Home » Timp Liber » Ultima carte pe care am citit-o: Numele ei era Viata

Ultima carte pe care am citit-o: Numele ei era Viata

Publicat: 10.08.2006
Cartea asta, Vita, de Melania Mazzucco, inca nu e film, dar o sa fie. Traducerea titlului in romaneste e cam nefericita: Numele ei era Viata, dar probabil ca Editura Polirom a ales aceasta varianta pentru a evita conotatiile zoologice. Trecand de titlu, am descoperit un roman clasic, asa cum putine se mai scriu astazi.

Povestea a doi copii italieni, Vita si Diamante, care sunt trimisi de parinti in America sa-si caute un destin mai bun si poate, mai tarziu, sa le rasplateasca initiativa, este impresionanta. Nu atat prin scriitura sau prin aventurile descrise, cat mai ales prin faptul ca istoria lor este in mare parte una reala.

Melania Mazzucco a pus in Vita saga familiei sale, calatoria initiatica a bunicului Diamante si intoarcerea lui in Italia, dupa 10 ani de America. Dragostea dintre Vita si Diamante este laitmotivul intregii carti, pivotul in jurul caruia se invarte descrierea unei societati ce primeste imigranti pentru ca are de construit cai ferate si zgarie-nori. Este, de fapt, povestea oricarui emigrant, de orice natie, in America inceputului de secol XX. Gafele, stanjeneala si bariera lingvistica sunt cel mai greu de trecut. Tocmai de aceea, reteta imigrantului de succes din carte este valabila si acum.

Te faci american, te amesteci printre cowboy si city girls – rezisti. Stai langa ai tai – nu ai nici o sansa, in cativa ani trebuie sa te recunosti invins si sa pleci de unde-ai venit.

Daca vrei sa vezi America fara machiaj, citeste cartea asta. Daca vrei sa retraiesti senzatiile pe care le-ai avut la vizionarea Once upon a Time in America sau Gangs of New York, citeste cartea asta. Pentru ca filmul Vita o sa apara abia la sfarsitul anului viitor.

Numele ei era Viata
Melania Mazzucco
Editura Polirom, 29,5 lei

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase