Consumul de alcool este o parte integrantă a culturii umane de mii de ani, prezent, printre altele, la sărbători, ritualuri și diverse întâlniri sociale. Cu toate acestea, cercetările recente arată că și cantitățile moderate de alcool pot fi mai dăunătoare decât credeam, afectând sănătatea în moduri subtile, dar semnificative.
În ianuarie 2025, medicul american Vivek Murthy (fost viceamiral în Corpul Comisionat al Serviciului de Sănătate Publică al Statelor Unite și fost chirurg general) a lansat un raport prin care a cerut actualizarea etichetelor de avertizare de pe băuturile alcoolice, pentru a reflecta legătura directă între consumul de alcool și cancer.
„Alcoolul este o cauză prevenibilă bine documentată a cancerului, responsabil pentru aproximativ 100.000 de cazuri și 20.000 de decese anual în SUA, mai mult decât cele 13.500 de decese asociate cu accidente rutiere legate de alcool”, a subliniat Murthy, atrăgând atenția asupra riscului pe care majoritatea oamenilor nu îl conștientizează. Iar Organizația Mondială a Sănătății a concluzionat că nu există cantitate sigură de alcool și că presupusele beneficii ale vinului roșu pentru inimă nu compensează riscurile de cancer.
Iată ce se știe despre cum afectează alcoolul corpul, și ce putem face, conform National Geographic.
Chiar și la aceeași cantitate de alcool, femeile resimt efectele negative mai intens. Crește riscul de cancer la sân cu până la 9% chiar și după un pahar pe zi și poate afecta fertilitatea sau menopauza. Asta, spun specialiștii, din cauza faptului că femeile au mai mult țesut gras și mai puțină apă în corp, iar enzimele care metabolizează alcoolul sunt mai puține. Fluctuațiile hormonale pot accelera, de asemenea, acumularea alcoolului în sânge.
Pe măsură ce îmbătrânim, cantitatea de apă din corp scade, și enzimele care descompun alcoolul devin mai puține. „Dacă bei la 80 de ani cât ai băut la 30, concentrația de alcool din sânge va fi mult mai mare”, explică Alison Moore de la UC San Diego. Creierul devine mai vulnerabil, coordonarea și echilibrul se pot deteriora, crescând riscul de căderi.
Pe măsură ce îmbătrânim, mahmureala poate părea mai severă. Cercetările arată că organismul trece prin „salturi” moleculare (modificări bruște în celule care afectează metabolismul și funcțiile biologice) în jurul vârstelor de 44 și 60 de ani, care încetinesc metabolizarea alcoolului și fac ca efectele consumului să se resimtă mai intens, contribuind și la apariția ridurilor sau la senzația de oboseală accentuată.
Chiar și un pahar înainte de culcare poate perturba somnul. Alcoolul crește ritmul cardiac și poate fragmenta somnul REM (faza profundă a somnului în care creierul procesează informații și consolidează memoria), crescând riscul de apnee sau dependență. „Somnul este menit să reducă ritmul inimii și tensiunea arterială. Alcoolul împiedică acest proces”, explică Ian Colrain de la MRI Global.
Chiar și un pahar de alcool în timpul unui zbor lung poate amplifica efectele altitudinii asupra corpului: scade oxigenul din sânge, crește deshidratarea, iar somnul devine mai fragmentat. Pentru persoanele în vârstă sau cu afecțiuni cardiace ori pulmonare, aceste efecte pot fi mult mai periculoase.
Inclusiv persoanele tinere și sănătoase pot simți neliniște sau anxietate a doua zi după ce au consumat alcool. Alcoolul interferează cu neurotransmițătorii care reglează anxietatea, iar acetaldehida, un produs toxic al alcoolului, poate provoca greață și oboseală chiar după ce alcoolul a fost eliminat. Stephen Holt de la Yale-New Haven Hospital explică: „Pe parcursul zilei, corpul se recuperează după ce a fost otrăvit”.
Veștile bune (iată că există și așa ceva) sunt că ficatul are o capacitate mare de regenerare. În primele trei stadii ale bolilor hepatice provocate de alcool, efectele pot fi reversibile prin abstinență. Studiile arată că pauze de la alcool de câteva săptămâni, precum provocarea internațională Dry January (Luna fără alcool din ianuarie), pot reduce oboseala, pot îmbunătăți starea generală și chiar performanța cognitivă.
Dacă vrei să reduci efectele negative ale alcoolului, poți începe prin a alterna băuturile alcoolice cu apă sau prin a le înlocui cu sucuri naturale sau cocktailuri fără alcool.
Pauzele regulate, de câteva zile pe săptămână sau chiar o lună întreagă, ajută organismul să se refacă, reduc riscul pentru ficat și oferă dimineți mai pline de energie și claritate. Ideea este să transformi aceste practici în obiceiuri: stabilește-ți zile fără alcool în calendar, planifică ieșiri sociale în care să te concentrezi pe activități și conversație mai degrabă decât pe consum, și caută alternative gustoase care să înlocuiască ritualul paharului. Cu răbdare și consistență, te poți bucura de socializare fără mahmureală și fără presiunea consumului constant de alcool.
Sursa:
https://www.nationalgeographic.com/science/article/alcohol-health-body-discoveries
Care sunt țările europene cu cele mai mari prețuri la băuturi alcoolice?
Ce se întâmplă atunci când combini alcool cu Ozempic? Medicii sunt fascinați!
Cum modifică alcoolul în mod ireversibil celulele principale ale ficatului
„Ipoteza beției”: Să fie alcoolul cel care a dus la ascensiunea civilizației umane?