Home » Știință » Un test arată impactul alarmant al alimentelor nesănătoase asupra cogniției umane

Un test arată impactul alarmant al alimentelor nesănătoase asupra cogniției umane

Publicat: 03.05.2025

Într-un nou studiu, cercetătorii au descoperit impactul alarmant al alimentelor nesănătoase: există o legătură între dietele bogate în grăsimi și zahăr și un nivel mai scăzut al abilităților cognitive, un semn îngrijorător că omniprezentul „junk food” ar putea fi dăunător nu doar pentru corp, ci și pentru creier.

Așa cum explică cercetătorii în psihologie de la Universitatea din Sydney (Australia) într-un studiu publicat în International Journal of Obesity, rezultatele unei serii de teste desfășurate în realitate virtuală (VR) sugerează că tinerii care consumă frecvent alimente nesănătoase au performanțe mai slabe în ceea ce privește orientarea spațială și memoria, în comparație cu cei care urmează o alimentație mai echilibrată.

Coordonată de cercetătorul Dominic Tran, echipa a recrutat 55 de studenți cu vârste între 18 și 38 de ani și i-a întrebat cât de des au consumat alimente bogate în zahăr sau grăsimi în ultimul an. Participanții au fost apoi supuși unor teste de memorie și li s-a măsurat indicele de masă corporală (IMC), înainte de a trece la partea de testare în VR.

Cum a fost descoperit impactul alarmant al alimentelor nesănătoase asupra creierului?

Echipat cu o cască VR, fiecare participant a intrat într-un labirint virtual și a fost instruit să găsească un cufăr cu comori. Cei care ajungeau la cufăr în mai puțin de patru minute treceau la nivelul următor, iar ceilalți erau teleportați automat la cufăr și aveau zece secunde să memoreze reperele din jur. Procesul se repeta de șase ori, cu același traseu și aceeași locație a cufărului. În a șaptea și ultima rundă, cufărul era eliminat, iar participanții trebuiau să își amintească locul unde fusese, folosindu-se de reperele vizuale întâlnite anterior, un test al memoriei.

Care este impactul alarmant al alimentelor nesănătoase asupra cogniției umane? Rezultatele au arătat că participanții care consumau mai puține grăsimi și zaharuri își aminteau mai precis locația cufărului decât cei care consumau frecvent junk food. Deși această concluzie nu i-a surprins pe cercetători, Dominic Tran, conducătorul studiului, a menționat că studenții la psihologie, subiecții studiului, tind să aibă un stil de viață mai sănătos decât media populației, ceea ce înseamnă că efectul ar putea fi și mai accentuat în rândul altor grupuri sociale.

Alimentația este foarte importantă pentru creier

Aceste rezultate întăresc concluziile unor studii anterioare realizate de echipa lui Tran pe șobolani, care au demonstrat că rozătoarele hrănite cu diete bogate în grăsimi și zahăr aveau dificultăți în orientare și memorie.

Confirmarea acelorași efecte la oameni arată că junk foodul nu doar că sporește riscul de obezitate, boli metabolice, cardiovasculare și anumite forme de cancer și grăbește declinul cognitiv asociat cu înaintarea în vârstă, ci are un impact direct și asupra creierului.

„Această cercetare ne oferă dovezi că alimentația are un rol esențial în sănătatea creierului la începutul vieții adulte, o perioadă în care, în mod normal, funcțiile cognitive sunt la nivel optim”, a declarat Tran, citat de Futurism.

Vă recomandăm să citiți și:

Un sudiu amplu a identificat 15 factori care favorizează demența timpurie

Fillerele de buze ne-ar putea pune în pericol sănătatea. Iată de ce

Injecțiile cu aur ar putea trata o mare problemă de sănătate

Consumul regulat de carne de pui, asociat cu un risc crescut de moarte prematură

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase