Home » D:News » O noua amenintare risca sa lase Terra fara grau

O noua amenintare risca sa lase Terra fara grau

O noua amenintare risca sa lase Terra fara grau
Publicat: 30.06.2008
Rezervele de grau ale Terrei pot sustine piata internationala pentru mai putin de 30 de ani si asta in timp ce costurile de productie sunt din ce in ce mai mari. Dar ceea ce ii sperie cel mai tare pe producatori este posibilitatea ca o noua specie de ciuperca, numita Ug99, sa ataca culturile de grau care nu au o rezistenta naturala in fata acestei amenintari, anunta Science Daily.

Un atac din parte Ug99 asupra culturilor de grau ar fi de-a dreptul catastrofal, anunta specialistii in domeniu, atata timp cat cele mai multe dintre speciile cunoscute nu au o rezistenta in fata ciupercii invadatoare. Culturile afectate cu Ug99 au fost deja semnalate in Uganda, de unde s-au extins cu repeziciune in Kenya, Etiopia, Sudan, Yemen si Iran

O solutie poate veni din Statele Unite, acolo unde cercetatorii au descoperit cateva specii de grau salbatic rezistente in fata Ug99. Oamenii de stiinta de la Agricultural Research Service (ARS) declara sa se afla deja intr-o cursa contra-cronometru cu rapida expasiune a noii boli si ca spera sa ii descopere cat mai curand un antidot. Acestia au anuntat ca, pana in prezent, au identificat cel putin doua gene ale graului, rezistente la Ug99, si ca agricultorii din toata lumea vor putea cultiva, cat de curand, o specie de grau cu o rezistenta genetica sporita in fata speciilor invadatoare.

Sursa:ScienceDaily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase