Home » D:News » Ce păţeşti la maturitate dacă bei foarte mult alcool în perioada adolescenţei?

Ce păţeşti la maturitate dacă bei foarte mult alcool în perioada adolescenţei?

Ce păţeşti la maturitate dacă bei foarte mult alcool în perioada adolescenţei?
Publicat: 15.08.2013
Consumul excesiv de alcool şi de droguri în adolescenţă ar putea creşte şansele de a suferi de demenţă înainte de vârsta de 65 de ani, anunţă cercetătorii suedezi.

Oamenii de ştiinţă din Suedia au efectuat un studiu pe 488.484 de bărbaţi suedezi recrutaţi în armată între septembrie 1969 şi decembrie 1979 la vârsta medie de 18 ani. Aceştia au descoperit că alcoolul consumat în exces este cel mai important dintre cei noi factori de risc pentru demenţă ce pot fi urmăriţi până în adolescenţă.

În cei 37 de ani de la recrutarea în armată, 487 dintre participanţii la studiu au fost diagnosticaţi cu demenţă la o vârstă tânără, în medie 54 de ani.

Şaizeci şi opt la sută dintre aceste cazuri de demenţă timpurie puteau fi atribuite unuia sau mai multora dintre nouă factori de risc.

„Un singur caz de intoxicare cu alcool creşte riscul de demenţă timpurie de 5 ori”, explică Peter Nordstroem, profesor de geriatrie la Universitatea Umea şi totodată coordonatorul acestu studiu publicat în Journal of the American Medical Association.

Printre ceilalţi factori de risc se numără atacul cerebral, consumul de droguri, depresia, un tată ce suferă de demenţă, o statură scundă şi hipertensiunea.

Demenţa timpurie este rară, reprezentând doar 4% din numărul total al cazurilor, conform Alzheimer’s Association. În anumite cazuri, această boală este provocată de o mutaţie genetică, însă cauzele exacte ale demenţei nu sunt cunoscute.

Cercetătorii depun eforturi însemnate pentru a identifica metode noi de diagnosticare şi tratare a demenţei încă din fazele sale cele mai timpurii – chiar înainte de prima manifestare a smptomelor.

„Identificarea altor factori de risc ar putea îmbunătăţi înţelegerea modului în care se dezvoltă demenţa”, se arată în studiu.

Nordstroem nu poate estima câţi dintre cei 487 de pacienţi erau purtători ai mutaţiei genetice ce provoacă demenţă timpurie, însă estimează că „foarte puţini”. Rezultatele acestui studiu sugerează că un stil de viaţă sănătos ar duce la reducerea incidenţei demenţei timpurii, a mai spus cercetătorul.

Organizaţia Alzheimer’s Disease International estimează că numărul persoanelor afectate de demenţă va creşte de la 35,6 milioane în 2010 la 65,7 milioane în 2030 şi la 115,4 milioane în 2050.

Sursa: AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase