Home » Timp Liber » Tv (iulie)

Tv (iulie)

Tv (iulie)
Publicat: 06.07.2007
Marea Britanie are mai multa istorie sub ape decât oricare alta tara. Epavele sale au devenit comori ale explorarilor submarine: prea greu de gasit, prea adânc scufundate, prea intunecate pentru a fi filmate.

28 iulie, ora 20.00
»In thriller-ul Indestructibilul (Unbreakable), un barbat care sufera de o afectiune genetica, faimoasa „boala a oaselor de sticla“, incearca sa-si gaseasca dublul rasturnat in oglinda: o creatura intangibila, care n-a suferit in viata nici macar o zgarietura, ca sa nu mai vorbim de vreun guturai ori de vreo mana rupta. Il gaseste si totul pare credibil… avand in vedere ca rolul principal este interpretat de Bruce Willis.  Documentarul omonim are la baza cam aceeasi idee: patru reporteri speciali pleaca in cautarea unor oameni deosebiti, care, inzestrati de natura cu mai multe insusiri decat muritorii de rand, si-au supus propriul corp unor incercari-limita. Cei patru, Doc Damage, un dur in stilul Clint Eastwood, Data Girl, o investigatoare a fenomenelor biologice, plus doi gemeni identici pe post de cobai, gemenii Petri, vor testa pe propria piele idei cel putin nebunesti si vor fi supusi unor experimente ciudate, in scopul explorarii celei mai grozave masinarii create vreodata: corpul omenesc. De-a lungul emisiunii, cei patru il intalnesc pe omul cu sânge de sarpe, pe parasutistul salvat de furnici ori pe barbatul cu pielea supraelastica.  Gemenii Petri vor testa efectele unei ciuperci de piele, Doc Damage va afla cata forta gravitationala poate suporta un om inainte de a lesina, iar un expert in arte martiale va lasa un om in stare de inconstienta cu o singura lovitura. Experimentele vor revela, de asemenea, cum un om de statura normala poate ridica o masina, dupa ce, sub hipnoza, i s-a spus ca un prieten de-al sau zace dedesubt. Toate demonstratiile se vor desfasura sub atenta supraveghere a lui Data Girl, care va oferi date stiintifice despre aceste fenomene, incercand sa explice ciudateniile corpului uman si performantele incredibile de care este capabil acesta. Apropo de explicatii stiintifice, aflati ca trei milioane de celule rosii din corpul vostru au murit in timp ce citeati aceasta fraza. Din fericire, maduva osoasa a produs altele, suficiente pentru a le inlocui.

Misterele epavelor Viasat History 10 iulie, ora 22.00
Marea Britanie are mai multa istorie sub ape decât oricare alta tara. Epavele sale au devenit comori ale explorarilor submarine: prea greu de gasit, prea adânc scufundate, prea intunecate pentru a fi filmate.  Documentarul de fata arunca lumina asupra tenebrelor gratie celor mai buni cameramani subacvatici din lume, care au filmat, anul trecut, legendare epave recent descoperite. Printre ele, doua nave-spital scufundate de submarinele germane in timpul primului Razboi Mondial. Una dintre ele a fost, in mod clar, adapost pentru raniti si muribunzi. Cealalta s-a despicat, dand la iveala mai multe proiec­ti­le de artilerie depozitate in magazie – o incar­ca­­tura pe care nava-spital n-ar fi trebuit s-o transporte. Alte doua ambarcatiuni, un cargou si un submarin, ofera imaginea socanta a unei coliziuni maritime inghetate in timp. Investi­ga­torii incearca sa reconstituie accidentul si sa determine identitatea submarinului. Si, in sfarsit, echipa se straduieste sa desluseasca misterul distrugerii corvetei canadiene HMCS Regina. Ce anume a scufundat-o, o torpila germa­na sau o mina britanica? Si a fost oare ca­pitanul vinovat de neglijenta grava in timpul serviciului?

Marea cursa cibernetica Viasat Explorer 28 iulie, ora 18.00
Pentagonul considera ca robotii vor juca un rol crucial in reducerea pierderilor de vieti omenesti pe parcursul operatiunilor militare. Marea competitie lansata de DARPA (Agentia de Cercetari Avansate pentru Aparare) poate aduce chiar revelatiile tehnologice de care Pentagonul are nevoie. In 2005, in cursa s-au inscris 195 de echipe de pe tot globul, dar numai 20 au trecut de calificarile pentru intrecerea finala, de 212 km, desfasurata in teren desertic. Inarmati cu inteligenta artificiala, cu orientare prin laser si cu sisteme de navigatie GPS & de mapare 3D, concurentii se numara printre cei mai avansati roboti din lume. De la concept la constructie si apoi la competitia finala, documentarul prezinta povestea genialilor ingineri hotarâti sa construiasca un campion cibernetic.

Text: Gabriela Groza/foto: National Geographic, Discovery Channel, Animal Planet

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase