșătoare precum intervențiile chirurgicale și bolile majore, adăugând literalmente ani de schimbări la nivel celular la o femeie.

Din fericire, schimbările care vin odată cu astfel de evenimente stresante pot fi și tranzitorii, și reversibile. Studiile au arătat că, spre deosebire de vârsta din buletin, vârsta biologică poate să se oprească și chiar să „dea înapoi” după unele evenimente stresante.

O analiză recentă a probelor de sânge prelevate de la 119 femei aflate în diferite etape ale sarcinii și după naștere oferă informații utile despre efectul ciudat al sarcinii asupra vârstei biologice. Analiza demonstrează o „inversare pronunțată a îmbătrânirii biologice” după naștere.

Unele mame care alăptează au experimentat chiar o fântână genetică a tinereții, vârsta biologică fiind inversată până la un moment cu mult înainte de a concepe copilul, scrie Science Alert.

Femeile îmbătrânesc celular în timpul sarcinii

Deși măsurătorile indică o capacitate remarcabilă a corpului de a se recupera după schimbările profunde care vin odată cu sarcina, cercetătorul Kieran O’Donnell subliniază că avem mult mai mult de învățat despre mecanismele implicate.

„Sunt multe lucruri de urmărit aici”, spune O’Donnell, specialist în științele reproducerii la Yale.

„În primul rând, nu știm dacă efectul de recuperare postpartum este relevant pentru rezultatele de sănătate maternă pe termen scurt sau lung și dacă aceste efecte se acumulează pe parcursul sarcinilor succesive. De asemenea, nu știm dacă scăderea postpartum a vârstei biologice reprezintă pur și simplu recuperarea sistemului la vârsta biologică pre-sarcină sau, mai provocator, dacă sarcina ar putea avea un efect de întinerire”, spune el.

Orice fel de greutate a mediului poate determina organismele să pună lacăte chimice pe anumite gene pentru a gestiona mai bine funcțiile biologice. Aceste modificări epigenetice nu numai că rămân pe măsură ce celulele se divid și se înmulțesc, ci pot fi și transmise mai departe către generațiile următoare.

Efectul ciudat al sarcinii este că, după naștere, vârsta biologică este „dată înapoi”

Ca măsurătoare a vârstei biologice, epigenetica poate servi ca un fel de ceas standard pentru îmbătrânire, permițându-ne să comparăm starea de funcționare între diferite persoane. O viață traumatică cu nutriție limitată, frică sau sănătate precară poate duce la modificări ale materialului nuclear al unei celule, în comparație cu o persoană care a avut o copilărie plină de iubire și mâncare de calitate.

Datorită studiului realizat de O’Donnell și de echipa sa, acum putem presupune că celulele unei mame adaugă aproximativ 2,5 ani de modificări epigenetice în doar 18 săptămâni de sarcină, acoperind sarcina timpurie până la cea târzie.

Creșterea în greutate în timpul sarcinii nu a contribuit la schimbările epigenetice, a descoperit echipa, cu toate că indicele de masă corporală (IMC) mamei înainte de sarcină a fost asociat cu o îmbătrânire celulară crescută în timpul sarcinii.

În timp ce nopțile nedormite, durerile de spate și schimbatul de scutece aduc propriul lor stres, nașterea vine ca o mare ușurare pentru corpul mamei, reducând vârsta biologică cu mult mai mult decât a crescut la începutul sarcinii. Pentru mamele care au raportat alăptare, starea lor postpartum a schimbărilor epigenetice ar putea chiar să ducă la o vârstă biologică mult mai tânără decât cea măsurată la începutul sarcinii.

Această cercetare a fost publicată în Cell Metabolism.

Vă recomandăm să citiți și:

Tinerii de azi sunt mai puțin fericiți decât generațiile mai în vârstă

Chiar și spațiul cosmic simulat perturbă 91% din expresiile genelor umane

De ce sunt speciali oamenii care vorbesc mai multe limbi?

Dieta keto amână evoluția bolii Alzheimer la șoareci

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase