Cofeina ar putea ajuta E. coli să reziste la antibiotice. Cofeina ar putea ajuta unele bacterii să țină antibioticele la distanță de celulele lor, reducând astfel eficiența tratamentului, sugerează un nou studiu realizat în laborator.
Cofeina ar putea ajuta E. coli să reziste la antibiotice. Totuși, experții avertizează că nu e clar cum (sau dacă) acest efect se manifestă și în corpul uman, așa că iubitorii de cafea nu au motive să intre în panică.
De zeci de ani se știe că bacteriile pot elimina substanțele periculoase din celule cu ajutorul unor proteine speciale de transport aflate în stratul lor exterior, un mecanism care contribuie la rezistența lor la antibiotice. Însă până acum nu era clar cum își reglează bacteriile activitatea genelor responsabile de aceste proteine, în funcție de substanțele cu care intră în contact.
Pentru a investiga, cercetătorii au analizat reacția bacteriei intestinale Escherichia coli (E. coli) la 94 de compuși chimici diferiți, printre care antibiotice, aspirină, acizi biliari secundari produși în intestin și molecule din alimente, cum ar fi vanilina (responsabilă de aroma de vanilie) și cofeina.
Studiul, publicat în revista PLOS Biology, arată că mulți dintre acești compuși pot modifica activitatea genelor implicate în transportarea substanțelor, influențând astfel reacția bacteriilor la antibiotice. De exemplu, cofeina reduce producția unei proteine numite OmpF, care facilitează pătrunderea antibioticelor, cum ar fi ciprofloxacina sau amoxicilina, în interiorul celulelor bacteriene. În teorie, dacă sunt mai puține proteine OmpF disponibile, antibioticele pătrund mai greu și devin mai puțin eficiente.
Dar după cum a explicat cercetătoarea April Hayes, de la Universitatea din Exeter, Anglia, (care nu a participat la studiu), nu există dovezi că acest efect se manifestă în mod clar în corpul uman: „Este nevoie de mai multe cercetări pentru a stabili dacă acest efect ar putea reduce capacitatea organismului de a elimina infecțiile.”
Andrew Edwards, profesor de microbiologie moleculară la Imperial College London (Anglia), a fost de acord: „Nu există nicio dovadă că consumul de cafea ar influența eficiența antibioticelor, iar oamenii nu ar trebui să-și schimbe obiceiurile din această cauză.” El recomandă ca pacienții să urmeze indicațiile medicului și prospectul medicamentului.
Cercetătorii de la Universitatea din Tübingen (Germania) au analizat reacția a șapte gene bacteriene implicate în transport, în contact cu cei 94 de compuși chimici. Dintre aceștia, 28 au modificat activitatea genelor respective. Printre substanțele cu impact s-au numărat cofeina, erbicidul paraquat, diverse clase de antibiotice (precum tetraciclinele și macrolidele), dar și medicamente antiinflamatoare și citostatice, scrie Live Science.
Unul dintre cele mai afectate elemente a fost proteina Rob, care activează sau dezactivează gene prin legarea de anumite secvențe de ADN. Descoperirile sugerează că Rob are un rol mai important decât se credea în capacitatea lui E. coli de a se adapta la mediu.
Totuși, rămâne neclar cum anume modifică cofeina activitatea genelor sau cum interacționează la nivel molecular cu proteina Rob. Mai mult, nu se știe dacă efectele observate în laborator se aplică și în timpul infecțiilor reale din corpul uman. Cercetătorii au testat inclusiv o tulpină de E. coli provenită de la un pacient cu infecție urinară, iar efectul cofeinei asupra acesteia a fost similar.
În viitor, echipa speră să investigheze dacă același mecanism se aplică și la alte bacterii, nu doar la E. coli.
Dar, cel puțin pentru moment, concluzia este clară: „Este foarte puțin probabil ca simpla consumare a cofeinei să ducă la infecții greu de tratat. Per ansamblu, studiul este interesant, dar nu este un motiv de îngrijorare pentru consumatorii de cofeină”, a declarat Hayes.
De la carbon la dulciuri: Cercetătorii chinezi transformă CO2 în zahăr
O anomalie cerebrală la oamenii moderni își are originea în ADN-ul neanderthalian străvechi
Test de cultură generală. Care este diferența dintre înghețată și gelato?
Test de cultură generală. Care sunt singurele țări care folosesc Fahrenheit?