Consumul regulat de carne de pui ar putea fi asociat cu un risc crescut de deces timpuriu cauzat de cancere ale sistemului digestiv, arată un nou studiu realizat în Italia.
O echipă de cercetători de la Institutul Național de Gastroenterologie din Italia a descoperit o posibilă legătură între consumul regulat de carne de pui și un risc crescut de cancer gastrointestinal și deces prematur.
Studiul, publicat în revista Nutrients, a analizat datele de sănătate ale 4.869 de adulți din Italia, pe o perioadă de 20 de ani.
De-a lungul timpului, carnea de pasăre, în special puiul, a fost considerată o alternativă mai sănătoasă la carnea roșie, fiind asociată cu un risc mai mic de boli cardiovasculare și anumite tipuri de cancer. Însă această cercetare recentă sugerează că un consum regulat de pui ar putea avea, totuși, unele riscuri ascunse.
Datele studiului au fost colectate prin interviuri, examinări medicale și chestionare alimentare completate de participanți. De asemenea, cercetătorii au avut acces la dosarele medicale și la bazele de date regionale pentru a urmări apariția cancerelor și cazurile de deces.
Printre factorii analizați s-au numărat frecvența consumului de carne (roșie sau de pasăre) și incidența cancerelor digestive, precum și mortalitatea asociată acestora.
Rezultatele au arătat că persoanele care consumau peste 300 de grame de carne de pasăre pe săptămână prezentau un risc cu 27% mai mare de a dezvolta cancer gastrointestinal și de a muri din această cauză, în comparație cu cei care consumau cel mult 100 de grame pe săptămână, scrie Medical Xpress.
Totuși, cercetătorii subliniază că sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege mai bine aceste rezultate. De exemplu, nu s-a putut stabili dacă riscurile i se datorează direct consumului de carne de pasăre sau dacă sunt influențate de modul în care aceasta este preparată: prăjită, pane sau cu anumite condimente. De asemenea, o limitare importantă a studiului este faptul că nu a fost luată în considerare activitatea fizică a participanților, care ar putea influența riscul de boală.
Grăsimea corporală ar putea fi influențată de luna în care ai fost conceput
Probioticele ar putea reduce sentimentele negative, arată un nou studiu
Un studiu a identificat, în premieră, mecanismul prin care creierul poate opri boala Alzheimer
Anestezia generală afectează „amprenta cerebrală”, unică pentru fiecare persoană