Home » D:News » O rachetă ce transporta trei sateliţi Glonass a explodat la cosmodromul rus Baikonur (VIDEO)

O rachetă ce transporta trei sateliţi Glonass a explodat la cosmodromul rus Baikonur (VIDEO)

O rachetă ce transporta trei sateliţi Glonass a explodat la cosmodromul rus Baikonur (VIDEO)
Publicat: 02.07.2013
O rachetă rusească Proton-M, care transporta trei sateliţi pentru sistemul de navigaţie Glonass, a explodat, marţi, după ce a fost lansată de la cosmodromul rus Baikonur, din Kazahstan, a anunţat Agenţia spaţială rusă (Roskosmos) într-un comunicat, relatează AFP.

„Un accident s-a produs în timpul lansării rachetei Proton-M de la cosmodromul Baikonur, la 2 iulie. Racheta s-a prăbuşit pe teritoriul cosmodromului şi a explodat”, precizează comunicatul.

Racheta Proton, a cărei lansare a fost transmisă în direct de Roskosmos şi postul public de televiziune Rossia 24, şi-a schimbat traiectoria la câteva secundă după decolarea de la ora 02.38 GMT (05.38 ora României) şi a explodat după aproape un minut.

Se pare că lansarea se va solda cu o catastrofă„, a comentat prezentatorul Rossia 24, chiar înainte ca racheta să explodeze.

Accidentul „nu s-a soldat cu victime sau pagube materiale”, dar a provocat o „scurgere de combustibil”, a precizat Agenţia spaţială kazahă (Kazkosmos).

O parte a personalului de la Baikonur a fost evacuată din cauza acestei scurgeri, a declarat o sursă de la cosmodrom, citată de agenţia Interfax, afirmând că un „nor toxic” s-a format deasupra locului în care s-a produs catastrofa.

Rusia s-a confruntat cu o serie de eşecuri în ultimii ani în ceea ce priveşte lansarea sateliţilor sau navetelor către Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

În decembrie 2010, trei sateliţi Glonass lansaţi cu ajutorul unei rachete Proton au căzut în Oceanul Pacific, după ce punerea lor pe orbită a eşuat din cauza unei supraîncărcări cu carburant a lansatorului.

Sistemul Glonass a fost conceput de Rusia pentru a rivaliza cu sistemul de navigaţie american GPS şi cu viitorul sistem european Galileo.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase