Cercetări recente de la Universitatea Waterloo (Canada) au arătat că o creștere a consumului zilnic de potasiu și reducerea celui de sare pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale.
„Strămoșii noștri consumau multe fructe și legume, iar sistemul nostru de reglare biologică s‑ar fi putut adapta să funcționeze cel mai bine cu o dietă bogată în potasiu și săracă în sodiu,” spune Melissa Stat, autoarea principală a studiului.
Dietele occidentale tind să aibă un conținut mai mare de sodiu și mai redus de potasiu, motiv pentru care hipertensiunea afectează îndeosebi societățile industrializate. Cercetări anterioare au demonstrat că potasiul reglează eficient tensiunea arterială. Însă echipa de la Waterloo a rafinat această idee.
„Au dezvoltat un model matematic care stabilește cu succes modul în care raportul potasiu–sodiu influențează organismul”. Ambele minerale sunt esențiale pentru funcții vitale—contracția musculară și reglarea apei—de aceea au studiat echilibrul dintre ele.
Cei atenți la alimentație știu că reducerea sării aduce numeroase beneficii pentru sănătate, iar tensiunea arterială este unul dintre ele. Peste 30% din adulți la nivel mondial suferă de hipertensiune.
Aceasta reprezintă principala cauză a bolii coronariene și a accidentului vascular cerebral și poate conduce la probleme precum boala cronică de rinichi, insuficiența cardiacă, bătăi neregulate ale inimii și demență, scrie InterestingEngineering.
Mecanismele prin care potasiul și sodiul influențează tensiunea implică interacțiuni complexe între funcția renală, volumul de fluide, hormoni reglatori ai fluidelor, vasele de sânge, funcția cardiacă și sistemul nervos autonom.
În plus, sexul influențează aceste mecanisme. Cercetătorii au descoperit că există diferențe la nivelul organelor și al țesuturilor, dat fiind că funcția renală, variază între bărbați și femei.
Astfel, Universitatea Waterloo a creat un model specific pentru bărbați și unul pentru femei, care să ghideze practicile de prevenție în funcție de sex.
Modelul ia în calcul interacțiuni între sistemele renal, cardiovascular, gastro‑intestinal, endocrin și nervos simpatic renal. Împreună, acest ansamblu de mecanisme menține homeostazia electroliților și a fluidelor, reglează tensiunea arterială și răspunde la perturbări.
„Folosind un sistem mare de ecuații diferențiale algebrice neliniare cuplate, modelul poate descrie acțiunile și interacțiunile mai multor sisteme fiziologice,” explică autorii studiului.
Homeostazia potasiului implică un echilibru sofisticat între fluidele intracelulare și extracelulare, precum și alte mecanisme, celulele renale fiind responsabile pe termen lung de reglarea nivelurilor de potasiu și sodiu prin excreție urinară.
Bărbații s‑au dovedit mai susceptibili la hipertensiune decât femeile aflate în pre‑menopauză, dar au răspuns mai bine la creșterea raportului potasiu–sodiu. Așadar, pot avea un beneficiu suplimentar dacă adaugă mai multe banane în dietă.
Femeile ar trebui să se concentreze în principal pe reducerea aportului de sodiu.
Totuși, noua cercetare sugerează că „adăugarea în dietă a alimentelor bogate în potasiu, precum banane sau broccoli, ar putea avea un impact mai sănătos asupra tensiunii arteriale decât simpla reducere a sării.”
Numeroase alte alimente sunt bogate în potasiu: caise, fructe uscate, avocado, mere, portocale, spanac, kale, roșii, castraveți, cartofi dulci, cocos și, bineînțeles, banane.
Studiul a fost publicat în revista Renal Physiology.
Test de cultură generală. De ce se înnegresc bananele?
Care banane se vând cel mai bine în supermarketuri?
Captură record de cocaină în Spania, găsită printre cutii de banane
Bananele modificate genetic, aprobate de autorități pentru prima dată. Unde s-a întâmplat?