Home » Știință » De ce devin bananele maro și cum întârziem procesul de coacere?

De ce devin bananele maro și cum întârziem procesul de coacere?

Publicat: 01.08.2023

Cu 105 milioane de tone produse anual, am putea spune că bananele sunt unele dintre cele mai preferate fructe din lume (din punct de vedere botanic, acestea sunt fructe de pădure, iar „copacul” în care cresc este de fapt o plantă medicinală). Natura lor face ca acestea să fie coapte doar pentru câteva zile. Deci, de ce bananele devin maro atât de repede și, mai important, cum putem opri acest proces?

Bananele au un hormon care este responsabil pentru ciclul lor de viață impresionant de colorat: etilena. Acest hormon funcționează prin accelerarea procesului de coacere și, în timp ce unele fructe și legume doar absorb etilena, altele o produc în mod activ.

Producătorii de etilenă se împart în două categorii, fructe climaterice și fructe neclimacterice. Fructele climaterice, cum ar fi bananele, produc o explozie de etilenă în timpul coacerii, în timp ce fructele neclimacterice, cum ar fi citricele și pepenii, încetează să producă etilenă atunci când sunt îndepărtate din planta care le produce.

Acest lucru înseamnă că fructele climacterice vor continua să se coacă după ce au fost recoltate, iar depozitarea fructelor climaterice lângă fructe și legume neclimaterice va face ca cele din urmă să-și continue coacerea, explică IFLScience.

De ce bananele devin maro?

Contactul cu etilena face ca acizii din fruct să înceapă să se descompună, să înmoaie pulpa acestora, descompunând pigmenții verzi de clorofilă. Acest lucru schimbă aspectul fructului, făcându-l mai moale și mai dulce. Pe măsură ce etilena continuă să-și facă treaba, pigmentul galben se descompune și, astfel, bananele devin maro într-un proces numit rumenire enzimatică.

În ciuda faptului că au o reputație deosebit de proastă de a face ca și celelalte fructe dintr-un bol să devină moi, bananele sunt doar unele dintre numeroasele fructe care vor continua să se coacă. De aceea, păstrarea la un loc a fructelor producătoare de etilenă, cum ar fi bananele, merele și avocado, nu este o idee bună.

Ce puteți face pentru a opri coacerea în continuare a bananelor?

Deși s-ar putea să nu existe o modalitate de a opri complet procesul prin care bananele devin maro, există modalități prin care vă puteți menține bananele perfect coapte pentru mai mult timp.

În primul rând, utilizarea unui cârlig de banane va preveni vânătăile și deteriorarea țesuturilor moi, care cresc efectele etilenei. Puteți, de asemenea, să urmați exemplul unor supermarketuri și să înfășurați cotoarele în folie de plastic. Cotorul bananei este locul de unde se eliberează cea mai mare parte a etilenei; dacă detașați această zonă, atunci împiedicați hormonul să ajungă în restul bananei.

O altă metodă este să le depozitați într-un loc răcoros și întunecat. Lumina soarelui va încuraja procesul de coacere, iar Dole recomandă 12°C ca temperatură optimă pentru depozitarea bananelor. Acestea fiind spuse, depozitarea într-un recipient închis va crește nivelul de etilenă și va accelera maturarea.

Există, de asemenea, unele controverse în jurul practicii de a păstra bananele în frigider. Deși este eficient să congelați bananele pentru a fi folosite în lucruri precum smoothie-uri sau înghețată, procesul de refrigerare poate provoca „degerături”, care afectează bananele precoapte, împiedicându-le să se coacă în continuare și provocând un gust amar și neplăcut. Se recomandă ca numai bananele perfect coapte să fie refrigerate și, deși coaja lor va deveni rapid maro închis, fructele din interior ar trebui să-și păstreze aroma.

În plus, în timp ce feliile de banane vor deveni maro în câteva secunde, adăugarea unui suc acid precum lămâia sau ananasul va opri acest proces prin neutralizarea pH-ului bananei.

Vă recomandăm să citiți și:

Mitridatismul: este posibil să devenim cu adevărat imuni la otravă prin consumul unor doze mici?

Cum te răcorești pe caniculă? 3 metode dovedite științific

Legătura dintre autism și microbiomul intestinal, mai clară ca niciodată

Cât de des trebuie să ne spălăm hainele cu adevărat?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cum a fost detectat un virus mortal în respirația balenelor din Arctica?
Cum a fost detectat un virus mortal în respirația balenelor din Arctica?
Bucureștiul, sub bombele zeppelinelor germane
Bucureștiul, sub bombele zeppelinelor germane
Kurt Cobain, viața unui om prins între sensibilitate, faimă și autodistrugere. „Vreau să cred în Dumnezeu. Vreau să mă iubesc. Dar sunt blocat în acest paradox nenorocit”
Kurt Cobain, viața unui om prins între sensibilitate, faimă și autodistrugere. „Vreau să cred în Dumnezeu. Vreau ...
Confirmat științific: care este efectul îmbrățișărilor asupra corpului uman?
Confirmat științific: care este efectul îmbrățișărilor asupra corpului uman?
De ce unii oamenii își lasă pilotele afară, în frig, iarna și ce spune știința despre asta?
De ce unii oamenii își lasă pilotele afară, în frig, iarna și ce spune știința despre asta?
Test de cultură generală. Câte pisici există în lume?
Test de cultură generală. Câte pisici există în lume?
(P) Un derivat al vitaminei descoperite în 1913 este astăzi cel mai studiat ingredient antirid
(P) Un derivat al vitaminei descoperite în 1913 este astăzi cel mai studiat ingredient antirid
(P) Ce indică popularitatea Bitcoin despre direcția economiei românești
(P) Ce indică popularitatea Bitcoin despre direcția economiei românești
(P) Călătorie de Neuitat prin România: București – Râmnicu Vâlcea
(P) Călătorie de Neuitat prin România: București – Râmnicu Vâlcea
Prima fotografie a Telescopului Hubble cu Nebuloasa Crabului din ultimii 24 de ani a dezvăluit mai multe structuri misterioase
Prima fotografie a Telescopului Hubble cu Nebuloasa Crabului din ultimii 24 de ani a dezvăluit mai multe structuri misterioase
Un nou record istoric pentru prețul aurului. A fost depășit pragul de 4.400 de dolari pe uncie
Un nou record istoric pentru prețul aurului. A fost depășit pragul de 4.400 de dolari pe uncie
Cum facem față sărbătorilor fără excese alimentare?
Cum facem față sărbătorilor fără excese alimentare?
Care sunt cele trei culori prin care devenim instant mai atractivi în ochii celorlalți?
Care sunt cele trei culori prin care devenim instant mai atractivi în ochii celorlalți?
Viaţa zbuciumată a celei mai frumoase Prinţese a României. A fost prima femeie căpitan de cursă lungă, s-a căsătorit de două ori şi a sfârşit la mănăstire
Viaţa zbuciumată a celei mai frumoase Prinţese a României. A fost prima femeie căpitan de cursă lungă, s-a căsătorit ...
Poșta daneză oprește distribuirea scrisorilor după 400 de ani
Poșta daneză oprește distribuirea scrisorilor după 400 de ani
„Cel mai sângeros an”: Record de execuții în Arabia Saudită
„Cel mai sângeros an”: Record de execuții în Arabia Saudită
Averea lui Elon Musk a trecut de 700 de miliarde de dolari
Averea lui Elon Musk a trecut de 700 de miliarde de dolari
Zonele din România unde va ninge de Crăciun
Zonele din România unde va ninge de Crăciun