Wanted SARS – serial killer

Publicat: 03.09.2007
Sindromul respirator acut sever (SARS) a erupt in noiembrie 2002, in provincia Guangdong din sudul Chinei. Pe 1 ianuarie 2003, autoritatile din orasul Heyuan au solicitat prezenta unei echipe a ministerului chinez al sanatatii, pentru a investiga situatia bolnavilor de SARS din Spitalul Poporului. Este neclar daca, pe parcusul lunii ianuarie, echipa a informat Beijingul despre aceasta maladie.

Personalul care venea in contact cu acestea a fost testat: 66 de angajati au fost depistati pozitiv; 60 sufereau de conjunctivita, sase prezentau simptome de gripa, iar in ziua Pastelui catolic unul a murit. Doi dintre cei infestati nu contractasera virusul direct de la pasari, ci de la un membru al familiei. Guvernul olandez a dispus omorarea a 11 milioane de pasari. Dar infectia se raspandise deja in Brabant, unde sunt crescute 50 milioane de pasari.

Este Big One european? Sunt eficiente medicamentele?

O echipa de cercetatori britanici de la Facultatea de Medicina a Colegiului Regal din Londra a publicat, in numarul din martie a.c. al revistei Nature, un model matematic care anticipeaza evolutia viitorului virus Big One. Dezvoltarea acestui model ar putea permite anticiparea raspandirii bolii si elaborarea unui vaccin eficace impotriva viitoarelor familii de virusuri. De la primele semnale de prezenta a epidemiei, pana la producerea unui numar suficient de doze pentru a vaccina populatia, se vor folosi medicamentele antivirale, care pot modifica gravitatea bolii sau ii pot reduce durata.

Acum exista patru medicamente: Amantadina si Rimantadina – nu foarte scumpe, dar care pot genera grave efecte secundare – si Zanamivir si Oseltamivir – mai recente, care pot limita durata bolii la 1,5-2,5 zile. Dar sunt oare suficiente aceste medicamente si pentru Big One?

Epilog? Tacerea fatala a durat cinci luni.
S-au intamplat prea multe in perioada dintre primele cazuri de contaminare cu SARS in China (octombrie) si sem­nalul de alarma trasa de Urbani (februarie). Prea multe: boala s-a raspandit in toata lumea. De ce au tacut chinezii? De teama declinului economic in do­meniile turismului si comertului. Dar si pentru ca unele boli atat de inspaimantatoare pentru lumea occidentala sunt tratate ca niste afectiuni comune in tarile in curs de dezvoltare, obisnuite cu milioane de morti din cauza malariei, a TBC-ului si a foametei.

Foto: Reuters, Guliver/Science Photo Library, Graphic News
Grafica 3D: Nulli Secundus

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase