Home » Știință » Bananele modificate genetic, aprobate de autorități pentru prima dată. Unde s-a întâmplat?

Bananele modificate genetic, aprobate de autorități pentru prima dată. Unde s-a întâmplat?

Publicat: 23.02.2024

Bananele modificate genetic au primit pentru prima dată aprobarea pentru a fi cultivate în ferme. Autoritățile din Australia și Noua Zeelandă i-au dat undă verde unei tulpini de banane Cavendish alterată pentru a fi rezistentă la o boală fungică devastatoare care s-a răspândit în multe țări din întreaga lume.

Office of the Gene Technology Regulator din Australia a emis pe 12 februarie o licență care permite creșterea comercială pentru bananele modificate genetic.

Pe 16 februarie, Food Standards Australia New Zealand a aprobat-o ca aliment, concluzionând că este la fel de sigură și hrănitoare ca bananele convenționale. Miniștrii alimentației din Australia și din Noua Zeelandă pot solicita o revizuire a deciziei în următoarele 60 de zile. Dacă nu o fac, aprobarea va rămâne definitivă.

De ce au fost create bananele modificate genetic?

Prima banană care a fost consumată la scară largă în țările occidentale a fost o varietate numită Gros Michel. Dar până în anii 1950, răspândirea unei tulpini de ciupercă Fusarium numită tropical race 1 (TR1), care provoacă boala Panama, i-a determinat pe fermieri să treacă la banana Cavendish. Deși se spune că nu are același gust ca Gros Michel, Cavendish este foarte rezistentă la TR1.

Acum, o altă tulpină de Fusarium, numită TR4, se răspândește în întreaga lume. Aceasta poate ucide multe varietăți, inclusiv Cavendish, notează New Scientist.

O echipă condusă de James Dale, de la Queensland University of Technology (Australia), a creat tulpina de banană rezistentă, numită QCAV-4, prin adăugarea unei gene dintr-o banană sălbatică.

Această decizie este „un pas foarte important pentru construirea unei plase de siguranță pentru bananele Cavendish din lume în fața TR4 care a afectat deja multe părți ale lumii”, a declarat Dale într-un comunicat.

În Australia, măsurile de carantină limitează în prezent răspândirea TR4, existând doar un mic număr de focare în fiecare an. Prin urmare, deocamdată, nu există planuri de a cultiva banana QCAV-4 la scară mare sau de a o vinde consumatorilor.

Ce țări mai permit culturi modificate genetic?

Cu toate acestea, alte țări în care TR4 este o problemă mai mare pot decide să adopte bananele modificate genetic. Echipa lui Dale intenționează acum să utilizeze editarea genetică CRISPR pentru a face banana QCAV-4 rezistentă la o altă boală fungică majoră numită sigatoka neagră, ceea ce ar putea face ca noua banană să fie și mai atrăgătoare pentru fermieri.

O echipă din Kenya a utilizat deja CRISPR pentru a crea o tulpină a varietății Gonja Manjaya care este lipsită de „banana streak virus”, un patogen care se integrează în genomul bananelor.

Culturile modificate genetic (GM) sunt acum cultivate la scară largă în multe țări din întreaga lume, dar în unele locuri, cum ar fi Regatul Unit și Uniunea Europeană, puține au fost aprobate pentru a fi cultivate de către fermieri.

În Australia, doar patru culturi modificate genetic au fost aprobate anterior. Acestea sunt o specie de șofrănel ale cărei semințe au un nivel mai mare de acid oleic și varietăți rezistente la erbicide de rapiță (canola), muștar indian și bumbac.

Cu toate acestea, Australia și Noua Zeelandă au aprobat o gamă mai largă de culturi modificate genetic și produse destinate consumului, similar situației din Regatul Unit și UE.

Vă recomandăm să citiți și:

Unul dintre cei mai influenți bancheri din China, dispărut de un an, a demisionat de la conducerea companiei sale

Câți bani aduc cu adevărat fericirea? Un expert spune cum să trăim cu „suficient”

Un studiu arată că sucul de roșii ucide Salmonella, dar și alte bacterii

O ursoaică și un pui, văzuți tocmai în Brăila, la peste 100 de kilometri de munte

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase