Home » D:News » Razele ultaviolete vor depista viata pe Marte

Razele ultaviolete vor depista viata pe Marte

Razele ultaviolete vor depista viata pe Marte
Publicat: 24.06.2008
Specialisti din Marea Britanie si Statele Unite ale Americii au pus la punct o tehnica revolutionara ce foloseste razele ultraviolete pentru a depista materia organica din sol, se anunta in editia online a publicatiei ScienceDaily.

Cercetatorii au propus folosirea noului dispozitiv in viitoarele expeditii pe Marte, acesta fiind, in opinia lor, usor de montat si de folosit chiar si pe actuala sonda spatiala Phoenix ce exploreaza suprafata Planetei Rosii. Cel mai probabil, acesta va fi utilizat in expeditia martiana din anul 2013, organizata de Agentia Spatiala Europena.

„Din moment ce materia organica a putut fi descoperita in meteoriti, ne asteptam ca aceasta sa se gaseasca si pe Marte. Mai stim, de asemenea, ca suprafata Planetei Rosii este bombardata permanent de raze cosmice care distrug materia organica. Simularile computerizate au aratat, insa, ca aceasta ar fi putut supravietui in solul martian, la adancimi de cel putin un metru. Tot ce trebuie sa facem este sa foram si sa identificam eventualii compusi organici care ar fu putut da nastere vietii”, declara Martin Fisk, profesor de geologie marina de la Universitatea din Oregon.

„Inca de la expeditia navetei Viking pe Marte, de acum 30 de ani, si pana in prezent, nu a fost lansata nicio misiune care sa isi propuna exclusiv cautarea vietii microbiene pe aceasta planeta. Este timpul sa schimbam acest trend”, concluzioneaza Michael Storrie-Lombardi, unul dintre coautorii proiectului si director al Institutului Kinohi din Pasadena.

Sursa:ScienceDaily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase