Home » D:News » Uimitoarele imagini ale Lunii care pot „spune” istoria Universului (VIDEO)

Uimitoarele imagini ale Lunii care pot „spune” istoria Universului (VIDEO)

Publicat: 07.12.2012
Noile descoperiri au fost făcute în urma misiunii GRAIL, în care două nave spaţiale, Ebb şi Gloworbitează Luna şi îi măsoară câmpul gravitaţional.

„Ştiam că suprafaţa planetelor s-a tasat în urma impacturilor, dar nimeni nu şi-a imaginat că această crustă a Lunii ar putea fi atât de lovită. Este o constatare surprinzătoare care ne va ajuta să ne gândim evoluţia planetară ”, a declarat Maria Zuber de la MIT. 

Spre deosebire de crusta pământului, care se reciclează în mod repetat prin procesul plăcilor tectonice, învelişul dur al Lunii a rămas la fel de miliarde de ani, oferindu-ne indicii despre modul în care s-a format sistemul nostru solar. 

Misiunea GRAIL le-a permis oamenilor de ştiinţă să realizeze o hartă cu rezoluţie înaltă a gravitaţiei de pe Lună. Aceasta reflectă atât structurile de la suprafaţa satelitului, precum munţi şi cratere, cât şi structuri subterane. 

Imaginile sugerează că învelişul Lunii are o grosime care variază între 34 şi 43 kilometri, fiind cu mult mai subţire decât se credea iniţial. 

„Aceste descoperiri susţine teoria conform căreia Luna derivă din materiale de care au fost ejectat de pe Pământ în timpul impacturilor timpuri”, a declarat Mark Wieczorek un alt om de ştiinţă implicat în proiect. 

;

Sursa: AFP
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase