Home » Timp Liber » Grimus

Grimus

Grimus
Publicat: 10.11.2008
Erudit si initiat, Rushdie isi foloseste cunostintele ample de religie, filosofie, istorie si chiar magie pentru a calauzi cititorul intr-un univers unic, intuit undeva, in afara timpului si spatiului real.

Autor: Salman Rushdie
Editura: Polirom

Primul roman, Grimus, prefigureaza stilul inconfundabil de mai tarziu. Intrand in povestea indianului axona, Vultur-in-Zbor, Rusdhie isi construieste romanul cu rabdarea unui arhitect, urmarind destinul personajului in drumul spre cautarea unui leac pentru nemurire. In calatoria sa, Vultur-in-Zbor ia parte la intamplari pe care nu si le poate explica, calatoreste prin timp si spatiu si chiar in propria-i minte.
Dupa 7 secole, 7 luni, 77 zile si 7 ore, personajul ajunge pe insula Calf, unde descopera o comunitate a nemuritorilor, exilati prin consimtamant. Aici viata curge intr-un prezent continuu, intr-o societate a carei lege de baza este buna intelegere. Oranduirea sociala, chestiunile politice si administrative sunt simplificate pana in punctul in care aproape ca nu exista. Unui cetatean contemporan absenta regulilor, principiilor si conventiilor probabil ca i s-ar parea utopica, asa cum si Vultur-in-Zbor constata la inceput. Cu toate acestea, el este absorbit numaidecat de povestile personajelor si de vesnicele conflicte dintre ele, intrigi ce-l propulseaza catre un final al carui protagonist este.

Citeste continuarea pe www.bookblog.ro
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase