Home » Știință » De ce devin bananele maro și cum întârziem procesul de coacere?

De ce devin bananele maro și cum întârziem procesul de coacere?

Publicat: 01.08.2023

Cu 105 milioane de tone produse anual, am putea spune că bananele sunt unele dintre cele mai preferate fructe din lume (din punct de vedere botanic, acestea sunt fructe de pădure, iar „copacul” în care cresc este de fapt o plantă medicinală). Natura lor face ca acestea să fie coapte doar pentru câteva zile. Deci, de ce bananele devin maro atât de repede și, mai important, cum putem opri acest proces?

Bananele au un hormon care este responsabil pentru ciclul lor de viață impresionant de colorat: etilena. Acest hormon funcționează prin accelerarea procesului de coacere și, în timp ce unele fructe și legume doar absorb etilena, altele o produc în mod activ.

Producătorii de etilenă se împart în două categorii, fructe climaterice și fructe neclimacterice. Fructele climaterice, cum ar fi bananele, produc o explozie de etilenă în timpul coacerii, în timp ce fructele neclimacterice, cum ar fi citricele și pepenii, încetează să producă etilenă atunci când sunt îndepărtate din planta care le produce.

Acest lucru înseamnă că fructele climacterice vor continua să se coacă după ce au fost recoltate, iar depozitarea fructelor climaterice lângă fructe și legume neclimaterice va face ca cele din urmă să-și continue coacerea, explică IFLScience.

De ce bananele devin maro?

Contactul cu etilena face ca acizii din fruct să înceapă să se descompună, să înmoaie pulpa acestora, descompunând pigmenții verzi de clorofilă. Acest lucru schimbă aspectul fructului, făcându-l mai moale și mai dulce. Pe măsură ce etilena continuă să-și facă treaba, pigmentul galben se descompune și, astfel, bananele devin maro într-un proces numit rumenire enzimatică.

În ciuda faptului că au o reputație deosebit de proastă de a face ca și celelalte fructe dintr-un bol să devină moi, bananele sunt doar unele dintre numeroasele fructe care vor continua să se coacă. De aceea, păstrarea la un loc a fructelor producătoare de etilenă, cum ar fi bananele, merele și avocado, nu este o idee bună.

Ce puteți face pentru a opri coacerea în continuare a bananelor?

Deși s-ar putea să nu existe o modalitate de a opri complet procesul prin care bananele devin maro, există modalități prin care vă puteți menține bananele perfect coapte pentru mai mult timp.

În primul rând, utilizarea unui cârlig de banane va preveni vânătăile și deteriorarea țesuturilor moi, care cresc efectele etilenei. Puteți, de asemenea, să urmați exemplul unor supermarketuri și să înfășurați cotoarele în folie de plastic. Cotorul bananei este locul de unde se eliberează cea mai mare parte a etilenei; dacă detașați această zonă, atunci împiedicați hormonul să ajungă în restul bananei.

O altă metodă este să le depozitați într-un loc răcoros și întunecat. Lumina soarelui va încuraja procesul de coacere, iar Dole recomandă 12°C ca temperatură optimă pentru depozitarea bananelor. Acestea fiind spuse, depozitarea într-un recipient închis va crește nivelul de etilenă și va accelera maturarea.

Există, de asemenea, unele controverse în jurul practicii de a păstra bananele în frigider. Deși este eficient să congelați bananele pentru a fi folosite în lucruri precum smoothie-uri sau înghețată, procesul de refrigerare poate provoca „degerături”, care afectează bananele precoapte, împiedicându-le să se coacă în continuare și provocând un gust amar și neplăcut. Se recomandă ca numai bananele perfect coapte să fie refrigerate și, deși coaja lor va deveni rapid maro închis, fructele din interior ar trebui să-și păstreze aroma.

În plus, în timp ce feliile de banane vor deveni maro în câteva secunde, adăugarea unui suc acid precum lămâia sau ananasul va opri acest proces prin neutralizarea pH-ului bananei.

Vă recomandăm să citiți și:

Mitridatismul: este posibil să devenim cu adevărat imuni la otravă prin consumul unor doze mici?

Cum te răcorești pe caniculă? 3 metode dovedite științific

Legătura dintre autism și microbiomul intestinal, mai clară ca niciodată

Cât de des trebuie să ne spălăm hainele cu adevărat?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
România a depus un număr record de brevete anul trecut
România a depus un număr record de brevete anul trecut
Radiografiile toracice ajută la diagnosticul timpuriu al cancerului pulmonar
Radiografiile toracice ajută la diagnosticul timpuriu al cancerului pulmonar
Anne Rice, „Regina” romanelor cu vampiri
Anne Rice, „Regina” romanelor cu vampiri
Teatrul românesc la finalul secolului al XIX-lea: „A fost o adevărată psihoză”
Teatrul românesc la finalul secolului al XIX-lea: „A fost o adevărată psihoză”
Ron Howard, actor vedetă în copilărie, regizor consacrat la maturitate. Avere de peste 200 milioane de dolari
Ron Howard, actor vedetă în copilărie, regizor consacrat la maturitate. Avere de peste 200 milioane de dolari
Un aisberg desprins din Antarctica a scos la iveală un ecosistem nemaivăzut până acum
Un aisberg desprins din Antarctica a scos la iveală un ecosistem nemaivăzut până acum
Drama regelui Ferdinand I, războiul și un ambasador francez. „Cuvântul `Germania` nu se găsește în tratatul nostru de alianță cu România”
Drama regelui Ferdinand I, războiul și un ambasador francez. „Cuvântul `Germania` nu se găsește în tratatul nostru ...
Richard Donner, de la Superman la Armă Mortală: strategiile vizuale și emoționale ale unui maestru de blockbuster
Richard Donner, de la Superman la Armă Mortală: strategiile vizuale și emoționale ale unui maestru de blockbuster
Clisme cu miere, vindecări și tratamente primite în vis. Turismul medical este o practică veche de mii de ani
Clisme cu miere, vindecări și tratamente primite în vis. Turismul medical este o practică veche de mii de ani
Psihologia riscului sau cum ajungi să îți asumi decizii fără să regreți ulterior (P)
Psihologia riscului sau cum ajungi să îți asumi decizii fără să regreți ulterior (P)
Inginerii au construit un robot care îți aruncă gumă de mestecat în gură
Inginerii au construit un robot care îți aruncă gumă de mestecat în gură
Test de cultură generală. Care este țara cu cele mai multe tornade?
Test de cultură generală. Care este țara cu cele mai multe tornade?
Roverul Curiosity a descoperit cele mai mari molecule organice de până acum pe Marte
Roverul Curiosity a descoperit cele mai mari molecule organice de până acum pe Marte
Cum va fi vremea de Paște? Meteorologii anunță temperaturi mari, dar și ploi
Cum va fi vremea de Paște? Meteorologii anunță temperaturi mari, dar și ploi
Ce despăgubire a primit un japonez condamnat la moarte din greșeală?
Ce despăgubire a primit un japonez condamnat la moarte din greșeală?
Tot mai multe cazuri de depresie în una dintre cele mai puternice economii ale Europei
Tot mai multe cazuri de depresie în una dintre cele mai puternice economii ale Europei
39 de membri ai unei secte s-au sinucis atunci când pe cer a apărut cometa Hale-Bopp
39 de membri ai unei secte s-au sinucis atunci când pe cer a apărut cometa Hale-Bopp
Tot mai multe femei aleg o viață fără copii. Care sunt motivele?
Tot mai multe femei aleg o viață fără copii. Care sunt motivele?