Home » Timp Liber » Ceilalti

Ceilalti

Ceilalti
Publicat: 04.05.2009
Nu se cunosc foarte multe despre Iuri Mamleev, parte si din cauza faptului ca, la inceput, lucrarile sale nu au fost publicate decat in samizdat. Se spune chiar ca de teama ca KGB-ul sa nu-l interneze la ospiciu (intr-o vreme in care acest lucru se intampla pentru “crime” mai putin grave decat scrierea unei carti), nu a dat nimanui sa-i citeasca textele.

Autor: Iuri Mamleev
Editura: Curtea Veche

Nu e imposibil ca acestea sa fi semanat panica, din moment ce este evident de la primele pagini ca ceea ce scrie Mamleev este “anormal”, de o perversitate spirituala, o monstruozitate greu de egalat. Despre proza lui s-a spus ca are o functie sociala, deoarece “distruge constructia stalinista a societatii”, ca anihileaza totalitarismul. Iuri Mamleev este si fondatorul unui nou curent literar, denumit “realism metafizic” pentru ca exploreaza dimensiunile cele mai intunecate ale sufletului uman; scriitori ca Vladimir Sorokin sau Victor Erofeev il venereaza ca “descendent al lui Gogol si Dostoievski”.
Ce le diferentiaza pe personajele lui Mamleev este puternicul lor atasament fata de ideea de nemurire, ele viseaza la viata eterna si incearca sa sondeze insondabilul, sa raspunda la intrebari care trec dincolo de intelegerea umana. Iar incercarea aceasta, de a patrunde taine care le sunt de la sine inchise, ii innebuneste. De aceea, pare ca personajele mamleeviene sunt desprinse dintr-un cosmar suprarealist, cu stari contradictorii si angrenate in intamplari fantastice.

Citeste continuarea pe bookblog.ro

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase