Home » Știință » Wanted SARS – serial killer

Wanted SARS – serial killer

Publicat: 03.09.2007
Sindromul respirator acut sever (SARS) a erupt in noiembrie 2002, in provincia Guangdong din sudul Chinei. Pe 1 ianuarie 2003, autoritatile din orasul Heyuan au solicitat prezenta unei echipe a ministerului chinez al sanatatii, pentru a investiga situatia bolnavilor de SARS din Spitalul Poporului. Este neclar daca, pe parcusul lunii ianuarie, echipa a informat Beijingul despre aceasta maladie.

Ultimele cercetari il considera responsabil si de simptome de paralizie. In decursul anului 2002, a infectat aproximativ 3.000 de persoane si a ucis 160. In 1995, in Venezuela, a aparut virusul Vee, agent al unei encefalite cabaline, care a infectat 825 de persoane si a provocat decesul a patru dintre ele. In Columbia, Vee a imbolnavit 450 de persoane. 1999: in Malaezia a aparut virusul porcin Nipah, care a provocat moartea a 95 de persoane, in decursul a doar sase luni.

Virusul febrei Denga, transmis prin tantari, este responsabil pentru declansarea de epidemii in Asia de Sud-Est, India, Pacificul de Vest si America de Sud. Australia: in 1994, a fost semnalata prezenta virusului Hendra, provenit de la lilieci, care a ucis un mare numar de cai si doi oameni. U

Un alt virus periculos este Menangle, care provine de la porci si lilieci. Africa, Filipine, Indonezia: in maimute traiesc virusurile Marburg si Ebola. Si sa nu le uitam pe cele deja vechi: SIDA, hepatita C, variola, pojarul german.

Epidemia mondiala
Nu tancurile au pus capat razboiului din 1918, ci gripa spaniola, spun medicii. Din cauza ei, media de viata a scazut in SUA cu 12 ani. Victimele au fost in majoritate batrani si copii, dar si persoane cu varste cuprinse intre 15 si 50 de ani. SARS seamana cu gripa spaniola, motiv pentru cercetatori sa se teama de ce ar putea fi mai rau. Si bolnavii contaminati cu gripa spaniola se inecau in propriul sange, la 2-3 zile de la primele simptome.

Intre 3% si 5% dintre cei infestati au murit. Cu toate ca este mai putin letala decat oricare virus din clasa Ebola, care ucide intre 50% si 90% dintre persoanele contaminate, gripa spaniola este capabila sa infecteze rapid sute de milioane de oameni. Iar micile procente dau cifre astronomice cand e vorba de numere mari. OMS afirma ca o gripa obisnuita ucide 500.000 de persoane anual; cea spaniola a facut 40 de milioane de morti. O rememorare necesara pentru a atentiona asupra faptului ca urmasii acelui virus sunt inca vii.

Se intorc

Dovada? 20 februarie 2003, Hong Kong: departamentul ministerului sanatatii a semnalat OMS moartea unui barbat de 33 de ani, in organismul caruia fusese izolat virusul gripal H5N1. In ianuarie, dupa noua zile de vacanta in China, murise fiica lui, de opt ani. Fiul, de noua ani, fusese si el depistat pozitiv cu H5N1, iar sotia se simtea rau. Intre timp, in parcurile din Hong Kong mureau rate, pui si flamingo.

„In prezent, H5N1 inca se transmite, de fiecare data de la pasari la om si nu invers. Dar virusul a suferit deja mutatii si infecteaza noi si noi specii de pasari“, spune virusologul de renume mondial Robert Webster, de la St. Jude Children’s Research Hospital din Memphis, Tennessee. Totusi, pe 2 aprilie a.c., vacci­nul era deja gata: Webster petrecuse patru saptamani pentru a-l definitiva. Putem sta linistiti? Nu. Pe 29 martie, in Olanda, a fost identificat virusul H7N7, prezent la pasari.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase