Home » Timp Liber » Exclusiv online

Exclusiv online

Exclusiv online
Publicat: 10.10.2006
Lucruri care mi-au schimbat viata, Churchill, Escadronul salbatic, Stiinta luptei, Stapanii iadului, Vremea vrajitoarelor, Cele mai ciudate povesti cu OZN-uri, Romeo & Julieta: Povestea maimutelor

Lucruri care mi-au schimbat viata
Discovery Channel, 9 octombrie, ora 21.00
In istoria cinematografiei, exista cateva filme SF care au inspirat realizari stiintifice veritabile, au schimbat viata publicului si a vedetelor si au influentat semnificativ cultura populara. Seria de documentare pe care o prezentam aici examineaza "The Matrix" si modul in care acest film a ajutat computerele sa creeze un univers alternativ in jurul nostru, focalizeaza asupra modului in care "Terminator" descrie spaima creatorului de a fi distrus de propriile creatii si insista asupra felului cum pelicula "Oamenii in negru" a reintarit convingerea ca extraterestrii exista. Fiecare episod prezinta elemente stiintifice folosite in filme, gadget-uri, efecte speciale, barfe de la Hollywood si, desigur, povesti despre modul in care aceste productii au afectat destinele oamenilor. “The Matrix mi-a salvat viata” exploreaza utilizarea experientelor virtuale in afara lumii filmelor si a internetului. Tehnologia realitatii virtuale este deja utilizata pentru a instrui medici, crainici TV si designeri. De exemplu, in medicina, chirurgii realizeaza interventii de mare risc in operatii simulate. Cipurile electronice din creier pot utiliza forta gandului pentru a comanda membrele, iar in prezent se efectueaza implanturi de retina ce pot modifica felul in care percepem mediul inconjurator si forma sub care il percepem. Expertii in medicina cauta modalitati prin care aceasta tehnologie sa le permita orbilor sa vada, iar imaginilor din creier sa poata fi proiectate pe ecrane conventionale. La Universitatea Oxford, in cadrul Departamentului de Farmacologie, profesorul Susan Greenfield exploreaza noile campuri neuronale care se produc in regiunile afectate de maladiile Alzheimer sau Parkinson. In loc de concluzie, filosoful Peter B. Lloyd sugereaza ca noi traim cu totii in Matrix, iar lumea reala este o simpla fictiune…

Churchill
Viasat History, 22 octombrie, ora 20.00
S-a nascut la Blenheim Palace in 1874, ca nepot al celui de-al saptelea Duce de Marlborough, iar la 26 de ani a dobandit primul sau mandat de parlamentar in Partidul Conservator. Intre 1900 si 1915, a urcat pe cele mai inalte trepte ale puterii, dar apoi a fost invinuit pentru catastrofa militara de la Dardanele si Gallipoli. Opozitia fata de Gandhi si de independenta Indiei, dublata de sprijinul acordat lui Eduard al VIII-lea in perioada crizei provocate de abdicarea acestuia, a condus la acuzatii de inconstienta politica, iar avertismentul sau fata de ascensiunea la putere a lui Hitler a adus dupa sine acuzatii de instigare la razboi. Apoi, insa, printr-un remarcabil concurs de imprejurari, Churchill si-a implinit destinul: anii de razboi dintre 1939 si 1945 au devenit cea mai fecunda perioada din uimitoarea sa viata. In 1951, Churchill a castigat un al doilea mandat ca prim-ministru si a fost implicat in stabilirea unei noi ordini mondiale, pe fondul anxietatilor provocate de Razboiul Rece. Chiar si in ultimii sai ani, desi surd si afectat de numeroase maladii, acest om extraordinar a calatorit prin toata lumea, cu pasiunile si convingerile nedomolite. Moartea sa a insemnat sfarsitul unei ere.

Escadronul salbatic
Animal Planet, 28 octombrie, ora 22.00
Baza aeriana Hoedspruit din Africa de Sud este atacata. Aceasta institutie militara high-tech nu se lupta insa cu militari ai vreunei puteri straine, ci e cotropita de… animale salbatice. Problema a inceput la scurt timp dupa ce a fost construita baza, la marginea splendidului Parc National Kruger. Armata, care socotise amplasamentul ideal gratie izolarii sale, nu se astepta ca Mama Natura sa devina principalul inamic al acestuia. Speciile salbatice trec pe sub, peste si prin perimetrul ingradit al bazei, dezlantuind un adevarat haos. Facocerii apar pe pista exact in clipa cand avioane cu reactie, de 30 de milioane de dolari bucata, se pregatesc sa aterizeze, iar sobolanii invadeaza fuzelajele, rozandu-le cablurile si facand avioanele inoperabile. Militarii se bazeaza pe un intreg arsenal de lupta pentru a respinge animalele: garduri electrice, elicoptere de atac, aparatura cu senzori termici. Au incercat totul, insa acum, dupa ce au cheltuit milioane de dolari, au ajuns sa ridice steagul alb. Animalele si-au reluat in stapanire teritoriul.

Stiinta luptei
National Geographic, 6 octombrie, ora 23.00
Lovitura lor de pumn poate fi comparata cu impactul dintre doua masini ce ruleaza cu aproximativ 56 km/h. Exista oameni care pot ataca de patru ori mai rapid decat un sarpe, iar lovitura lor de picior are peste 450 de kilograme-forta. Maestrii adevarati ai artelor martiale au sfidat vreme indelungata ceea ce multi au considerat a fi limitele absolute ale corpului uman, iar aparentele puteri supranaturale ale luptatorilor au inspirat nenumarate pelicule cinematografice. Dar care este granita dintre abilitatile reale si efectele speciale?

Stapanii iadului
Viasat Explorer, 10 octombrie/22.00
Pare subiect de film de fictiune, dar este povestea cat se poate de reala a unei societati secrete care inca mai terorizeaza inchisorile din America. Crime, droguri, escrocherii, talharii, jocuri de noroc, prostitutie – timp de 40 de ani acestea au fost, conform procurorilor si politistilor americani, ocupatiile zilnice ale Fratiei Ariene. Banda, formata in penitenciarul San Quentin pentru a-i proteja pe detinutii albi in mediul plin de conflicte rasiale al anilor ’60, s-a transformat intr-o retea criminala sofisticata, care isi conduce membrii dupa crezul ”Ucide sau vei fi ucis”.

Vremea vrajitoarelor
Viasat History, 10 octombrie/21.00
In secolul al XVII-lea, peste 1.000 de femei din tarile nordice au fost arse pe rug sub acuzatia de vrajitorie. Desi nevinovate, au fost condamnate la moarte potrivit unor legi sugerate de Vechiul Testament si adoptate la inceputul acelui secol. Documentarul dezvaluie rolul jucat de Biserica, dar si cine le-a aparat pe vrajitoare si ce anume i-a facut pe oameni sa se indoiasca de crimele care aveau loc in numele religiei.

Cele mai ciudate povesti cu OZN-uri
Discovery Channel, 16 octombrie/21.00
Programul depisteaza martori oculari si victime care considera ca au trait experienta unor intalniri de gradul trei, incercand sa afle daca extraterestrii au fost cei care au construit piramidele ori au invadat Scotia, facand publice cronici despre vampiri extraterestri si dezvaluind “adevarul” in cazul Roswell.

Romeo & Julieta: Povestea maimutelor
Animal Planet, 21 octombrie/22.00
In stravechiul oras Lopburi din Thailanda, traiesc doua familii de simieni rivale: “trupele” de la templu si maimutele de la piata. Secole de animozitati le-au tinut dezbinate. In acest an, insa, doi indragostiti nefericiti au indraznit sa infrunte traditia si sa isi urmeze inima.

Luna viitoare pe… Viasat Explorer
Robert Ressler: o viata alaturi de monstri
Fost agent FBI, Robert Ressler este persoana care a consacrat notiunea de “profil al criminalului in serie”. Acest documentar, care a inspirat blockbusterul ”Tacerea mieilor”, prezinta cele mai importante cazuri ale lui Ressler, prin intermediul unor inregistrari cu ucigasi in serie ca Jeffrey Dahmer, Ted Bundy si John Wayne Gacy. Pentru prima oara, Ressler ofera acces la arhivele sale private, care contin materiale audio si video referitoare la crime inimaginabile.

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase