Home » Știință » Oamenii care mănâncă mulți carbohidrați rafinați sunt mai puțin atrăgători

Oamenii care mănâncă mulți carbohidrați rafinați sunt mai puțin atrăgători

Publicat: 10.03.2024

Într-un nou studiu, consumul de carbohidrați rafinați a fost corelat statistic cu atractivitatea facială, așa cum au fost evaluată de voluntari heterosexuali de sex opus.

Cercetătorii de la Universitatea din Montpellier (Franța) au prezentat aceste constatări în jurnalul PLOS ONE.

Dieta occidentală constă în niveluri ridicate de carbohidrați rafinați, alimente procesate în mod obișnuit care își pierd în mare parte valoarea nutritivă, cum ar fi făina albă, zahărul rafinat și ingredientele din multe gustări ambalate. Studii anterioare au legat consumul crescut de carbohidrați rafinați de efecte adverse asupra sănătății, cum ar fi obezitatea, diabetul de tip II și bolile cardiovasculare.

Dovezile preliminare au sugerat că consumul de carbohidrați rafinați ar putea influența, de asemenea, trăsăturile non-medicale, cum ar fi atractivitatea unei persoane. Pentru a explora mai departe această posibilitate, cercetătorii au efectuat un studiu cu 104 adulți francezi, atât bărbați, cât și femei.

Cum modifică consumul de carbohidrați rafinați felul în care îi vedem pe ceilalți?

Cercetătorii le-au oferit unor participanți un mic dejun cu indice glicemic ridicat, cu carbohidrați rafinați cunoscuți pentru creșterea nivelurile de zahăr din sânge, în timp ce alții au primit un mic dejun cu indice glicemic scăzut. Participanții au completat și un chestionar pentru a evalua obiceiurile lor obișnuite de consum de carbohidrați rafinați.

Alți voluntari heterosexuali au fost rugați să evalueze atractivitatea facială a participanților de sex opus din fotografii realizate la două ore după micul dejun. Numai participanții și voluntarii cu patru bunici de origine europeană au fost incluși în această cercetare, pentru a reduce eterogenitatea culturală.

Analiza statistică a arătat că consumul micului dejun cu indice glicemic ridicat a fost asociat cu evaluări ulterioare mai scăzute ale atractivității faciale atât la bărbați, cât și la femei. Consumul cronic de carbohidrați rafinați la micul dejun și gustări a fost, de asemenea, asociat cu evaluări mai scăzute ale atractivității, deși consumul de alimente cu aport energetic mare la aceste ore a fost asociat cu evaluări mai ridicate ale atractivității, scrie Medical Xpress.

Atractivitatea este influențată de ceea ce mâncăm

Cercetătorii au observat și unele diferențe de gen: pentru gustările de după-amiază la bărbați în mod specific, aportul energetic mare a fost asociat în schimb cu evaluări mai scăzute ale atractivității, în timp ce consumul unui indice glicemic ridicat a fost legat de evaluări mai ridicate ale atractivității.

Toate rezultatele au rămas valabile după ajustarea statistică pentru alte factori care ar putea influența atractivitatea, cum ar fi vârsta reală, vârsta percepută, IMC, obiceiurile de fumat și părul facial. Sunt necesare cercetări suplimentare, inclusiv pentru dimensiuni de eșantion mai mari și mai diverse, pentru a aprofunda înțelegerea exactă a modului în care carbohidrații rafinați pot fi legați de atractivitatea și de alte trăsături sociale.

„Atractivitatea facială, un factor important al interacțiunilor sociale, pare să fie influențată de consumul imediat și cronic de carbohidrați rafinați la bărbați și femei”, au concluzionat autorii.

Vă recomandăm să citiți și:

Felul în care vedem culorile se schimbă pe măsură ce îmbătrânim

„Efectul fluturelui” ar putea explica unele dintre cauzele autismului

Stresul financiar afectează sănătatea mai mult decât doliul, arată un studiu

A fost găsită o legătură ciudată între tulburarea obsesiv-compulsivă și moartea prematură

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase