Home » D:News » Un singur cuvânt dezvăluie despre noi mai mult decât ne dăm seama. Iată cele mai noi descoperiri ale oamenilor de ştiinţă!

Un singur cuvânt dezvăluie despre noi mai mult decât ne dăm seama. Iată cele mai noi descoperiri ale oamenilor de ştiinţă!

Un singur cuvânt dezvăluie despre noi mai mult decât ne dăm seama. Iată cele mai noi descoperiri ale oamenilor de ştiinţă!
Publicat: 08.10.2013
Probabil că nu aţi calculat vreodată cât de des folosiţi cuvântul „eu”.

Ar trebui să faceţi acest lucru. Cercetătorii afirmă că folosirea acestui pronume dezvăluie mai multe despre dumneavoastră decât credeţi.

O cercetare nouă realizată de specialiştii de la Universitatea Texas sugerează că persoanele care spun „eu” mai des sunt mai puţin puternici şi mai nesiguri pe ei decât cei ce folosesc acest cuvânt în mod limitat. Utilizatorii frecvenţi ai cuvântului „eu” cred în mod subconştient că sunt subordonaţi persoanei cu care vorbesc.

Pronumele, în general, ne spun foarte multe despre lucrurile la care sunt atenţii oamenii, explică James W. Pennebaker, conducătorul departamentului de psihologie din cadrul Universităţii Texas şi totodată autor al acestui studiu. Pronumele semnalează unde se îndreaptă atenţia interioară a unei persoane, explică Pennebaker. De multe ori, persoanele care folosesc „eu” sunt auto-reflexive, însă pot fi totodată nesigure, afectate de durere fizică sau emoţională sau pur şi simplu pot încerca să facă pe plac altcuiva.

Dr. Pennebaker şi colegii săi au efectuat cinci studii care doreau să arate cum dezvăluie folosirea pronumelor poziţia relativă a unei persoane. Cercetarea a fost publicată luna trecută în Journal of Language and Social Psychology. În toate cele cinci studii, persoanele care aveau un statut mai ridicat foloseau „eu” mai puţin.

Rezultatele studiilor contrazic credinţa populară, ce afirmă că persoanele care folosesc des „eu” sunt oameni plini de ei, poate chiar narcisişti.

„Eu” este un cuvânt mult mai puternic decât realizează oamenii. El schimbă percepţia într-o conversaţie într-atât de mult, încât specialiştii în consiliere maritală sugerează oamenilor să folosească „eu” în loc de „tu” atunci când se ceartă cu partenerii sau când discută ceva emoţional. Cuvântul „eu” este considerat mai puţin acuzator (aşadar, „eu mă simt neauzit” ân loc de „tu nu mă asculţi niciodată”).

„Lumea crede, în mod eronat, că oamenii care sunt încrezători, au putere şi un statut ridicat tind să folosească «eu» mai mult decât oamenii care au un statut redus”, spune dr. Pennebaker, autorul cărţii „The Secret Life of Pronouns”.

„Acest lucru este complet greşit. Persoana cu un statut ridicat se uită la lumea din jurul său, pe când omul cu un statut scăzut se uită la el însuşi”, adaugă specialistul.

Aşadar, cât de des ar trebui să folosiţi „eu”? Mai des — pentru a părea mai umil (şi pentru a nu părea critic când vorbiţi cu partenerul de cuplu? Sau mai rar — pentru a părea mai sigur pe sine şi mai autoritar?

Dr. Pennebaker recomandă „mai degrabă mai des”, însă afirmă că ar trebui să încercăm să îl spunem în acelaşi ritm cu partenerul, pentru a menţine un echilibru în relaţie.

În primul studiu efectuat de cercetător, studenţii de la şcoală de afaceri au fost împărţiţi în 41 de grupuri de patru persoane, de sexe diferite, ce au fost rugate să lucreze ca o echipă pentru a îmbunătăţi relaţiile cu clienţii ale unei companii fictive. O persoană din fiecare grup era desemnată aleatoriu să fie liderul. Care a fost rezultatul? În cazul liderului, „eu” reprezenta 4,5% din cuvintele folosite, pe când în cazul celorlalţi „eu” reprezenta 5,6% din cuvintele folosite. De asemenea, liderii foloseau „noi” mai des decât persoanele conduse.

În cel de-al doilea studiu, 112 studenţi la psihologie au fost împărţiţi în grupuri de câte două persoane de acelaşi sex. Perechile lucrau împreună la rezolvarea unor serii de probleme complexe. Toate interacţiunile aveau loc online. Nimeni nu avea un rol de lider, dar participanţii erau întrebaţi la finalul experimentului cine credeau că avea putere şi statut. Cercetătorii au descoperit că pe măsură ce persoanele erau percepute de participanţi drept mai puternice, cu atât acestea foloseau mai puţin cuvântul „eu”.

În cel de-al treilea studiu, 50 de perechi de persoane discutau informal, faţă în faţă, punându-şi întrebări pentru a se cunoaşte, ca şi cum s-ar fi aflat la o petrecere. Atunci când participanţii erau întrebaţi cine avea un statut mai ridicat sau mai multă putere, ei să răspundă la fel, iar persoana indicată folosise „eu” mai puţin.

În cel de-al patrulea studiu, cercetătorii au analizat emailuri. Nouă persoane au oferit cercetătorilor toate emailurile trimise şi primite în care interacţionau cu alte 15 persoane. Participanţii spuneau apoi cât de puternici se simţeau faţă de fiecare dintre cele 15 persoane. În fiecare schimb, persoana cu un statut mai ridicat folosea „eu” mai puţin.

Al cincilea studiu era cel mai neobişnuit. Cercetătorii au analizat emailurile colectate de guvernul american de la armata irakiană şi care fuseseră dezvăluite publicului în cadrul proiectului Iraqi Perspectives. Cercetătorii au ales în mod aleatoriu 40 de corespondenţe. În fiecare caz, persoana cu un grad militar mai ridicat folosea „eu” mai rar.

Pennebaker afirmă că oamenii îşi elimină „eu” din vocabular fără a fi conştienţi de acest lucru. „Dacă sunt persoana cu un rang mare, mă gândesc la ce trebuie tu să faci. Dacă sunt persoana cu rang mic, sunt mai umil şi mă gândesc «ar trebui ca eu să fac asta»”, spune specialistul.

Pennebaker afirmă că multe categorii de persoane folosesc foarte mult cuvântul „eu”: femeile (care sunt de obicei mai reflexive decât bărbaţii), persoanele care simt în largul lor să discute subiecte intime, persoanele tinere, persoanele grijulii şi totodată persoanele anxioase şi deprimate. În mod surprinzător, narcisiştii nu folosesc „eu” mai des decât alte persoane.

Cine evită să folosească „eu”, în afara oamenilor cu un rang mare? Persoanele care ascund adevărul. Evitarea acestui pronume este o formă de distanţare.

Cercetătorii au analizat limbajul folosit pe Twitter de către Dzhokhar Tsarnaev, suspectul atentatului cu bombă de la maratonul din Boston. Pe măsură ce data atentatului se apropia, Tsarnaev folosea din ce în ce mai puţin cuvântul „eu”, arată cercetarea realizată de Brittany Norman de la Midwestern State University şi de Pennebaker.

Toate aceste cercetări l-au condus pe dr. Pennebaker la următoarea concluzie: „Ar trebui să folosim «eu» în acelaşi mod în care folosim vitezometrul unui automobil – ca o măsură de feedback pentru propia persoană. Sunt sincer? Sunt cinstit? Această măsurătoare ne va permite să ne cunoaştem mai bine”.

Sursa: Wall Street Journal

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase