Prima pagină Stiinta

Bizar: Influenta Soarelui asupra Istoriei

Dan Manusaride | 11.01.2009 | ● Vizualizări: 1024
Bizar: Influenta Soarelui asupra Istoriei     bizar, mister, soare, pete solare, explozii solare, destin, periodicitate, furtuna geomagnetica + zoom
Galerie foto (6)

In perceptia celor mai multi dintre noi, Soarele este astrul vietii, spulberand, la rasaritul sau, cosmarul noptii, spaima de moarte si de necunoscut. Despre fata amenintatoare a Soarelui ne incumetam sa vorbim mai putin.

Pete care nu ies la spalat

Hotarat lucru, René Fabre, un sofer de 48 de anidin Précy-sous-Thil, nu va uita niciodata noaptea de 13 martie1989. In timp ce rula pe o sosea din regiunea Morvan (Bourgogne),Fabre a fost martorul unui superspectacol cosmic, al uneireprezentatii de gala venite direct din Univers: o uriasa aurora boreala desfasurandu-siluminiscenta magica pe toata bolta cereasca. Aceasta imbratisarecelesta i-a dat martorului ocular un sentiment de irealitateametitoare si amenintatoare.

Asemenea lumini aurorale marcheaza debutul unuinou ciclu de convulsii solare. De cand oameniicontabi­lizea­za minutios aparitia asa-numitelor pete solare, adicade peste 250 de ani, s-a stabilit o periodicitate medie a acestorade 11,2 ani, care poate varia intre 9 si 14 ani. Aceste pete sunt,de fapt, semnale care anunta spasme paroxistice: exploziilesolare. Sunt explozii colosale, care se propaga la500.000 de kilometri inaltime, degaja o putere egala cu aceea pecare ar genera-o 100 de milioane de bombe cu hidrogen sipropulseaza in Univers uriase sufluri de energie, sub forma de razeX, raze gama si unde radio.Si nu sunt necesare mai mult de opt minutepentru ca acest val de parti­cule de inalta frecventa sa-i provoaceTerrei perturbatii uriase. Cu numai o zi inaintea intamplarii de laMorvan, deci pe 12 martie 1989, la mii de kilometri departare,intr-un oras californian, portile automate ale garajelor au inceputun balans salba­tic, derulat pe parcursul a cateva minute. Inaceeasi zi, 6 milioane de familii din regiunea canadiana Québecs-au trezit cufundate in intuneric, iar pana de curent a durat maibine de noua ore. In zilele de 12, 13 si 14 martie 1989,s-a inregistrat cea mai puternica furtuna geomagnetica abatutaasupra Terrei in secolul XX.

In straturile joase ale atmosferei, eruptiilesolare determina curenti de mica frecventa, care afecteaza liniilede inalta tensiune. In cele mai multe cazuri, liniile cedeaza. Inplus, furtunile geomagnetice genereaza faimosul efectbotezat fade out, care consta in disparitia undelor radiode-a lungul a mai multe ore, uneori chiar zile. Sa facem oscadere simpla: 1989 (ani) minus 11 egal 1978; 1978 minus 11 egal1967; 1967 minus 11 egal 1956. Ei bine, exact in 1956, datoritaunei activitati solare similare, marina britanica a pierdutcontactul cu unul dintre submarinele sale nucleare.

Ani care au schimbat istoria

Dupa 24 de ore, submarinul disparut a iesit la suprafata faracel mai mic semn de avarie. Tacerea sa se datorase unui astfel decapriciu al Soarelui. In 1967, in plin razboi americano-vietnamez,minele magnetice din golful Haipong au inceput sa se atraga intreele, explodand simultan. Din aceeasi cauza, pare-se...

O teorie extrem de interesanta este cea avansata desavantul rus A.L. Tchijevski, care afirma ca istoriaomenirii a fost, este si va fi arbitrata de activitateasolara. Tchijevski aduce cateva exemple destul deconvingatoa­re: Revolutia Franceza din 1789, Revolutia Rusadin 1917 si criza cehos­lovaca din 1968, ani care au corespuns unoractivitati solare ma­si­ve.Dar poate cel maielocvent exem­plu este anul 1989, an cu o avalansa deevenimente care au schimbat istoria omenirii: caderea, dupaaproa­pe trei decenii, a Zidului Berlinului, moartea imparatuluiHirohito al Japoniei, revolta studentilor chinezi in PiataTienanmen din Beijing, condam­narea la moarte a scriitoruluiiranian Salman Rushdie de catre ayatolahul Khomeini pentrupublica­rea Versetelor satanice, demisia prese­din­teluichinez Den Xiaoping, "revolutiile de catifea" din Cehoslo­vacia siBulgaria, invadarea statului Panama de catre armata americana,accidentul ecologic din Alaska, unde tancul petrolier Exxon Valdez a deversat inmare 53.044.510 galoane de petrol, cutremurul din SanFran­cis­co si, nu in ultimul rand, san­ge­­roasele evenimente dela Bucuresti, prin care a fost inlaturat de la putere unul din­trecei mai crunti dictatori comunisti.Sa fie toate acestea pure coinciden­te? Posibil.In fond, istoria isi urzeste planurile departe de privirileoamenilor de rand. Totusi, daca extindem teoria lui Tchijevski ladomeniul medicinei, lucrurile se complica dramatic. Sa luam, spreexemplu, epidemiile de gripa. Gripa spaniola din 1918, carea facut 21 de milioane de victime, a izbucnit intr-un an cuexplozii solare masive. Epi­demiile de gripa asiatica din 1957,1968 (dupa 11 ani) si 1979 (dupa alti 11 ani) au coincis cuacti­vi­tati solare extrem de puternice. Chiar si epide­mia degripa din Fran­ta (noiembrie 1989 - ianuarie 1990) se inscrie inalgo­ritmul de mai sus. Toate aceste coincidente suntabsolut tulburatoare, spun virusologii.

Ceea ce stim cu siguranta este faptul ca radiatiileelectro­magne­tice generate de eruptiile solare pot modificaefectiv molecu­lele ADN-ului uman. Difteria si meningitasunt si ele la cheremul capriciilor solare, desi arsenalul dediagnosticare si tratament de astazi le-a scos de pe lista bolilormortale. Aerul pe care il respiram contine ioni. Unii auincarcatura negativa si ne dau vioiciune si buna dispozitie. Ioniipozitivi, dimpotriva, ne sunt nefasti, produc migrene, melancolie,enervare si anxietate. Oare la acest lucru se refe­rea Montesquieuin opera sa Spiritul legilor cand descria "influenteleaerului asupra fibrelor corpului uman"?

Acum, poate este mai clara scena din filmul Star Trek in care Mr.Spock il informeaza pe capitanul Kirk despre intrerupereacomunicatiilor si inope­ra­bilitatea transportului din cauzafurtu­nii magnetice. In anii '70, la vremea cand a fost realizatseria­lul, aceasta scena a provocat zambete oamenilor de stiinta,furtunile magne­ti­ce fiind considerate aberatiiscience-fiction. Insa, dupa cum am vazut in acest articol, Mr.Spock avea dreptate.

Facts

  • Aeronava Concorde, scoasa din uz in 2003, obisnuia sa zboa­re laaproximativ 18.000 de metri altitudine, adica intr-un perimetruunde nivelul ra­dia­­tiilor X si gama este extrem de ridicat.Pentru a le tine piept, Con­corde era echipat cu undetector special care, in momentul cand repera o crestere afluxului de parti­cule radioac­tive, reducea automataltitu­dinea, pilotii fiind obligati sa-si continue zborulla viteza subsonica.

  • Dilatarea straturilor atmosferice superioare poatefrana satelitii si, uneori, ii poate scoate de pe orbite.Mai multi sateliti militari americani si rusesti au fost distrusiin 1989 si la inceputul lui 2002.

  • Cosmonautii de la bordul navetelor spatiale isi concentreazapermanent atentia asupra dozimetrelor: in momentele de agitatiesolara, acestea repereaza radiatiile (X sau gama) care depasesclimitele normale. Cosmonautii adora iesirile in spatiu, dar estesuficient ca de la centrele lor de comanda sa le fie transmise douacuvinte pentru a se intoarce de urgenta in navete: "Exploziisolare!" Daca i-ar surprinde in spatiu, aceste exploziii-ar expune unor radiatii ucigase.

CITESTE SI: