Home » D:News » Premieră ştiinţifică: o metodă revoluţionară permite cercetătorilor să vadă permanent în interiorul unui organism viu

Premieră ştiinţifică: o metodă revoluţionară permite cercetătorilor să vadă permanent în interiorul unui organism viu

Premieră ştiinţifică: o metodă revoluţionară permite cercetătorilor să vadă permanent în interiorul unui organism viu
Publicat: 01.11.2012
Oamenii de ştiinţă olandezi au inventat o metodă cu totul surprinzătoare de a studia răspândirea cancerului în corpul unui mamifer: au echipat şoarecii cu ferestre. Implantarea chirugicală a unui „hublou” în peretele abdominal le-a permis să urmărească modul în care celulele canceroase se deplasau în interiorul abdomenului.

Studiul are implicaţii importante în înţelegerea felului în care apar metastazele – tumori secundare care se formează la distanţă de tumoarea primară, prin migrarea celulelor canceroase în interiorul copului. Fenomenul apariţiei metastazelor nu este foarte bine înţeles, parţial din cauza faptului că este dificilă observarea directă a răspândirii cancerului în corp. Chiar tehnicile performate de imagistică – precum microscopia multifoton cu fluorescenţă – pot „pătrunde” doar o jmătate de milimetru în interiorul corpului, prea puţin pentru a studia organele cele mai predispuse la metastaze, precum ficatul.

De aceea, Jacco van Rheenen şi colegii săi de la Hubrecht Institute for Developmental Biology and Stem Cell Research, din Utrecht, Olanda, au încercat o nouă abordare: au implantat în peretele abodominal al unor şoareci ferestre rotunde cu diametrul de 12 mm, cu ramă din titan şi geam de sticlă.

Fereastra oferă o vedere clară spre organele interne, precum rinichii, intestinul subţire şi ficatul.

Celulele tumorale, marcate cu colorant fluorescent, au putut fi astfel urmărite timp de două săptămâni, pe măsură ce se răspândeau în abdomen.

Cercetătorii au putut afla, în acest mod, informaţii noi şi surprinzătoare: de pildă, celulele tumorale, după ce migraseră spre destinaţia lor finală, dar înainte de a se instala şi da naştere unor tumori secundare, păreau să se mişte anarhic în jurul respectivelor regiuni. Nu se ştia până acum că celulele canceroase se mişcă astfel înainte de a genera tumori secundare.

După ce celulele au ajuns la destinaţia finală, cercetătorii au utilizat anumite medicamente pentru a le bloca mobilitatea şi au constatat că astfel se încetinea viteza de creştere a tumorilor şi se formau mai puţine tumori secundare. Aşadar, împiedicând mişcarea celulelor canceroase, se poate bloca, într-o măsură, procesul metastazării.

Peter Kuhn, un specialist în studiul metastazării, de la Scripps Research Institute, SUA, a apreciat metoda ferestrelor abdominale drept o inovaţie care va stimula progresul cercetărilor pe animale, dar a avertizat asupra limitelor modelului animal: este necesar să se facă deosebirea între cancerele de la şoareci şi cele umane, a spus el.

Sursa: New Scientist

Credit foto: Jacco van Rheenen

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase