Home » D:News » Cum rămâne cu părinţii? Savanţii japonezi care au creat spermatozoizi din celule stem au reuşit să „fabrice” şi ovule în acelaşi mod

Cum rămâne cu părinţii? Savanţii japonezi care au creat spermatozoizi din celule stem au reuşit să „fabrice” şi ovule în acelaşi mod

Publicat: 05.10.2012
Anul trecut, oamenii de ştiiinţă de la Universitatea din Kyoto au creat, în cadrul unor experimente pe şoareci, celule reproducătoare masculine, pornind de la celule stem. Recent, aceeaşi echipă a reuşit să creeze ovule care, odată fertilizate, s-au dezvoltat dând naştere unor pui de şoarece normali.

Echipa condusă de Katsuhiko Hayashi a obţinut, anul trecut, un succes de proporţii: pornind de la celule stem embrionare sau de la celule somatice pe care le-au transformat în celule stem, ei au obţinut celule cu proprietăţi asemănătoare aşa-numitelor celule germinative primordiale, din care se pot dezvolta atât spermatozoizi, cât şi ovule.

În cadrul experimentelor de anul trecut, cercetătorii au reuşit să inducă transformarea celulelor germinative primordiale în spermatozoizi, iar recent, au anunţat că obţinut şi „versiunea” feminină a celulelor reproducătoare – ovulele. Atunci când celulele germinative primordiale sunt cultivate astfel încât să fie înconjurate de celule ovariene, prelevate de la un embrion de şoarece, se obţin ovule imature.

Aceste ovule au fost implantate în ovarele unor femele adulte de şoarece, unde s-au maturizat (procesul a durat 4 săptămâni).

Ovulele mature au fost fertilizate prin punerea lor în contact cu spermatozoizii şi au fost apoi implantate altor şoareci, în care s-au dezvoltat şi au format embrioni, din care au rezultat pui de şoarece – un rezultat excepţional, apreciat ca atare de specialişti.

Cercetătorii japonezi afirmă că au reuşit să identifice factorii implicaţi în dezvoltarea celulele germinative primordiale; ei presupun că aceştia ar putea fi similari la şoareci şi oameni şi că sunt implicaţi în apariţia anumitor boli la om.

Totuşi, nu toţi embrionii de şoarece obţinuţi în cadrul experimentului s-au dezvoltat normal, iar cercetătorii nu ştiu dacă anormalităţile s-au datorat unor defecte ale ovulelor sau mediului de cultură. 

Dar, odată sistemul optimizat, ar fi posibilă, cel puţin în teorie, fertilizarea unor ovule obţinute din celulele stem cu spermatozoizi de asemenea proveniţi din celule stem. 

Oricum, reuşita echipei japoneze este excepţională. 

„Este un rezultat uimitor”, a afirmat Evelyn Telfer, cercetătoare la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie. Comentând experimentul, cercetătoare spune, pe jumătate în glumă, pe jumătate în serios, că dacă atât ovulele, cât şi spermatozoizii ar fi fabricate din celule stem provenite de la acelaşi individ, în felul acesta s-ar putea evita reproducerea sexuată. 

Până atunci, însă, utilizarea de spermatozoizi şi ovule provenite din celule stem ar putea reprezenta o metodă foarte promiţătoare de rezolvare a unor probleme de fertilitate la oameni. Dacă oamenii de ştiinţă vor reuşi să obţină ovule şi spermatozoizi din celule stem adulte (întrucât folosirea de celule stem embrionare ar implica distrugerea embrionilor umani, o practică interzisă de legislaţia occidentală, din cauza problemelor etice pe care le ridică), atunci persoanele care au devenit infertile din diferite cauze – de exemplu în urma unor terapii agresive împotriva cancerului – ar putea totuşi să aibă  urmaşi, cu ajutorul spermatozoizilor şi al ovulelor „fabricate” din celule ale propriului organism. 

Sursa: New Scientist / Credit foto: Katsuhiko Hayashi

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase