Home » Știință » Brânza delicioasă și „elastică”, produsă fără ajutorul vacilor

Brânza delicioasă și „elastică”, produsă fără ajutorul vacilor

Brânza delicioasă și „elastică”, produsă fără ajutorul vacilor
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 09.10.2024

Brânza gustoasă care se întinde ar putea fi produsă acum chiar și fără ajutorul vacilor, după dezvoltarea unor tulpini de drojdie care produc proteinele esențiale din lapte.

Cheia acestei dezvoltări, realizată de compania israeliană DairyX, constă în producerea de proteine de cazeină capabile să se auto-asambleze în bile mici care conferă brânzei și obișnuite elasticitatea.

Brânzeturile pe bază de plante, existente deja pe piață, nu reușesc adesea să ofere texturile pe care le apreciază iubitorii de produse lactate, iar compania consideră că este prima care a anunțat că a realizat această descoperire, potrivit The Guardian.

Alternativele pentru lactate și carne, tot mai cerute

Bovinele au un impact major asupra climei, din cauza gazului metan pe care îl produc, a poluării și distrugerii naturii asociate cu industria globală. Dezvoltarea de alternative cu impact redus la produsele lactate și la carne s-a accelerat în ultimii ani, producția de alimente pe bază de plante și de carne fiind tot mai prezentă în alegerile consumatorilor.

Abordarea DairyX este o a treia cale – fermentarea de precizie. În prezent, DairyX își extinde activitatea și intenționează să obțină aprobarea necesară pentru ca toți consumatorii să poată cumpăra produsul începând cu anul 2027.

În caz de succes, cazeinele ar putea fi utilizate de producătorii de brânzeturi și iaurturi pentru a înlocui laptele de vacă, fără modificări ale echipamentelor sau ingredientelor.

„Oamenii au încercat să elimine vaca din producția de lactate încă din anii 1970”

„Oamenii au încercat să elimine vaca din producția de lactate încă de la sfârșitul anilor 1970”, a declarat Dr. Arik Ryvkin, fondator și director executiv al DairyX.

Ryvkin a urmat anterior o dietă vegană timp de 10 ani, dar a devenit frustrat de imposibilitatea de a include brânză bună în ceea ce mânca: „Așa că am trișat, iar apoi am decis să rezolv problema pentru toată lumea”.

Multe produse lactate pe bază de plante existente folosesc aditivi, cum ar fi stabilizatori, emulgatori și agenți de îngroșare, dar tot nu reproduc pe deplin elasticitatea produselor lactate obișnuite. DairyX a utilizat tulpini de drojdie modificate pentru a produce cazeină, care este identică genetic cu proteinele din produsele lactate. Dar, pentru ca aceste proteine să se auto-asambleze în bile minuscule – numite micelii – a trebuit, de asemenea, să perfecționeze adăugarea altor molecule atașate care determină proprietățile proteinei.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cât de sănătoasă este brânza? Experții au vești bune și vești proaste

Brânza ricotta, în pericol din cauza unei secete fără precedent

Motivul pentru care fiecare tip de brânză are un miros diferit

Brânza ne face fericiți și ar putea avea și beneficii pentru sănătate

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Kurt Cobain, viața unui om prins între sensibilitate, faimă și autodistrugere. „Vreau să cred în Dumnezeu. Vreau să mă iubesc. Dar sunt blocat în acest paradox nenorocit”
Kurt Cobain, viața unui om prins între sensibilitate, faimă și autodistrugere. „Vreau să cred în Dumnezeu. Vreau ...
De ce unii oamenii își lasă pilotele afară, în frig, iarna și ce spune știința despre asta?
De ce unii oamenii își lasă pilotele afară, în frig, iarna și ce spune știința despre asta?
Test de cultură generală. Câte pisici există în lume?
Test de cultură generală. Câte pisici există în lume?
(P) Un derivat al vitaminei descoperite în 1913 este astăzi cel mai studiat ingredient antirid
(P) Un derivat al vitaminei descoperite în 1913 este astăzi cel mai studiat ingredient antirid
(P) Ce indică popularitatea Bitcoin despre direcția economiei românești
(P) Ce indică popularitatea Bitcoin despre direcția economiei românești
(P) Călătorie de Neuitat prin România: București – Râmnicu Vâlcea
(P) Călătorie de Neuitat prin România: București – Râmnicu Vâlcea
Prima fotografie a Telescopului Hubble cu Nebuloasa Crabului din ultimii 24 de ani a dezvăluit mai multe structuri misterioase
Prima fotografie a Telescopului Hubble cu Nebuloasa Crabului din ultimii 24 de ani a dezvăluit mai multe structuri misterioase
Un nou record istoric pentru prețul aurului. A fost depășit pragul de 4.400 de dolari pe uncie
Un nou record istoric pentru prețul aurului. A fost depășit pragul de 4.400 de dolari pe uncie
Cum facem față sărbătorilor fără excese alimentare?
Cum facem față sărbătorilor fără excese alimentare?
Care sunt cele trei culori prin care devenim instant mai atractivi în ochii celorlalți?
Care sunt cele trei culori prin care devenim instant mai atractivi în ochii celorlalți?
Viaţa zbuciumată a celei mai frumoase Prinţese a României. A fost prima femeie căpitan de cursă lungă, s-a căsătorit de două ori şi a sfârşit la mănăstire
Viaţa zbuciumată a celei mai frumoase Prinţese a României. A fost prima femeie căpitan de cursă lungă, s-a căsătorit ...
Poșta daneză oprește distribuirea scrisorilor după 400 de ani
Poșta daneză oprește distribuirea scrisorilor după 400 de ani
„Cel mai sângeros an”: Record de execuții în Arabia Saudită
„Cel mai sângeros an”: Record de execuții în Arabia Saudită
Averea lui Elon Musk a trecut de 700 de miliarde de dolari
Averea lui Elon Musk a trecut de 700 de miliarde de dolari
Zonele din România unde va ninge de Crăciun
Zonele din România unde va ninge de Crăciun
Rocile spațiale antice ar putea deține secretul pentru mineritul de asteroizi
Rocile spațiale antice ar putea deține secretul pentru mineritul de asteroizi
Neuroștiința percepției timpului: de ce creierul simte că orele trec diferit
Neuroștiința percepției timpului: de ce creierul simte că orele trec diferit
Ce anume din ADN-ul centenarilor îi face să trăiască atât de mult?
Ce anume din ADN-ul centenarilor îi face să trăiască atât de mult?