Home » Știință » Consumul regulat de carne de pui, asociat cu un risc crescut de moarte prematură

Consumul regulat de carne de pui, asociat cu un risc crescut de moarte prematură

Publicat: 26.04.2025

Consumul regulat de carne de pui ar putea fi asociat cu un risc crescut de deces timpuriu cauzat de cancere ale sistemului digestiv, arată un nou studiu realizat în Italia.

O echipă de cercetători de la Institutul Național de Gastroenterologie din Italia a descoperit o posibilă legătură între consumul regulat de carne de pui și un risc crescut de cancer gastrointestinal și deces prematur.

Studiul, publicat în revista Nutrients, a analizat datele de sănătate ale 4.869 de adulți din Italia, pe o perioadă de 20 de ani.

Consumul regulat de carne de pui, asociat cu cancerul gastrointestinal

De-a lungul timpului, carnea de pasăre, în special puiul, a fost considerată o alternativă mai sănătoasă la carnea roșie, fiind asociată cu un risc mai mic de boli cardiovasculare și anumite tipuri de cancer. Însă această cercetare recentă sugerează că un consum regulat de pui ar putea avea, totuși, unele riscuri ascunse.

Datele studiului au fost colectate prin interviuri, examinări medicale și chestionare alimentare completate de participanți. De asemenea, cercetătorii au avut acces la dosarele medicale și la bazele de date regionale pentru a urmări apariția cancerelor și cazurile de deces.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a analiza rezultatele

Printre factorii analizați s-au numărat frecvența consumului de carne (roșie sau de pasăre) și incidența cancerelor digestive, precum și mortalitatea asociată acestora.

Rezultatele au arătat că persoanele care consumau peste 300 de grame de carne de pasăre pe săptămână prezentau un risc cu 27% mai mare de a dezvolta cancer gastrointestinal și de a muri din această cauză, în comparație cu cei care consumau cel mult 100 de grame pe săptămână, scrie Medical Xpress.

Totuși, cercetătorii subliniază că sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege mai bine aceste rezultate. De exemplu, nu s-a putut stabili dacă riscurile i se datorează direct consumului de carne de pasăre sau dacă sunt influențate de modul în care aceasta este preparată: prăjită, pane sau cu anumite condimente. De asemenea, o limitare importantă a studiului este faptul că nu a fost luată în considerare activitatea fizică a participanților, care ar putea influența riscul de boală.

Vă recomandăm să citiți și:

Grăsimea corporală ar putea fi influențată de luna în care ai fost conceput

Probioticele ar putea reduce sentimentele negative, arată un nou studiu

Un studiu a identificat, în premieră, mecanismul prin care creierul poate opri boala Alzheimer

Anestezia generală afectează „amprenta cerebrală”, unică pentru fiecare persoană

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat atunci când șoarecii de laborator au fost eliberați în natură?
Ce s-a întâmplat atunci când șoarecii de laborator au fost eliberați în natură?
Oamenii de știință au spart cristale antice de sare pentru a dezvălui secretele aerului vechi de 1,4 miliarde de ani
Oamenii de știință au spart cristale antice de sare pentru a dezvălui secretele aerului vechi de 1,4 miliarde de ani
Toxiinfecțiile alimentare sunt mai periculoase decât credem. Cum ne protejăm?
Toxiinfecțiile alimentare sunt mai periculoase decât credem. Cum ne protejăm?
Iată ce anume determină dacă nivelul veniturilor crește sau scade!
Iată ce anume determină dacă nivelul veniturilor crește sau scade!
Ce lichide nu ar trebui să vărsăm niciodată în chiuvetă și de ce?
Ce lichide nu ar trebui să vărsăm niciodată în chiuvetă și de ce?
Metoda scandinavă de dormit: Funcționează sau nu?
Metoda scandinavă de dormit: Funcționează sau nu?
De ce ne simțim mai bine atunci când înjurăm?
De ce ne simțim mai bine atunci când înjurăm?
O companie din Rusia vrea să construiască o stație spațială capabilă să producă gravitație artificială
O companie din Rusia vrea să construiască o stație spațială capabilă să producă gravitație artificială
Astronomul care a rescris istoria Universului. A vrut să se facă iniţial preot. Mai târziu, mama sa a avut de suferit din cauza Bisericii
Astronomul care a rescris istoria Universului. A vrut să se facă iniţial preot. Mai târziu, mama sa a avut de suferit ...
Ce alimente pot face oamenii cei mai fericiți?
Ce alimente pot face oamenii cei mai fericiți?
Iată cum lumina naturală poate să ajute diabeticii!
Iată cum lumina naturală poate să ajute diabeticii!
Soldații care apărau Zidul lui Hadrian erau infectați cu viermi intestinali, arată un studiu
Soldații care apărau Zidul lui Hadrian erau infectați cu viermi intestinali, arată un studiu
Femeile își dau seama mai repede atunci când cineva este bolnav, arată un studiu
Femeile își dau seama mai repede atunci când cineva este bolnav, arată un studiu
Demența la câini este mai comună decât credeai. La ce semne să fii atent?
Demența la câini este mai comună decât credeai. La ce semne să fii atent?
De ce victimele din Pompeii erau îmbrăcate cu haine groase de lână dacă Vezuviul a erupt în luna august?
De ce victimele din Pompeii erau îmbrăcate cu haine groase de lână dacă Vezuviul a erupt în luna august?
15 lucruri mai puțin știute despre Chris Rea
15 lucruri mai puțin știute despre Chris Rea
Brânza, asociată cu un risc mai scăzut de demență într-un studiu desfășurat pe 25 de ani
Brânza, asociată cu un risc mai scăzut de demență într-un studiu desfășurat pe 25 de ani
Psihologia indiferenței în relațiile apropiate. De ce indiferența celor dragi rănește profund și ce efecte are asupra sănătății emoționale?
Psihologia indiferenței în relațiile apropiate. De ce indiferența celor dragi rănește profund și ce efecte are asupra ...