Home » D:News » Epidemie de ciuma in China

Epidemie de ciuma in China

Epidemie de ciuma in China
Publicat: 03.08.2009
Doi oameni au murit, pana in prezent, de ciuma pneumonica, iar localitatea unde a aparut epidemia a fost pusa in carantina.

Ziketan, oraselul unde a aparut epidemia de ciuma, se afla in provincia Qinghai din nord-vestul Chinei, intr-un tinut izolat, si este locuit, in cea mai mare parte, de populatie de origine tibetana.

Aproximativ zece persoane au contractat pana acum boala, dar autoritatile au luat masuri penteru a controla situatia, instituind o carantina stricta. Conform unor publicatii chineze, este cea de-a treia epidemie de ciuma aparuta in provincia Qinghai in ultimii 10 ani.

Ciuma pneumonica este produsa de aceeasi bacterie (Yersinia pestis) care produce si ciuma bubonica, boala care a devastat, in mai multe randuri, si Europa in Evul Mediu. Ciuma bubonica este transmisa prin intepaturile puricilor care au intepat anterior rozatore (mai ales sobolani) purtatori ai bolii.

Forma pneumonica a bolii ataca plamanii si, cu toate ca este mai rara, se transmite mai usor (de la om la om) si este mai agresiva decat cea bubonica. Se manifesta prin tuse, febra, dureri de cap si dificultati de respiratie.

Ciuma poate fi tratata cu antibiotice dar,  in cazul formei pneumonice, tratamentul trebuie instituit foarte devreme, in primele 24 de ore de la aparitia simptomelor, deoarece boala evolueaza rapid si, netrata,  poate duce la deces in 2-3 zile.

Sursa: BBC News

CITESTE SI:

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase